Linkuri accesibilitate

Analiza comparativă a programelor principalilor candidați la prezidențiale (Costin Ciobanu/ blogurile Adevărul)


Revista presei de la București.

Un nou scandal pune în umbră campania electorală pentru prezidențiale: primarul general al capitalei, Gabriela Firea, PSD, le-a atacat în mod repetat pe inițiatoarele organizației civice „Dăruiește viață”, care construiește din fonduri colectate de la populație primul spital de oncologie pediatrică la București. Poziția primăriței a stârnit un val de furie pe rețelele de socializare. Analiștii din presă explică însă curioasa ieșire a Gabrielei Firea prin tactici de campanie, alături de care mai e și interesul personal.

Ioana Ene-Dogioiu de la ziare.com scrie că: „Dna Firea a căutat o temă care să radicalizeze și să seteze agenda, și cu ea a dat startul campaniei electorale. Iar prin felul în care a țintit atacul, către Vlad Voiculescu, adică posibilul candidat PLUS la Primăria capitalei”, și-a desemnat principalul adversar la localele de anul viitor. Dar principala motivație ar sta în mesajul transmis pesediștilor, că domnia sa, Gabriela Firea, este liderul de partid care ar trebui să-i ia locul Vioricăi Dăncilă, după ce aceasta își va fi dus la capăt misiunea de a intra în turul doi al prezidențialelor. Nu degeaba Dăncilă i-a propus lui Firea să fie comisar european, i-ar fi convenit să scape de ea de aici, dar s-a izbit de un refuz.

„Dacă PSD va avea candidat în turul al doilea și dacă alegerile primarilor rămân într-un tur, va trebui să ne obișnuim cu dna Firea exact așa cum am văzut-o zilele acestea și probabil cu încă 4 ani de distrugere sistematică a Bucureştiului…”, încheie Ioana Ene-Dogioiu.


Apar deja reacții la cel mai recent sondaj de opinie, realizat de IMAS, și care o dă pe Viorica Dăncilă pe locul trei, pe liderul Uniuniii Salvați România, Dan Barna, pe locul patru, locul al doilea părând să-i revină actorului Mircea Diaconu, care candidează independent.

Dar mai interesant e demersul lui Costin Ciobanu, care publică pe blogurile Adevărul o analiză comparativă și cantitativă a programelor principalilor cinci candidați la prezidențiale. Ca notă generală, aceste programe nu sunt propriu zis dezbătute, ci fac obiectul lamentărilor ritualice că… nu există dezbatere în campaniile electorale din România. Ce constată Costin Ciobanu?

Klaus Iohannis are cel mai lung program (în formă scrisă), iar Teodor Paleologu, candidat al Partidului Mișcarea Populară, – cel mai scurt. Exact pe dos se așază însă prestația publică a celor doi: Paleologu e permanent la televiziuni, în interviuri de presă, în timp ce președintele în funcție apare foarte rar, de obicei cu prilejul unor evenimente non-electorale. Viorica Dăncilă e candidatul cel mai de stânga, Klaus Iohannis – cel mai de dreapta. Ar exista, se arată în această analiză, patru treme principale de campanie. Dan Barna vorbeşte în programul său în proporţie de 58% despre servicii publice (educaţie, sănătate, securitate). Dăncilă este asociată în proporție de 67% cu „un mix de social, de aspecte europene şi teme naţionale”, în timp ce candidatul Klaus Iohannis s-a axat 50% pe „obiectivul cel mare (creştere, (România) normală) şi pe mijloacele de a-l atinge (împreună, program).

Andrei Pleșu constată în editorialul revistei Dilema Veche că „viaţa noastră politică are, de regulă, chiar şi înainte de episodul electoral, un aspect de gherilă rudimentară”, așa încât „injuria şi băşcălia predomină asupra analizei riguroase, a argumentului şi a competenţei eficiente”. În consecință, „ca simpli cetăţeni, n-avem acces la informaţii valide”.

XS
SM
MD
LG