Linkuri accesibilitate

„Singura soluție realistă și decentă o reprezintă alegerile anticipate” (Tudorel Urian/marginaliaetc.ro)


Neconstituționala Ordonanță de urgență pe Codul Administrativ (ziare.com).

Coaliția de guvernare s-a rupt, odată cu decizia partidului condus de Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) de a se retrage de la guvernare pentru a se alătura lui Victor Ponta, respectiv formațiunii Pro-România. Apar deja și efecte colaterale: Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat azi Curtea Constituționala cu privire la o Ordonanță de urgență pe Codul Administrativ. Așadar, la numai două zile după ce partidul care a propus-o în această funcție a ieșit de la guvernare. Anterior, Renate Weber declarase de mai multe ori că nu se va autosesiza pe această temă.

Site-ul ziare.com informează că, brusc, Avocatul Poporului a găsit foarte multe aspecte de neconstituționalitate în acest act normativ: de pildă, nu se argumentează în mod valabil caracterul de urgență (în fapt fapt, această Ordonanță încearcă să înlocuiască legea Codului Administrativ, care a căzut la vot în Parlament); „se tinde la inversarea raporturilor constituționale dintre Parlament și Guvern”; a fost înlăturată condiția ca membrii guvernului să nu se afle în incompatibilitate. Dimpotrivă, acestora li se alocă în Ordonanță 15 zile în care să iasă din incomaptibilitate, ceea ce, spune Renate Weber într-un comunicat, e de natură să slăbească încrederea în instituțiile statului.

Pe site-ul marginaliaetc.ro, Tudorel Urian scrie că urgența zero este fără îndoială plecarea de la Palatul Victoria a guvernului Vioricăi Dăncilă. Dar cine să preia guvernarea? Liberalii nu sunt de ajuns, iar unele partide de opoziție au spus clar că nu doresc să intre în joc. Orice alt partid în afara PNL ar avea de jucat rol de vioara a doua. Și e clar pentru Tudorel Urian că: „orice formulă de preluare a guvernării în condițiile actualului Parlament mi se pare catastrofală, spune el, pentru formațiunea politică decisă să se încumete”. „Singura soluție realistă și decentă o reprezintă alegerile anticipate”. Ele ar da legitimitate cabinetului și ar ușura împărțirea ministerelor în coaliție. Comentatorul crede că președintele Klaus Iohannis trebuie să numească un guvern de tehnocrați care, după prezidențiale, să gereze guvernarea până prin luna iunie, când ar putea fi anticipate.

Răzvan Bota de la Ziarul financiar face repede sumarul pozițiilor exprimate: „Cei din PNL spun că vor la guvernare, USR respinge clar ideea de a veni la Palatul Victoria înainte de alegerile prezidenţiale şi mizează pe alegeri anticipate, UDMR stă la cotitură, iar Traian Băsescu spune că PSD ar trebui să plece de la guvernare şi să îi lase pe cei de la PNL”. Pe scurt: „Din vorbe, toată lumea vrea la guvernare, însă în fapt toţi vor să rămână în opoziţie şi să lase PSD să se autodistrugă”.

În Gândul, Crenguța Nicolae susține că o criză politică prelungită, „pe cât ar fi de dăunătoare pentru ţară, pe atât de avantajoasă ar fi pentru toţi actorii politici ai momentului, oferindu-le o ocazie unică de a ocupa, nu o lună, cât durează o campanie normală, ci luni în şir cu văicărelile, atacurile, băşcălia, zvonistica, negocierile pe funcţii şi toate celelalte elemente inevitabile într-o criză politică. În acest fel, niciun candidat nu se va mai obosi în campanie să explice electoratului ce ar dori să facă la Cotroceni, de guvernare nu-i va mai păsa nimănui, iar partidele vor avea mereu scuza crizei spre a evita discuţia despre ideologia şi programele lor”.

XS
SM
MD
LG