Linkuri accesibilitate

Și acest acord certifică o clară captivitate a Blocului ACUM în mâinile socialiștilor lui Dodon (Iulian Chifu/ Adevărul)


Revista presei de la București.

Iulian Chifu comentează în Adevărul noul acord semnat la Chișinău de partidele membre ale coaliției de guvernare: un document bun, spune Chifu, conceput ca o decizie pragmatică, deci nepolitică, dar care conține tocmai defectele unei înțelegi politice – e drept, în secțiunea înțelegerilor tranzitorii. Este un acord pe model german, bine scris, cu marea deosebire că în coaliția de la Chișinău există și elementul extremist (socialiștii pro-ruși). Or nici în Germania și nici chiar în Grecia, unde au fost coaliții stânga-dreapta, nu a fost cooptată vreo grupare de extremă. În Republica Moldova a fost o soluție in extremis, admite analistul politic.

El pomenește, între paranteze, dar declară că nu ia în considerare zvonurile despre „înțelegeri separate şi amenințări cu rămânerea la putere dacă ACUM iese de la guvernare, făcute de unele formațiuni/ personalități pro-europene, multe dintre ele foarte civice”. Marele defect al acordului ar fi că „tace” asupra opțiunilor strategice şi securitate. Cui revin? Probabil ca și până acum: lui Igor Dodon.

Iulian Chifu nu a renunțat la ideea că și acest acord certifică o clară captivitate a Blocului ACUM în mâinile socialiștilor lui Dodon. ACUM este vitrina în spatele căreia PSRM își consolidează puterea și se pregătește că o ia cu totul după alegerile care vin. „Riscul major, spune el, este prăbușirea definitivă a ideii pro-europene în Republica Moldova”.


Pe site-ul G4Media sunt rezumate argumentele jurnalistului Vitalie Călugăreanu în sprijinul ideii că coaliția PSRM-ACUM e dominată clar de socialiști, ba chiar și că „Modul cum s-au desfășurat evenimentele trădează o posibilă «tranzacție politică» între Igor Dodon (care controlează fracțiunea PSRM) și cele două componente ale Blocului ACUM: Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr”. Călugăreanu este convins că rămânerea la guvernare alături de PSRM provoacă rupturi în interiorul celor două partide din Blocul ACUM și riscă să le fărâmițeze.

Tot Adevărul și tot secțiunea de bloguri se ocupă de actuala judecare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dosarului în care Ucraina acuză Federaţia Rusă de abuzuri comise în Peninsula Crimeea, anexată în 2014. Momentul e ciudat, fiindcă de curând, cu susținerea puternică a Franței și a Germaniei, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a acceptat să reprimească Rusia, exclusă după anexarea Crimeii.

Site-ul republica.ro scrie că liderul rus Vladimir Putin are și alte „probleme grave”: marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia la plata sumei de 126. 000 de euro ca prejudicii morale şi a 5.000 de euro cheltuieli de reprezentare către profesorii, elevii şi părinții a patru şcoli cu predare în limba română din Transnistria. E vorba de opt hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. În comunicatul CEDO se amintește că „în februarie 2014, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi şoferul acestei instituţii de învățământ au fost opriţi de către miliţia transnistreană, iar ulterior au fost lipsiţi de libertate. Ei au fost învinuiţi de contrabandă cu mijloace băneşti, când încercau să treacă la aşa-zisa „vamă” (între Republica Moldova şi Transnistria) salariile plătite de Chişinău profesorilor şcolii respective”.

XS
SM
MD
LG