Linkuri accesibilitate

Victor Ponta e marele câștigător al momentului (Cristian Pantazi/ G4Media)


Revista presei de la București.

Ion Petrescu, semnatar pe blogurile Adevărul, se întreabă dacă Statele Unite nu au totuși doi diplomați mai de Doamne-ajută să-i trimită ambasadori în Republica Moldova și în România. Articolul critică declarații ale ambasadorului american la Chișinău, care pe 24 august a adresat „populației mințite, dezinformate şi derutate dintre Prut şi Nistru (…) o caricatură de mesaj cinic, care oripilează orice român lucid: «Împărtășim, a spus diplomatul, dorința voastră de a avea o țară cu un Guvern al poporului, care să întărească instituțiile guvernamentale, inclusiv prin combaterea corupției şi reformarea justiției».

Comentatorul îl consideră pe Dereck J. Hogan anume lipsit de miez în aceste declarații, fiindcă ar avea oarece interese legate de alegerile din Statele Unite. Domnia sa „laudă ce îi vine la îndemână: «peisaje rurale uimitoare, orașe pline de viață şi, cel mai important, oameni minunați şi generoși care sunt mândri de țara lor»”.

Criza de guvern din România va face obiectul unei declarații anunțate pentru mâine de președintele Klaus Iohannis. Comentatorii de presă deja evaluează efectele ruperii coaliției de guvernare. Cristian Pantazi, G4Media, îl vede pe liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu foarte aproape de finalul carierei politice. Victor Ponta e marele câștigător al momentului. „A reușit să dezbine coaliția și să provoace criza care acum îi dă lui posibilitatea să joace. (…) Majoritatea parlamentarilor ALDE ar trece și mâine la Pro România dacă ar fi primiți. De fapt, Ponta își pregătește de pe-acum candidatura la prezidențialele și parlamentarele din 2024, când vrea să revină călare pe principalul partid de stânga. E visul lui din secunda în care Liviu Dragnea l-a dat afară din partid”.

„La Cotroceni se fac deja scenarii pentru un viitor guvern în diferite formule politice. Niciuna nu e însă favorabilă lui Iohannis înaintea alegerilor prezidențiale, scrie G4Media. Pe de o parte, o eventuală intrare a PNL la guvernare înseamnă că liberalii – și Iohannis însuși – vor începe să deconteze catastrofa lăsată în urmă de PSD”.

Cristian Preda analizează pe site-ul ziare.com asemănările cu situația dinaintea prezidențialelor din 2009, când de asemenea s-a rupt coaliția de guvernare și guvernul condus de democratul (pe atunci) Emil Boc a căzut prin moțiune de cenzură. Or liberalii tocmai au anunțat o moțiune de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă.

În Ziarul de Iași, editorialistul Cătălin Onofrei îi vede mai vinovați de disoluția statului pe cei de la ALDE, și respectiv de la UDMR. Jurnalistul ieșean nu prea crede că PSD va sucomba. „Două chestiuni îl pot salva (…): situaţia financiar-economică a României să fie atât de gravă, încât cei care vor prelua puterea în 2020 să fie imediat copleșiți de amploarea acestei catastrofe, dovedindu-se complet incapabili să vină cu soluții - cum s-a întâmplat cu CDR după 1996. (…) Secundo: (…) liberalii să-şi reconfirme statutul de buni prieteni ai pesediștilor şi să mai pună la cale o alianţă. (…) PSD, sună concluzia lui Cătălin Onofrei, nu moare fiindcă nu-i lăsat să moară, indiferent de cât rău produce acestei ţări! Şi de 30 de ani doar asta face”.

XS
SM
MD
LG