Linkuri accesibilitate

PSD-ul și cartoful fierbinte al deficitului bugetar (Cristian Pantazi/G4Media)


Familia Mircea Cărtărescu și a rămîne sau a pleca din România (un interviu cu Ioana Nicolaie de Ramona Ursu/Newsweek.ro).

O analiză semnată de Cristian Pantazi pe site-ul G4Media avertizează că guvernul României, dominat de social-democrați, e deja alertat de povara creșterii într-un ritm amețitor a salariilor pentru bugetari și a numărului de bugetari. Îngrijorarea vine chiar dinspre Palatul Victoria, acolo unde s-a decis și o măsură paradoxală: informatizarea, cu banii Băncii Mondiale, a aparatului de stat, ceea ce ar fi scăzut masiv cheltuielile bugetare, a fost oprită. Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici e în căutare de soluții. Nu poate face reforma administrativă de care doar vorbește (n-ar accepta-o Liviu Dragnea în perioadă electorală și pe trend de scădere a încrederii în PSD). Reforma ar însemna tăieri de posturi bugetate sau măcar tăierea celor cu salarii exorbitante, comasare de instituții cu tăierea posturilor vacante.

Blocajul e limpede: „Dacă guvernul PSD începe reforma, își periclitează masiv șansele la cele patru tururi de alegeri. Dacă nu o face, riscă să explodeze deficitul bugetar și să piardă de sub control economia”. Pantazi se așteaptă ca PSD să adopte nerecomandabila „a treia cale”: rostogolirea cartofului fierbinte până în 2020. Va continua deci tot așa, urmând ca bomba amorsată să fie binișor pusă în brațele viitorului guvern. „Așa s-a întâmplat și după alegerile din 1996, și după cele din 2009. PSD cheltuiește, restul repară”.

Pe 9 mai, la Sibiu, are loc summit-ul informal al șefilor de stat sau de guvern din statele Uniunii Europene. Sunt două săptămâni de când premierul Viorica Dăncilă se plânge că președintele Klaus Iohannis nu a invitat-o. Mai multe articole și postări pe Facebook lămuresc azi lucrurile.

Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, scrie că Dăncilă a lansat o temă falsă: invitațiile nu le face președintele Iohannis, care e doar gazdă a evenimentului prezidat de șeful Consiliului Uniunii Europene, ci chiar acesta din urmă, Donald Tusk. După cum rezultă dintr-o postare a fostului președinte Traian Băsescu, preluată de presă, nici Tusk nu putea să o invite pe doamna Dăncilă. Regulamentul prevede un singur reprezentatnt pentru fiecare stat. „Nu este exclus ca dna Dăncila chiar să nu știe aceste aspecte tehnice”, scrie Ioana Ene, dar creditează mai degrabă varianta că știe, însă preferă să-și împace șeful de partid cu aparența unui „conflict” cu șeful statului. „Mai interesantă decât imposibila invitare la Sibiu mi se pare invitarea dnei Dăncila la mitingul PSD de la Iași, după remarcabila absență a premierului la mitingul PSD de la Craiova”, scrie jurnalista de la ziare.com.

Despre mega-mitingul anunțat de pesediști exact pentru 9 mai și despre contra-mitingul pe care îl organizează restul ieșenilor via Facebook se scrie pe site-ul Aktual24.ro. Primarului Mihai Chirică, se teme de incidente violente, de care crema presei străine va fi aproape, acoperind summit-ul.

Săptămânalul Newsweek publică, sub semnătura Ramonei Ursu, un interviu cu scriitoarea Ioana Nicolaie. Invitata se referă și la situația din țară. Mărturisește că în familia sa (este căsătorită cu Mircea Cărtărescu) întrebarea „mai rămânem ori plecăm din țară ?” se pune în fiecare zi. Cei doi au optat să se stabilească în țară după mai mulți ani petrecuți în străinătate, dar acum se tem pentru siguranța lor și a fiului lor. „Ne-am întors întotdeauna pentru că aici e locul nostru. Pentru că oamenii, aici, sunt buni și frumoși. Eu chiar cred că sunt, oricât de stupid ar părea în acest context. Oamenii aceștia buni și frumoși nu merită o șleahtă de golani care să-i calce în picioare, care să-i strivească”. „Prietenii mei, mai spune Ioana Nicolaie, nu sunt hoți. Prietenii mei nu sunt ticăloși. Nici vecinii mei nu sunt hoți sau ticăloși. Cum Dumnezeu să iasă spuma asta neagră la suprafață și să ocupe o țară? Asta e inimaginabil! Însă nu mă îndoiesc că situația asta o să se vindece, că această spumă neagră va ajunge din nou în subterane, unde sper să dispară cu desăvârșire”.

XS
SM
MD
LG