Linkuri accesibilitate

Igor Dodon, „legat de mâini și de picioare” - PSRM „nu a luat nici Chişinăul, nici R. Moldova cu totul” (Iulian Chifu/ Adevărul)


Revista presei de la București.

Pentru Republica Moldova, turul al doilea al alegerilor locale și formarea majorităților vor constitui adevăratul test de maturitate politică a partidelor, consideră Iulian Chifu. În Adevărul, secțiunea de bloguri, el pune laolaltă prezența scăzută la urne, în special la Chișinău, unde alegerile la termen nu au depășit nivelul de participare de la anticipatele de anul trecut, și respectiv „echilibrul constant al raportului de forţe care marchează dominaţia PSRM prorus al lui Dodon, dar departe de majoritate, şi plasarea pe locul doi a PDM, care continuă să deţină prima poziţie la nivelul primarilor”.

Revista presei din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct


Cele mai multe orașe vor intra în turul doi, unde e nevoie de negocierea unor majorități. După cum și majoritățile din consiliile locale sunt o probă. Însuși Igor Dodon, spune Chifu, „este legat de mâini și de picioare”, pentru că partidul său „nu a luat nici Chişinăul, nici Republica Moldova cu totul”. Rezultat neașteptat de bun a obținut Partidul Democrat, iar Dodon realizează că alegerile anticipate nu i-ar fi de niciun folos, n-ar avea cum să aibă majoritate fără Blocul ACUM sau PDM. Iată că „Jocul în trei conferă stabilitate actualului Guvern şi reduce pârghiile politice şi de legitimitate ale lui Dodon”.


Ion Ceban clasat pe primul loc în capitală, aruncă însă Blocul ACUM în mare dilemă, odată cu propunerea unei mari coaliții la Chişinău. Nici Dodon nu se lasă mai prejos și dorește „reproducerea marii coaliţii la toate nivelurile”. Cei din Blocul ACUM trebuie să se decidă „dacă fac din alianţa conjuncturală temporară cu pro-ruşii de la PSRM un model reprodus la nivelul întregii ţări (…), sau se repoziţionează, reaşezând fronturile (în mod) tradiţional, „geopolitic”, creând majorităţi pro-occidentale. O a treia variantă ar fi să lase organizațiile locale să decidă singure. Această soluție le-ar putea aduce beneficii în unele locuri, dar e considerată, în acest comentariu, cam „imorală”.

Singura variantă în care Andrei Năstase și-ar putea păstra șansa (teoretic mare) de a câștiga turul al doilea ar fi replierea ACUM pe principiile „geopolitice”, reluând și colaborarea cu un PDM ieșit din criza provocată de lidershipul lui Vlad Plahotniuc.

G4Media citează presa de peste Prut când relatează despre intenția președintelui Igor Dodon de a închide Muzeul ocupaţiei sovietice, muzeu inaugurat în 2015 în incinta Casei Armatei din Chişinău. În locul lui, Dodon vrea „un muzeu de istorie normal, bun, frumos, în care să se regăsească şi drapelul de luptă pe care ni l-a dăruit (Serghei) Şoigu, care s-a aflat aici pe 24 august, în ziua eliberării Moldovei”. Declarațiile prilejuite de împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Uniunii ofiţerilor din Republica Moldova, organizaţie condusă de către consilierul lui Dodon Victor Gaiciuc, au găsit destule pretexte de a critica Guvernul Maia Sandu cu „absolvenţii săi de Harvard”.

„Dodon, scrie G4Media, a promis că foştii militari nu vor fi lipsiţi de avantajele de care beneficiază în prezent, aşa cum «ar vrea» Guvernul Maiei Sandu. «Sau noi, majoritatea parlamentară, Parlamentul şi Guvernul, facem ceea ce aşteaptă oamenii, sau aşa un Guvern nu ne trebuie”», a spus acolo Igor Dodon.

XS
SM
MD
LG