Linkuri accesibilitate

„Dacă după întâlniri cu Trump, Merkel și Macron, îți face probleme o profesoară de lucru manual e grav” (A. Papahagi/ marginalia)


Revista presei de la București.

Prin intermediul jurnaliștilor de la G4Media aflăm că președintele Igor Dodon are deja în minte un nume de viitor prim-ministru, în locul Maiei Sandu. E vorba de Ion Chicu (47 de ani) fost ministru al finanțelor în guvernul Pavel Filip și în prezent consilier al președintelui Dodon.

Presa de la București este însă dominată de tema dezbaterii Iohannis – Dăncilă înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale și la care Iohannis nu vrea să ia parte. Cvasi-totalitatea comentatorilor îi cere președintelui să accepte această dezbatere, din respect față de alegătorii care nu l-au votat, cu precădere cei care au votat-o pe Viorica Dăncilă, dar nu numai. Pentru că nu e deloc sigur că votanții lui Dan Barna și ai lui Teodor Paleologu se vor consola de la sine cu Klaus Iohannis, mai degrabă ei trebuie convinși să vină la vot.

Sunt jurnaliști care înțeapă amarnic: Alina Mungiu-Pippidi i se adresează încă din titlu președintelui numindu-l „Klaus” și lasă să se înțeleagă că refuzul de a avea o confruntare televizată cu Viorica Dăncilă are tot felul de înțelesuri incorecte politic: nu ar putea sta de vorbă cu domnia sa „pentru că e din Teleorman”, „pentru că e femeie”, „pentru că a propus-o Dragnea (dar a acceptat-o Iohannis)”. „Nu se poate vorbi cu Viorica D. pentru că e de stânga (dar cu liderii europeni ai socialiștilor Timmermans sau Schulz da)”. „Nu ştiu, mi se pare cam jenant pentru un bărbat înalt, care se duce pe munte în fiecare weekend, că îi vine greu să dea piept cu o femeie de vârstă mijlocie cu şansa a doua în alegeri”, sună ultima ironie, la limita insolenței, din articolul publicat pe blogurile Adevărul de Alina Mungiu-Pippidi.


Nici Adrian Papahagi (marginaliaetc.ro) nu pricepe de ce nu vrea să dialogheze Klaus Iohannis. „Dacă după cinci ani de condus CSAT, de întâlniri cu Trump, Merkel și Macron, îți face probleme o profesoară de lucru manual semi-agramată din Videle, e grav. (…) Să se pregătească o săptămână și să onoreze cutuma oricărei campanii la acest nivel în orice stat democratic! Aici este vorba de principii și de respectul pentru electorat, nu de persoane!”

„Eu vreau dezbatere”, spune scurt Florin Negruțiu în titlul articolului apărut pe site-ul republica.ro. „Pot admite, scrie el, că dezbaterea finală satisface mai degrabă nevoia noastră de circ decât interesul public de aflare a adevărului. Dar asta trebuie să fie alegerea noastră, nu a vreunui politician. Pentru că dacă politicienii ne spun ce trebuie să vedem sau să auzim, mie asta îmi amintește de programul TVR din decembrie 1988”. Dincolo de asta însă, Viorica Dăncilă are parte în acest text de un portret nemilos: „E drept că doamna Dăncilă este proasta României, inclusiv pentru ai ei. Olguții (adică Olguța Vasilescu și soțul ei Claudiu Manda) i-au sărit aseară, în Comitet Executiv al PSD, la beregăți, făcând-o proastă în față. Partidul însă s-a strâns în jurul ei, pentru că doamna Dăncilă este proasta lor, la fel cum Liviu Dragnea este hoțul lor, iar Codrin Ștefănescu este codrinul lor”. Așadar, „de ce s-ar duce dl. Iohannis la o dezbatere cu o proastă?”. Bunica jurnalistului dă aici răspunsul: pentru că deșteptul poate vorbi cu un prost, dar prostul nu poate vorbi cu un deștept.

XS
SM
MD
LG