Linkuri accesibilitate

Când doi miniștri francezi se duc la Moscova înseamnă că se întâmplă ceva în culisele diplomației (Matei Vișniec/ „Dilema Veche”)


Revista presei de la București.

Președintele francez Emmanuel Macron ține morțiș să netezească drumul de întoarcere a Rusiei în Europa. Matei Vișniec semnează un comentariu pe această temă în proaspătul număr al revistei Dilema Veche. Semnele i se par clare: „Când doi miniștri francezi, spune el, responsabilul cu Externele şi cel cu Apărarea, se duc la Moscova ca să discute cu omologii lor (ceea ce s-a și întâmplat luni, 9 septembrie), faptul nu poate trece neobservat. Când Parisul anunță că la sfârșitul lunii septembrie va găzdui o nouă rundă de discuții pe tema crizei din Ucraina (în formatul Rusia-Ucraina-Franţa-Germania) înseamnă că se întâmplă ceva în culisele diplomației”.

Macron e susținut de mai mulți editorialiști francezi care vorbesc de un ambițios „pariu rus” și de un „context favorabil”. De altfel, cam toți președinții Franței au nutrit dorința bunelor relații cu Rusia. Numai că vremurile s-au schimbat. Între timp, Rusia a anexat Crimeea (și ce dacă, scriu unii comentatori? Crimeea a fost totuși a Rusiei).


Președintele Franței a declarat că „se vrea constructiv, dar exigent în relațiile cu Rusia”. Este asta un lucru realist?, se întreabă Matei Vișniec, care folosește drept posibil răspuns indirect observația unui analist politic francez cu bună reputație: Vladimir Putin va trebui curând să aleagă între Europa și China. Lui Putin nu-i vin bine aspirațiile Chinei legate de Siberia, dar nici aspirațiile Europei, care se traduc prin occidentalizarea mentalităților în Federația Rusă.

Pe scena politică din România lucrurile sunt tot mai încurcate. De luni încoace, premierul Viorica Dăncilă inventează aproape zilnic stratageme de a-și salva cabinetul, în timp ce comentatorii de presă i le demontează. Din ceea ce scrie presa de știri citând doar surse, ultima idee – aceea de a propune șase noi miniștri din care trei „furați” de la ALDE, ca să pară o remaniere și nu o schimbare a componenței politice a Guvernului – e ca și respinsă de președintele Klaus Iohannis.

Ioana Ene-Dogioiu de la ziare.com crede că miza Vioricăi Dăncilă nu este completarea Guvernului, fiindcă e clar că Klaus Iohannis nu poate accepta niște nominalizați prinși cu arcanul de la ALDE, ci direct distrugerea ALDE, care s-ar putea topi parte în PSD, parte în Pro-România. Deocamdată, cu cei trei propuși ca miniștri din rândul membrilor ALDE, Dăncilă a mai făcut rost de trei voturi în Parlament. Puțin, dar rămâne de văzut „câți fraieri va mai pescui”, scrie Ioana Ene-Dogioiu.

Și Alecu Racoviceanu are aceeași ipoteză în comentariul semnat în Evenimentul zilei. Viorica Dăncilă țintește distrugerea ALDE. De ce a mai făcut însă circul cu cei șase nominalizați care, mai mult ca sigur, vor fi respinși? Ca să dea impresia că a fost o încercare de remaniere, și nu o restructurare. Cui i se adresează demonstrația? Parlamentului, în cadrul căruia se va prezenta luni cu o formulă de cabinet. Și va avea îndrăzneala să aspire la o majoritate simplă, tot fiindcă, vezi Doamne, ar fi remaniere.

XS
SM
MD
LG