Linkuri accesibilitate

Președintele a început deja să piardă referendumul pe care românii l-au câștigat la 26 mai (Liviu Avram/ Adevărul)


„Reconfigurarea politică reală nu se poate face decât după locale și parlamentare” (Ioana Ene-Dogioiu de la ziare.com).

Strategia președintelui Klaus Iohannis, așa cum se reconstituie ea încatenând ultimele evenimente, este văzută diferit de analiștii din presa de la București. În Adevărul, secțiunea bloguri, Liviu Avram spune că președintele a început deja să piardă referendumul pe care românii l-au câștigat la 26 mai.

„Practic, preşedintele a înzestrat referendumul cu o uriaşă forţă politică – adică de natură pur morală - şi cu o foarte limitată forţă juridică [...] Iar prin acordul naţional propus partidelor, preşedintele încearcă să extrapoleze, prin reinterpretare, efectele referendumului. Or extrapolarea sa poate fi acceptată sau nu - iar majoritatea PSD-ALDE nu pare deloc dispusă să o accepte”, scrie Avram. Planul în sine n-ar fi rău, scrie jurnalistul, numai că nu devine aplicabil decât dacă avem de a face cu politicieni care au, toți, bun simț. Liviu Avram admite că poate planul președintelui e mai vast și nu-l poate el distinge acum. Dar dacă nu e așa, tabloul e trist.

Cristian Pantazi, de la G4media, e însă entuziasmat de lovitura cu „acordul național”. Fiind „un acord pe justiție”, este de fapt „un pact anti-PSD. E un pact imposibil pentru coaliția de guvernare. Ca într-un meci clasic de judo, Iohannis folosește energia adversarului pentru a-i aplica acestuia lovitura de grație. A întors împotriva PSD și ALDE toată presiunea uriașă pusă de ei pe justiție”. Scontând că nici social-democrații, nici liberalii din ALDE nu vor putea accepta termenii Acordului, „Iohannis urmărește creșterea presiunii publice pe PSD, în principal, și ALDE în secundar, și transformarea lor în ținte ale nemulțumirii populare crescânde. Cum se va întâmpla asta? Publicul reformist (majoritar, după cum arată rezultatele din 26 mai) se va radicaliza și mai mult” .

„Un PSD sub 20% la prezidențiale și un ALDE cu candidat de paie la 2-3% ar însemna distrugerea unui curent politic extrem de periculos: curentul naționalist, xenofob, anti-european și anti-stat de drept. Acesta e pariul lui Iohannis, asta a urmărit încă din 2017, când majoritatea societății cerea o acțiune rapidă a președintelui în fața asaltului PSD-ALDE”.

Ne place sau nu, votul din 26 mai nu a schimbat nimic, absolut nimic, în configurația parlamentară internă...

Nici Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, nu crede că avem de-a face cu o victorie concretă după referendum. Președintele a zis răspicat că Guvernul actual trebuie înlocuit. Ca să fie înlocuit, e nevoie de voturi la moțiunea de cenzură de unde opoziția n-ar prea vrea: „Ca sa pui alt Guvern nou îți trebuie voturi de la PSD și ele nu vor merge decât către un premier de la Pro România, ca să fie siguri traseistii că schimbă votul ca să rămână la putere, nu sa treacă în opoziție”.

De altfel, Ioana Ene declară partidul lui Victor Ponta drept unic beneficiar cert al unei moțiuni de cenzură care să treacă: „Din secunda în care Pro Romania ar fi în zona puterii, indispensabil pentru menținerea ei, iar PSD ar trece în opoziție, va garantez că pesediștii, din Parlament, din primării și filiale, s-ar încolona spre Ponta și ar sparge ușa sediului. Așa ar apărea noul PSD, cu aproximativ aceiași oameni, dar scăpați de brandul damnat de Dragnea”. Altfel spus, tot cu cuvintele Ioanei Ene: „Ne place sau nu, votul din 26 mai nu a schimbat nimic, absolut nimic, în configurația parlamentară internă. A fost doar un vot de oprire a lui Dragnea. Reconfigurarea politică reală nu se poate face decât după locale și parlamentare”.

XS
SM
MD
LG