Linkuri accesibilitate

„Aspirațiile europene și occidentale ale Republicii Moldova sunt în pericol” (Silviu Sergiu / Newsweek)


Revista presei de la București.

„Aspirațiile europene și occidentale ale Republicii Moldova sunt în pericol. Probabilitatea de a scăpa sau măcar de a diminua influența Rusiei, ce ar fi dus la apropierea de UE și România, s-a îndepărtat cu zeci de ani în doar câteva luni. Rusia revine impetuos pe scena internațională, după o lungă perioadă de izolare ce a urmat anexării Crimeei și invadării estului Ucrainei. În proces, Rusia primește un ajutor consistent din partea Franței”. Am citat teza analizei semnate de Silviu Sergiu în săptămânalul Newsweek România. Autorul crede că linia geopolitică abordată de președintele francez are consecințe directe „asupra intereselor de politică externă și de securitate ale României, dar și ale vecinilor săi din această parte de Europa”. Moldova este primul exemplu care se poate da, după debarcarea guvernului pro-european condus de Maia Sandu. După tot ce s-a întâmplat, rolul Rusiei – o Rusie relansată pe plan internațional și de președintele Macron – rolul Rusiei în convingerea pro-europenilor moldoveni să se alieze cu Partidul Socialiștilor nu mai poate fi pus la îndoială. Iar planul a funcționat : Dodon a preluat imediat întreaga putere. La ce va duce alianța Macron-Putin pentru Moldova? Se poate estima, judecând după situația din Ucraina. Acolo, urmează probabil autonomie pentru Donbas, ca preț al păcii, după cum în Moldova ar putea urma Planul Kozak.

Editorialul și articolul de fond ale revistei 22 etalează păreri opuse în ceea ce privește dimensiunea și semnificația victoriei lui Klaus Iohannis în obținerea celui de-al doilea mandat ca președinte. Editorialistul Andrei Cornea polemizează cu cei care spun că duminică românii au ales din nou „răul cel mai mic”, adică pe Iohannis, ca să evite „răul cel mare”, adică Viorica Dăncilă. Partidul Social-Democrat (…) a rămas un partid național-comunist, de unde „apetitul insațiabil pentru putere”, „centralismul democratic” prin care se conduce, „șovinism și conspirativită și, nu în ultimul rând,(…) tupeul greu de imaginat cu care liderii săi (inclusiv Viorica Dăncilă) mint, înșală, distorsionează faptele”. În această cojunctură, s-a dovedit că diaspora care l-a votat masiv pe Iohannis, peste 95%, și președintele însuși au avut dreptate, nu era necesară, nici posibilă dezbaterea, iar câțiva „morocănoși”, „influencer-i”, „ba chiar câțiva jurnaliști reputați”, spune Andrei Cornea, au greșit: Klaus Iohannis nu poate fi considerat răul cel mai mic atunci când contracandidata lui din partea PSD a câștigat abia în cinci județe din 40? „Ar fi fost bine să stăm acasă în loc să-l votăm, cum eram sfătuiți de feluriți sclifosiți pe Facebook?”

Andreea Pora susține însă, în același număr al revistei 22, că Iohannis „are un noroc chior”: „Exact ca în 2014, a câștigat pe un uriaș vot negativ împotriva PSD și mai puțin pe unul datorat propriului mandat de președinte”. Dincolo de asta, se pune problema cine ce va înțelege din rezultatele votului. Mai ales la dreapta, căci PSD-ului nu-i rămâne decât să facă o opoziție feroce în Parlament. Riscuri : succesul i s-ar putea ridica la cap învingătorului, așa cum, spune Pora, i s-a întâmplat și lui Traian Băsescu în al doilea mandat ; Iohannis a promis că se va „implica” – numai de l-ar ține, șfichiuiește jurnalista ; majoritatea care se va constitui nu va putea trece prin Parlament legea alegerilor priamrilor îndouă tururi de scrutin și nici desființarea Secției Speciale, modificarea Legii recursului compensatoriu, a OUG 114, e nevoie de ordonanțe de urgență, de asumarea răspunderii sau de alegeri anticipate. Oricum, „Iohannis trebuie să coboare din turnul de fildeș și să comunice. Din punctul acesta de vedere, campania a fost un eșec. (…) Electoratul este cel care a invalidat PSD și l-a scos de la butoane, iar acest lucru trebuie să continue, nu să se piardă în dezamăgire și lehamite. E treaba lui Iohannis și a «guvernului său» să facă asta. Nimic nu e mai riscant pentru perioada următoare decât apatia”.

XS
SM
MD
LG