Linkuri accesibilitate

„Ne pregătim pentru încă un an ratat” (Ioana Ene-Dogioiu/ Ziare.com)


Revista presei de la București.

E foarte bine că s-a amânat pentru luni, 4 noiembrie, votul de învestitură a Guvernului, scrie Ștefan Vlaston pe blogurile Adevărul. Echipa lui Ludovic Orban va avea timp să-și pregătească în detaliu primele mișcări, esențiale și urgente: proiectul de act normativ privind reorganizarea Guvernului; miniștrii să vină cu schița primelor HG, măcar la principalele ministere. Mai greu va fi, crede Vlaston, pe relația cu Parlamentul, pentru că în negocierile purtate, Ludovic Orban s-a angajat că va respecta condițiile puse de unele partide.

Victor Pițigoi nu vede însă nimic bun în noua amânare de care și-a făcut rost Guvernul Dăncilă. Nu le va folosi decât lor, pesediștilor. Comentariul de pe site-ul ziare.com vine și cu un scenariu mefistofelic pe care l-ar urma Dăncilă și ai ei: e greu să ajungă parlamentarii la București luni. E greu în general, dar acum se anunță vreme rea pe șosele, iar avioanele pot rămâne la sol nu prin voia ministrului demis al transporturilor, cum s-a mai încercat, ci din pricina intemperiilor. Jurnalistul contează însă pe trezirea în al doisprezecelea ceas a conștiinței unor pesediști, care să voteze Guvernul Orban. Amenințarea Vioricăi Dăncilă că va exclude pe oricine va face asta poate intimida numai de oameni fără coloană vertebrală. Altminteri, susține Victor Pițigoi, ea echivalează cu blocarea dreptului constituțional la opinie și se rezolvă în instanță.


La ziare.com Ioana Ene-Dogioiu scrie despre programul viitorului guvern. Cu dezamăgire. Ludovic Orban și Partidul Național Liberal ar fi dat deja un semnal greșit când au susținut că nu vor face niciun măcel, că nu vor da ordonanțe de urgență. Și atunci cum vor face rectificarea bugetară? „Știți ce e asta? Angajamentul public al viitorului premier Orban că nu va schimba nimic din ceea ce PSD, ALDE, UDMR nu vor să fie schimbat. Cioloș 2? Nu. Guvernul Cioloș măcar a mai încercat pe ici, pe colo reforme”. Opinia fermă a analistei este că „ne pregătim pentru încă un an ratat. (…) Asistăm, unii chiar voioși, la marea operațiune de salvare a PSD”, probă baletul galant de la audierile propunerilor de miniștri, dintre care mulți au avut chiar parte de laude la postul de televiziune Antena 3.

Andreea Pora le recomandă degajat liberalilor, în revista 22, curaj maxim, pentru că au toate cărțile de partea lor. Nu e nevoie „să împace și capra, și varza” (e vorba de angajamentele pe care Ludovic Orban și le-a luat la negocierile pentru susținerea guvernului și care se bat cap în cap). Guvernul va trece oricum „la a doua strigare”, crede jurnalista. Iar dacă nu trece, cu atât mai bine, se fac alegeri anticipate.

Moțiune de cenzură? Nu va fi. PSD nu poate avea chef să revină la guvernare cu câteva luni înainte de alegerile locale, necum să descurce dezastrul pe care l-a lăsat. PNL va guverna deci, dar sub un tir neîntrerupt de critici, cu bețe-n roate la fiecare pas. Unica soluție: „să răspundă câtorva așteptări ale electoratului, nu ale partidelor care promit ipocrit să-l susțină. Electoratul non-PSD nu așteaptă minuni, că nu-i prost și nici lipsit de pragmatism, dar vrea să vadă un guvern curajos, nu predispus la jumătăți de măsură”.

XS
SM
MD
LG