Linkuri accesibilitate

Un interviu prudent al Maiei Sandu (Marius Diaconescu/Adevărul)


Rezultatele vizitei președintelui Klaus Iohannis la Washington (Florin Negruțiu/republica.ro).

În interviul acordat de premierul Maia Sandu lui Marius Diaconescu și publicat pe blogurile Adevărul, șefa guvernului de la Chișinău respinge ideea că coaliția dintre ACUM și PSRM s-a bazat pe un compromis. În opinia sa, e vorba de obiective clare, care trebuie îndeplinite în ritm accelerat. Adaugă că „este planificată şi o vizită la Washington. Sunt organizate vizite ale partenerilor noştri occidentali la Chişinău, foarte multe, în special în comparaţie cu ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, când Republica Moldova era total izolată de Occident. Eu zic să fim judecaţi pornind de la acţiunile noastre şi nu pornind de la ce speculaţii sunt făcute public”, a spus Maia Sandu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Marius Diaconescu pune două întrebări care vizează poziția premierului moldovean față de apropierea de România, fie prin unire, fie prin intrarea în Uniunea Europeană. Precaut formulate întrebările, răspunsurile – nu mai puțin: „recent s-a ales (…) Delegaţia Uniunii Europene în Comitetul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Din cei 14 membri cu drepturi depline, şapte sunt români. (...) în 14 Iulie, când a fost la Strasbourg acea şedinţă a Parlamentului European despre Republica Moldova, domnul preşedinte Traian Băsescu a atras atenţia în intervenţia sa că locuitorii din Moldova, românii din Moldova, aşteaptă un termen clar de aderare”, a spus Marius Diaconescu. La care Maia Sandu a răspuns că un termen clar de aderare ar fi ideal, dar e limpede că Moldova mai are multe de făcut acasă ca să devină eligibilă. Reporterul insistă: premierul are o reticență în a aborda subiecte legate de identitate sau de geopolitică, președintele Igor Dodon de asemenea. Probă, manifestările prilejuite de Ziua limbii noastre, cum a decis Dodon, Ziua limbii române, cum susțin cei dela ACUM. Guvernul, arată Maia Sandu, va sărbători, ca întotdeauna, Ziua limbii române. Pronostic pentru viitorul coaliției : probabil un an, dar nu sunt excluse alegerile anticipate, în cazul-limită în care se constată că sunt blocate reforme vitale, precum cele din justiție.

Florin Negruțiu comentează pentru republica.ro rezultatele vizitei președintelui Klaus Iohannis la Washington și primirea la Casa Albă. „Îl primește a doua oară în decurs de doi ani pe acest bărbat mare și blond din Transilvania. Îi place tipul”. ”A doua vizită la Casa Albă îl validează (…) pe Klaus Iohannis drept principal partener de dialog al Statelor Unite în România”, scrie jurnalistul, amintind și că Washington Post a scris deja „insidios”: Iohannis a primit binecuvântarea pentru al doilea mandat.

Pe blogurile Adevărul, comenteză George Damian, sub titlul „Societatea deschisă“ dispare din politica internaţională. „Politica internaţională de tip „societate deschisă“ pierde în faţa realismului, iar principalii actori (ai realismului politic) sunt Donald Trump şi Vladimir Putin”. După vizita șefului statului la Washington, Damian constată că și Klaus Iohannis e destul de bine adaptat „la noul sistem realist al politicii internaţionale bazate pe interese”. Dincolo de instituția prezidențială însă, clasa politică din România e defazată. „Lipsesc din prim plan (…) oamenii capabili să vorbească limbajul realismului în politica internaţională – de aceea vocea României se aude încet spre deloc. Asta se vede foarte clar atunci când vine vorba de Uniunea Europeană, Ucraina şi Republica Moldova”. Singurul domeniu gestionat coerent, scrie George Damian, e cel al „securităţii de tip dur, securitatea militară, apartenenţa la NATO şi parteneriatul cu SUA”.

XS
SM
MD
LG