Linkuri accesibilitate

„Manifestațiile din țară și cozile la ambasade au creat o nouă imagine a României în Occident” (Oliver Jens Schmitt/Ziare.com)


„Cum se potrivește sloganul „Fără penali în funcții publice” cu gestul de a frecventa Antena 3” (Dan Tăpălagă/G4Media).

Istoricul austriac Oliver Jens Schmitt, președinte al Secției filozofic-istorice a Academiei Austriece de Științe, spune într-un interviu acordat Magdei Grădinaru de la ziare.com că votul românilor la scrutinul european a dat un semnal care „privește întregul continent. Cu aceste alegeri, România se prezintă ca fiind cea mai democratică și mai pro-occidentală societate din Europa răsăriteană”.

„Ca țară cu o majoritate pro-europeană, are și potențialul de a juca un rol mai important în estul UE. Văd în această privință o responsabilitate particulară a președintelui Klaus Iohannis, care până acum n-a fost un personaj marcant în politica europeană”, a spus Oliver Jens Schmitt.

În opinia sa, „manifestațiile din țară și cozile la ambasade au creat o nouă imagine a României în Occident - imaginea unei societăți care a învățat să lupte pentru aceste valori europene care sunt așa de des invocate în retorica europeană”. „Indiferent de consecințele politice imediate ale rezultatului votului, românii pot să fie mândri - mândri nu în sensul ultranaționalismului propagat de postcomuniști, dar mândri de un patriotism civic care înainte de 1989 n-a existat niciodată în istoria lor”. Istoricul austriac mai spune în acest interviu că rezultatul a fost obținut în ciuda propagandei asidue făcută de Rusia în România, parțial prin intermediul Partidului Social-Democrat, care a promovat un discurs eurofob și naționalist.

Pe aceeași platformă, ziare.com, Mihai Sandu e sigur că românii vor ține minte ziua de 26 mai, când în sfârșit au înțeles „importanța votului și […] că putem schimba în bine cursul societății în care trăim doar atunci când ne pasă cu adevărat ca să ne și implicăm”.

Analizele efectelor politice imediate sau de perspectivă arată însă destulă îngrijorare. Sunt greu de făcut pronosticuri pe baza disperării cu care PSD încearcă să-și dreagă profilul creat de fostul lider Liviu Dragnea, iar soarta guvernării e neclară.

Două articole comentează apariția ieri seară a liderului Uniunii Salvați România, Dan Barna, la Antena 3...

Două articole comentează apariția ieri seară a liderului Uniunii Salvați România, Dan Barna (locul 3 în urma scrutinului), la Antena 3, postul care i-a catalogat luni de zile pe useriști drept „securiști, soroșiști, haștagrezist, drogați, partidul SRI-ului, sclavii multinaționalelor, uneltele străinilor, trădătorii care vorbesc România de rău la Bruxelles”.

Dan Tăpălagă scrie pe site-ul G4Media și laudă prestația lui Barna: „Complet dezinhibat și articulat în răspunsuri”, fără ranchiună față de televiziunea lui Dan Voiculescu. Totuși, mulți l-au acuzat că a girat cu această apariție o televiziune imundă. Tăpălagă împărtășește poziția. Dan Voiculescu tocmai postase pe Facebook un text care anunță schimbare de macaz la Antena 3: poporul a votat, îi vom livra ceea ce dorește, drept care deja reporterul a fost extrem de politicos cu liderul USR. Jurnalistul întreabă retoric pe tânărul politician cum se potrivește sloganul „Fără penali în funcții publice” cu gestul de a frecventa Antena 3.

În particular, are și o ipoteză: „Dan Barna este și el om. Vrea să-i fie recunoscute meritele, să-l vadă o țară întreagă într-un moment de glorie, să culeagă roadele victoriei și el, nu doar Dacian Cioloș”.

Dimpotrivă, Alexandru Lăzescu scrie pe site-ul Newsweek România că apariția lui Barna acolo a fost „interesantă” și că, de altfel, „USR joacă inteligent politic, neînghesuindu-se la guvernare și militând pentru alegeri anticipate, care nu se pot face în mod realist”.

XS
SM
MD
LG