Linkuri accesibilitate

Kovesi ar fi fost probabil cel mai bun președinte al României, cel mai potrivit ministru de justiție (Ioana Ene-Dogioiu/ ziare.com)


Revista presei de la București.

Pozițiile tot mai explicite în favoarea reprimirii Rusiei în sfera marilor puteri sunt, până la urmă, îndreptățite, consideră Iulian Chifu. În analiza pe care o publică pe blogurile Adevărul recunoaște că schimbarea de abordare nu se justifică deloc prin atitudinea Rusiei, care nu a cedat niciun pas, ci tocmai prin încăpățânarea ei de a rezista sancțiunilor occidentale. Folosind o butadă a fostului premier britanic Tony Blair, Iulian Chifu descrie astfel situația: „Rusia vrea să dea pacea contra cedărilor unilaterale ale Ucrainei, pe principiul: hoţul ți-a ocupat casa, te-a legat, te-a bătut, ţi-a luat televizorul şi ce mai aveai de preţ, iar mediatorul vine şi obţine dezlegarea ta şi te pune să strângi mâna agresorului, care pleacă şi te lasă în casa ta, dar fără bunurile furate. Negocierea la jumătatea drumului, nu-i aşa, că şi agresorul are dreptatea lui şi trebuie să cedezi şi tu ceva pentru pace”.

Practic, Rusia a manifestat constant voința de a-și menține sau recupera controlul în spațiul post-sovietic. În consecință, singura soluție acceptabilă ar fi, în viziunea lui Chifu, „cea a cordonului sanitar, veşnica vecinătate apropiată şi sferă de influenţă din Republica Moldova, Ucraina, Georgia, în care (...) Occidentul şi Rusia (...) să-şi împartă ambele influența. (…) Un asemenea sistem ar putea bloca (...) agresivitatea Rusiei mai departe, spre Vest, în statele Flancului Estic, şi ar evita accentuarea implicării Rusiei în profunzimea lumii democratice”. Același articol pomenește cele mai recente planuri de război informațional ale Moscovei: hackerii de oameni le vor modifica pur și simplu modul de a gândi și comportamentul.


Presa de azi aduce mai multe comentarii pe marginea votului din Consiliul European în favoarea candidaturii Laurei Codruța Kovesi la postul de procuror-șef anticorupție la nivel european. „Victoria ei nu a fost una politică”, scrie Ioana Ene-Dogioiu la ziare.com. Ea nu ocupă un post al României, ci a adus țării o poziție înaltă la Uniunea Europeană, adică un cadou. Jurnalista resimte însă și reversul amar al acestei victorii: Kovesi ar fi fost probabil cel mai bun președinte al României, cel mai potrivit ministru de justiție, căci fără ea, în orice caz justiția a rămas în stadiu „fumegând”.

Magda Grădinaru (ziare.com de asemenea) nu vrea să fie trecută cu vederea imaginea pe care România și-a creat-o în Consiliul European odată cu cazul Kovesi: compromitere totală, până în ultimul minut, cu concursul înverșunat al premierului Viorica Dăncilă, dar și cu cel mai de fundal al unor instituții direct responsabile, Președinția și Ministerul de Externe. În speță, președintele Klaus Iohannis și fostul ministru de externe Teodor Meleșcanu. Amândoi ar fi practicat o „tehnică a eschivării”.

Florin Negruțiu, de la republica.ro, ține să fie ceva mai pipărat: norocul Laurei Codruța Kovesi s-a numit Liviu Dragnea, dușmănia lui. Cum ar fi fost dacă susținerea fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție ar fi venit de la echipa Dragnea, Dăncilă, Codrin Șefănescu, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae? Până și declarația de nesusținere făcută de Dăncilă chiar în ajunul votului din Consiliului European ar fi ajutat-o pe viitoarea șefă a primului Parchet European.

XS
SM
MD
LG