Linkuri accesibilitate

În ce situație s-ar găsi Liviu Dragnea în funcție de viitorul președinte al Comisiei Europene (Magda Grădinaru/ ziare.com)


Revista presei de la Bucureşti.

Presa a preluat de pe agenții scrisoarea adresată președintelui Klaus Iohannis de 35 de asociații și grupuri civice din diaspora și din România prin care îi cer să sesizeze Curtea Constituționala în legătură cu faptul că „românii din străinătate nu sunt reprezentați de un număr just de parlamentari la București”. Semnatarii acuză, de asemenea, „îngrădirea dreptului la vot în afara țării”. Scrisoarea amintește că, după alegerile din 2016, mai mulți români din diaspora s-au adresat avocatului poporului „solicitând sesizarea CCR pentru a constata neconstituționalitatea parțială a Legii 208/2015 care reglementează alegerile”. Cererea a fost înregistrată, dar avocatul poporului a respins-o, „cu argumente ce, susțin asociațiile, dovedesc o înțelegere eronată a principiilor statului de drept”. (ziare.com)

Pe același site, Magda Grădinaru estimează în ce situație s-ar găsi președintele Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, în funcție de viitorul președinte al Comisiei Europene. Teza ei este că, deși germanul Manfred Weber, candidatul-cap de listă al popularilor europeni la șefia Comisiei, pare să aibă prima șansa, olandezul Frans Timmermans este mai bine plasat și pare să aibă mai multe mijloace de a-și spori susținerea. Ieri a avut loc la Bruxelles confruntarea publică dintre cei șase candidați – o procedură de „preselecție” pe care mulți o contestă și ar dori-o eliminată. Viitorul politic al lui Timmermans, numit „candidatul-vedetă rock al acestui proces”, depinde semnificativ de intrarea pe scena negocierilor a președintelui francez Emmanuel Macron.

Europarlamentarii trimiși de partidul său, En marche, intenționează să formeze un nou grup în Parlamentul European împreună cu ALDE, grupul condus de Guy Verhofstadt, iar cei doi înclină spre Timmermans. Ar mai fi un detaliu de culise: dacă Angela Merkel ar prelua funcția deținută acum de Donald Tusk, se consideră că nu ar fi tocmai oportun să vină un alt german la vârful structurilor europene. Ce legătură au toate acestea cu Liviu Dragnea? Magda Grădinaru spune că și dacă rămâne președintele PSD după europarlamentare, Dragnea nu va avea decât să se retragă pe un culoar eurofob, păgubos pentru România, în cazul în care președinte al Comisiei Europene va fi socialistul Frans Timmermans.

Adriana Duțulescu semnează pe site-ul digi24 o analiză pornind de la cele trei scenarii posibile pentru PSD. Câștigă alegerile europarlamentare, iar Liviu Dragnea e reîncărcat cu putere. Dacă mai și scapă de condamnare la procesul din 20 iunie, opoziția internă din partid se dizolvă de la sine, iar liderul PSD își va putea continua asaltul asupra puținelor instituții ale statului pe care nu le controlează încă. Posibil să nu piardă primul loc, dar scorul să fie slab. Jurnalista crede că, în acest caz, partidul nu se va răscula împotriva liderului. În PSD se ia în calcul, scrie Duțulescu, inclusiv varianta retragerii de la guvernare, astfel încât opoziția să se erodeze în lupte fratricide compromițând până la toamnă șansele lui Klaus Iohannis la prezidențiale. În fine, al treilea scenariu ar fi pierderea primului loc în alegeri de către PSD. Lui Dragnea i s-ar cere probabil demisia dinspre baronii locali, s-ar înregistra și destule dezertări la partidul lui Victor Ponta. Nu e exclusă nicio scindare, astfel încât să rămână un PSD mai mic, cu o conducere eventual mai decentă, dar care va fi împins, spune Adriana Duțulescu „către naționalism spre extrema dreaptă, eventual cu grupul de europarlamentari mutați în gruparea suveraniștilor de la Bruxelles”.

XS
SM
MD
LG