Linkuri accesibilitate

„La ei arde catedrala, la noi arde țara” (Ciprian Mihali/ Republica.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la Bucureşti.

O analiză a lui Iulian Chifu, apărută în Adevărul, trage concluzia că Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate. Felul în care se poartă – atât cât se poartă – negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare transmite mai degrabă strategii de campanie electorală decât soluții la blocajul actual. După ce au respins de mai multe ori propunerile de negociere cu Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, liderii coaliției ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au făcut pasul greșit, consideră Chifu: au acceptat să discute cu socialiștii lui Igor Dodon, în vederea alegerilor anticipate, pentru a forma un pol politic care să pună PDM să răspundă pentru guvernare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Nu au ținut cont, spune Chifu, că România nu vede deloc cu ochi buni apropierea de vreun fel de Moscova. Or cu partidele din România, PAS și PPDA împart opțiunea pro-europeană, iar cei mai mulți dintre membri, chiar și cetățenia. De aceea, nu este exclus ca, în această situație, românii, pro-românii şi unioniştii „să candideze de această dată într-un bloc, cu şanse de a intra în Parlament şi de a capacita voturi la dreapta ACUM, dacă îşi găsesc un lider relevant şi o echipă interesantă în conducerea blocului”.

Despre tragicul incendiu care a devastat Catedrala Notre Dame din capitala Franței Teodor Baconschi scrie pe contributors: „ Aș spune că Franța adormită spiritual sub dogma laicității și-a depășit indolența, regrupându-se spontan în jurul unui simbol federator: Inima Parisului – unde, pe lângă catolicii strânși la cele cinci slujbe zilnice, intrau anual 15 milioane de pelerini străini – nu va mai fi la fel, chit că șeful statului a și anunțat o subscripție publică menită să colecteze fondurile necesare restaurării (care ar putea dura două decenii)”. În final, articolul evocă fără să îmbrățișeze fățiș și posibila interpretare a acestui dezastru ca pe un fel de „pedeapsă” pentru insistenta laicizare practicată de acest stat eminamente catolic.

„La ei arde catedrala, la noi arde țara” – sună, poate nu foarte inspirat, titlul comentariului lui Ciprian Mihali pe site-ul republica.ro. Textul exprimă pierderea speranței în legătură cu soarta justiției din România. Odată cu amânarea, la cererea Direcției Naționale Anticorupție, a unei sentințe în procesul de corupție al lui Liviu Dragnea „justiția din România a fost carbonizată. Edificiul ei, mult mai fragil decât al catedralei pariziene, a luat foc de mai mulți ani, iar ieri s-a mai prăbușit o parte a ei. Asemeni catedralei, reconstrucția ei va dura decenii”. Mihali are o viziune sumbră asupra prezentului, angajând și viitorul: „Un singur lucru îi ține pe toți oamenii împreună, adică lipiți de scaunele lor, mai prețioase ca orice viitor al Românie: lașitatea. Oamenii se recunosc unii pe alții prin capacitatea lor de a nu face nimic împotriva nedreptății și pactizează pentru a-i bloca pe cei curajoși”.

Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, a discutat cu mai mulți magistrați și a găsit și printre ei aceeași consternare față de mutarea Direcției Naționale Anticorupție. Au introdus două excepții de neconstituționalitate, care trebuie judecate de Curtea Constituțională, iar Liviu Dragnea a primit cadou o lungă amânare, căci avocaților li s-au acordat 35 de zile pentru studierea materialelor. Efectul este de tsunami, spun specialiștii.

XS
SM
MD
LG