Linkuri accesibilitate

Pentru politicienii din Blocul ACUM există o singură soluție: alianța cu Dodon să fie pe termen scurt (Dan Dungaciu/ Formula-As)


Revista presei de la Bucureşti.

Numărul aflat încă pe site al revistei Formula-As include un interviu realizat de Claudiu Târziu cu Dan Dungaciu, în care acesta evită să spună ce formulă de ieșire din criza politică de la Chișinău ar fi fost de preferat. Spune doar că era așteptată mai degrabă o coaliție între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, dar explică în ce fel a ajuns Vlad Plahotniuc în dizgrația Moscovei, pentru că decizia de a fi eliminat din viața politică i-a atribuie fără echivoc Moscovei.

În ceea ce privește actuala coaliție, Dungaciu admite că „liderii ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au acceptat (să se asocieze cu socialiștii lui Igor Dodon) pentru că şi-au dat seama că nu vor mai rezista patru ani în opoziţie, într-un stat capturat de Plahotniuc. Dar pasul s-ar putea să-i coste foarte mult pe termen mediu şi lung”.

Analistul politic subliniază și că România a ieșit foarte prost din acest aranjament. Pe de o parte, nu a fost luată în considerare de Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia atunci când s-a luat decizia compromisului cu pricina. Pe de altă parte, rămâne de neînțeles pentru ce a fost sprijinit fățiș Vlad Plahotniuc de la București. Mai departe, problema rămâne a liderilor Blocului ACUM, care au acceptat o asociere extrem de toxică, pe care probabil o vor regreta amarnic.

Va urma repunerea pe tapet a federalizării Republicii Moldova, ca soluționare a situației din Transnistria. Doar că nu se va pomeni cuvântul „federalizare”, ci se va spune „statut special”. Dan Dungaciu spune că probabil va fi obținut mai întâi un asemenea statut pentru Donbas, apoi și pentru Transnistria. Dacă va fi așa, ACUM va fi părtașă la această transformare care închide toate căile integrării europene sau ale reunificării. Pentru acești politicieni, mai există o singur soluție: alianța cu Igor Dodon să fie, așa cum au promis, pe termen scurt şi cu obiective precise: dezoligarhizare, schimbarea legislației electorale şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

La întrebarea dacă politica Rusiei „aduce vânt în pânze revizionismului maghiar în Transilvania”, invitatul lui Cladiu Târziu e de părere că după dispariția politică a lui Liviu Dragnea, care îi asigura lui Viktor Orban o colaborare confortabilă cu un Partid Social-Democrat puternic, Orban va deveni „tot mai agresiv și mai obraznic”, iar politicienii români vor continua să se preocupe numai de a nu pierde voturile maghiarilor din UDMR. Dar, insistă, nu există nicio asemănare între situația de acum a României și cea pe care o avea în vara lui 1940. Acum, România dispune de cele mai bune garanții de securitate, ca membră NATO și al Uniunii Europene.

Ioana Ene Dogioiu de la ziare.com spune că, după raportul GRECO, foarte critic, premierul Viorica Dăncilă are de ales între a păstra Secția specială de investigare a magistraților, pe care GRECO o consideră „o anomalie periculoasă”, sau de a înfrunta falimentul economic al țării. Pentru că sancțiunile pe care le poate aplica GRECO sunt indirecte: marginalizare, ceea ce se traduce prin scumpirea creditelor externe. „Ne tot lamentăm, scrie Ioana Ene, că nu știu cine vrea Europa cercurilor concentrice. O fi vrând. Dar și Guvernul României se străduiește să se așeze pe cel mai îndepărtat cerc, ba chiar cu pericol de a-l rata și pe acela”.

XS
SM
MD
LG