Linkuri accesibilitate

„America are nevoie de o Românie „democratică, cu stat de drept, bine guvernată, deschisă spre afaceri și cooperare” (I. Fota/ziare.com)


Spre o înăsprirea pedepselor și îngreunarea eliberărilor condiționate (Dan Tăpălagă/G4Media).

Într-un interviu acordat Magdei Grădinaru la ziare.com, Iulian Fota, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, analizează vizita președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite. Remarcă întâi de toate că e prima vizită a unui președinte roman la Casa Albă la care iau parte și reprezentanți ai guvernului american, ceea ce arată o abordare foarte serioasă a relației cu România. Apoi, memorandumul semnat e foarte important, după cum e semnificativ că Iohannis a fost invitat înainte de vizita lui Donald Trump în Polonia. Întrebat dacă relația României cu Statele Unite nu pune în pericol relația cu Uniunea Europeană, Iulian Fota spune că țara e suficient de matură. Este „interesată în succesul UE și își asumă obiectivele UE, care sunt armonizate și cu interesele SUA”. Se va rezolva și problema vizelor pentru români, dar nu în orice condiții. Șapca oferită cadou președintelui român, cu sloganul „Romania great again”, are sens, consideră Fota. America are nevoie de o Românie „democratică, cu stat de drept, o țară bine guvernată, deschisă spre afaceri și cooperare internațională”. Dar, spune invitatul Magdei Grădinaru, mai e nevoie și de votul bine gândit al românilor.

Un articol din Evenimentul zilei informează despre comunicatul difuzat după vizită de Consiliul de Afaceri Americano-Românca despre o adevărată „bombă”: America ar pregăti investiții de circa 10 miliarde de dolari în România.

După mai bine de trei ani și jumătate de mandat la cârma Statelor Unite, prestația lui Donald Trump este definită în Adevărul de Andrei Tănase drept bună pentru SUA, rea pentru restul lumii. Americii i-a mers foarte bine din punct de vedere economic în această perioadă, de unde și susținerea de care se bucură Trump. În schimb, „cele mai nesăbuite acţiuni externe ale (acestuia) au fost cele care au zguduit din temelii sistemele internaţionale de securitate şi au distrus toate pârghiile care menţineau un oarecare echilibru mondial: ruperea acordului cu Iranul, care nu era perfect, dar nu spre a face ceva mai bun a procedat astfel Donald Trump ci, spune Andrei Tănase, pentru „vizibilitate şi acumulare de capital”. A lăsat Siria aproape cu totul pe mâna rușilor, iar în relația bilaterală cu Rusia a împins lucrurile „din zona nucleară spre colaps”. Duce un război economic cu Uniunea Europeană, e supărat pe Germania că strânge legăturile cu rușii. Mai mult, „Trump forţează o ieşire dură, fără acord, a Marii Britanii care să strice iremediabil relaţiile pe axa Bruxelles – Londra”, asta spre satisfacția Moscovei. Concluzia articolului: „cu cât trece mai mult timp, cu atât pare că (toate) acestea sunt făcute dintr-o pornire egolatră şi din necunoştinţă de cauză, ceea ce îl transformă pe Trump într-un personaj periculos din cauza impredictibilităţii (...), grandomaniei şi, uneori, a prostiei îmbibată în inconştienţă”.

La București, se aștepta adoptarea unei Ordonanțe de urgență care să înăsprească pedepsele pentru anumite infracțiuni și să îngreuneze liberarea condiționată. Dezamăgire: criminalii, pedofilii și violatorii vor fi mai aspru pedepsiți, dar, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media, la presiunile partidului premierul Viorica Dăncilă a renunțat la modificările privind liberarea condiționată: ar fi fost vorba de „interzicerea posibilității de liberare condiționată pentru infracțiunile grave și foarte grave”. Mulți dintre violatorii și agresorii sexuali despre care presa a vorbit în ultima perioadă erau liberați condiționat, adică recidiviști.

XS
SM
MD
LG