Linkuri accesibilitate

Paradoxal, dar Toader și Dăncilă sunt cei care îi refuză de un an lui Dragnea OUG pentru amnistia mascată (Cristian Pantazi/G4Media)


Ziare la București.
Ziare la București.

Revista presei de la Bucureşti.

Victoria obținuta marți de Laura Codruța Kovesi la Înalta Curte de Casație și Justiție depășește cu mult, cu foarte mult, o simplă revocare a unui control judiciar (…) și depășește cu mult persoana dnei Kovesi”, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul ziare.com. Ea consideră că decizia Înaltei Curți de anulare a măsurii de control judiciar dovedește că temerile organismului european anticorupție GRECO au fost îndreptățite.

„Da, scrie Ioana Ene, este neobișnuit ca oficiali europeni să condamne dur o procedura judiciară dintr-o țară. Dar asta nu face decât să dovedească totala lipsă de credibilitate a SS și faptul că toată lumea a înțeles statutul de pluton de execuție al acesteia. În lumina Comisiei de la Veneția, a GRECO, Secția Specială (de investigare a magistraților) nu e secție de magistrați, ci pluton de execuție, iar actele lor nu sunt proceduri judiciare, ci linșaje publice”.

Pe site-ul G4Media, Cristian Pantazi reface filmul zilei de ieri de la Guvern, o zi infernală, întrucât pe masa executivului condus de Viorica Dăncilă s-a aflat din nou ordonanța de urgență care ar fi modificat codurile penale și l-ar fi scăpat pe Liviu Dragnea și pe foarte mulți alți corupți de problemele cu justiția. Articolul este documentat pe baza surselor din interiorul Partidului Social-Democrat.

Pe scurt, Liviu Dragnea a făcut toate presiunile posibile și imposibile pentru ca ministrul de justiție Tudorel Toader și premierul Viorica Dăncilă să promoveze ordonanța în ședința de ieri, după ce vinerea trecută a fost amânată în urma discuției lui Dăncilă cu liderul socialiștilor europeni Frans Timmermans. Pantazi spune că ieri Toader și Dăncilă s-au ascuns pur și simplu de Liviu Dragnea. Acesta a încercat inclusiv să introducă câteva prevederi maligne într-o altă ordonanță, dar n-a reușit. Amenințat cu remanierea de liderul PSD, Tudorel Toader ar fi amenințat și el PSD-ul că „în pixul lui se află” „numirea noilor șefi de la DNA și Parchetul General, iar în cazul unei tentative de demitere din guvern ar avea timp să propună procurori-șefi care să nu convină PSD”.

Mai scrie jurnalistul G4Media: „Știu că pare greu de crezut, dar ei doi (Toader și Dăncilă) sunt cei care îi refuză de un an lui Dragnea OUG pentru amnistia mascată. De ce (…)? Nu știm motivele, dar bănuim că e frica de consecințe și, mai ales, faptul că nu au o miză personală: nici Dăncilă și nici Toader nu au dosare penale de care să vrea să scape”.

După cum se știe, președintele Klaus Iohannis a anunțat temele referendumului din 26 mai. O primă reacție jurnalistică e consemnată de Adevărul, care a colectat opinia lui Liviu Avram de pe pagina acestuia de Facebook: „Mă simt înşelat. După doi ani de reflecţie, asta e tot ce a putut să scoată preşedintele?, scrie Avram“. Concret, interzicerea amnistiei și grațierii în cazuri de corupție este considerată inutilă, pentru că de un an și jumătate nu se mai vorbește de ele. Apoi, interzicerea ordonanțelor de urgență „în zona infracţiunilor şi pedepselor” este insuficientă. „Şi dacă porcăriile în această zonă se fac nu prin OUG, ci prin lege, în Parlament, nouă la ce ne foloseşte chestia asta? Aici, scrie Liviu Avram, ai lăsat o portiţă pentru care pesediştii ar trebui să te pupe pe frunte.”

XS
SM
MD
LG