Linkuri accesibilitate

„Republica Moldova a intrat în zodia scopului care scuză mijloacele” (Iulian Chifu/Adevărul)


„Cazul Caracal” (Ovidiu Harfaș/republica.ro; Ion M. Ioniță/Adevărul).

G4Media rezumă interviul acordat de premierul Republicii Moldova Maia Sandu agenției TASS. Sandu spune că e timpul ca țara ei să iasă din „disputele geopolitice fără sfârşit”, care „divizează societatea şi sunt folosite de politicieni iresponsabili în interesul propriei îmbogăţiri. Trebuie să ne facem ordine în casă în funcţie de propriile noastre interese”. În speță, în privința dosarului transnistrean, Maia Sandu a precizat: „De România ne leagă o istorie comună, cultura, relaţiile de rudenie şi alte relaţii. Dar problema unificării celor două ţări este adeseori speculată de politicieni, ceea ce provoacă divizarea societăţii moldoveneşti”. „Integrarea în UE este cea mai de perspectivă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova”. Premierul moldovean a adăugat : „baza politicii externe a guvernului nostru este Acordul de asociere şi zona de comerţ aprofundat cu UE, care a practic a fost îngheţat de guvernul anterior”.

Iulian Chifu, analist publicat pe blogurile Adevărul, continua seria articolelor în care se declară nemulțumit de metodele de reformare a statului alese de noua guvernare de la Chișinău. „Republica Moldova a intrat în zodia scopului care scuză mijloacele. (…) Reforma instituţiilor nu se face prin schimbarea judicioasă a legilor, consultate cu cei cărora li se aplică şi cu organismele profesionale internaţionale – UE şi Comisia de la Veneţia – ci se face prin descinderea la sediul instituţieide către omul politic care cere demisia tuturor pentru că sunt ai fostului regim. Şi punct. Să plece toţi. Să vină ai mei”.

Nemulțumirea lui Chifu este așa de mare încât riscă o comparație cu metodele întrebuințate în Revoluția Franceză de la 1789: „Când erau vânaţi nobilii şi sângele albastru pentru a hrăni Ghilotina”, sau la revoluția bolșevică. Convingerea sa este că acordul de preluare a puterii la Chişinău s-a făcut „fără reguli, prin forţă şi cu abuzuri enorme, pentru a satisface doleanţele din Acordul public şi mai ales din cel secret, cel verbal”. Așteaptă deci „cu nerăbdare depăşirea momentului vindicativ şi trecerea noului Guvern Maia Sandu şi a noii majorităţi PSRM-ACUM la treabă(…) (de asemenea) primele dezbateri reale care să vizeze marile teme ale Republicii Moldova, dincolo de abordările politicianiste”.

„Cazul Caracal”, cum e numită déjà presupusa asasinare a adolescentei de 15 ani de către un taximetrist, a dus la mai multe demisii. Unele cerute, dar și una necerută și, se înțelege din presă, nedorită de premierul Viorica Dăncilă. E vorba de ministrul de interne Nicolae Moga, care și-a depus demisia la șase zile după ce a depus jurământul. Un semnatar pe platforma republica.ro, Ovidiu Harfaș, învinuiește Partidul Social-Democrat și pe liderii săi pentru această scoatere din dispozitiv a responsabililor. E o simplă mișcare de imagine. Nu plecând acasă îți asumi responsabilitatea, spune autorul, ci dimpotrivă, explicând și asumându-ți un sistem complet defect, cu consecințele de rigoare. În fond, demișii și demisionarii sunt doar niște „aghiotanți și sinecuriști politici, mereu înlocuibili, niște butoane necesare”.

Într-un articol de opinie din Adevărul, Ion M. Ioniță spune că „Ministerele, agenţiile, administraţia au devenit coloniile unor analfabeţi primitivi, şmecheri politici, pe cât de proşti, pe atât de agresivi”. În opinia sa, „Răul a început demult. Prăbuşirea ierarhiei valorilor a devenit fenomen social de la intrarea în funcţiune a fabricilor de diplome”.

XS
SM
MD
LG