Linkuri accesibilitate

Scandalul iscat odată cu comunicarea rezultatelor la testele PISA obținute de elevii români (Ziare.com)


Revista presei de la București.

O analiză reprodusă pe site-ul contributors.ro și semnată de Denis Cenușă susține că intențiile de extindere spre est ale Uniunii Europene sunt în acest moment „fragile și ostile”. Fragilitatea vine din „clătinarea standardelor democratice din interiorul UE”, iar elementele „ostile” ar fi: revizuirea mecanismului de extindere, sugerată de Franța, și care, spune Denis Cenușă, ar transforma extinderea într-un „obiectiv greu tangibil”, apoi tot ce se face pentru a construi, dinspre Europa, „un dialog constructiv” cu Rusia, iar în al treilea rând „inconsistențele politice” din statele pro-europene estice, unde „egoismul de partid și cel individual obstrucționează interesele strategice naționale”.

Legitimarea treptată a prezenței Rusiei în regiune face ca separatismele să se fortifice (Georgia), iar soluțiile pentru dorita „pacificare” să fie acceptate mai ușor (Ucraina). În Republica Moldova tocmai s-a experimentat „valorificarea crizelor politice”, astfel că participarea Rusiei la tranziția pașnică a puterii a propulsat forțele pro-ruse la guvernare. Denis Cenușă crede că Uniunea Europeană nu măsoară corect impactul factorului oligarhic în această zonă, nici „caracterul său destructiv pentru dinamica politică internă, înălbirea forțelor pro-ruse și, în final, echilibrarea benevolă a orientării geopolitice”.

Ion M. Ioniță le explică în Adevărul celor de la Partidul Social-Democrat ce „asteroid” i-a lovit la ultimele alegeri, mai ales cu acel scor incredibil de 94% pro Klaus Iohannis din diaspora. „Asteroidul” este de fapt generația 89. „Armata de votanţi de altă dată s-a evaporat, scrie Ioniță. Generaţia nouă are cu totul alte preocupări şi alte aşteptări”. Electoratul tradițional al PSD s-a diminuat până la vreo 2 milioane de alegători. Lovitura a atins masiv și docilul corp electoral rural, unde exodul tinerilor spre locurile de muncă din Europa a schimbat opțiunile foarte multor familii.


Un întreg scandal s-a iscat odată cu comunicarea rezultatelor la testele PISA obținute de elevii români în vârstă de 15 ani: 41% dintre ei „sunt analfabeti functional la citire, adică nu înțeleg ce citesc”. „47% nu sunt în stare să facă operații matematice de bază, de exemplu, să convertească un preț din lei în euro”, scrie Ioana Ene Dogioiu pe site-ul ziare.com.

E grav, dar mult mai gravă i se pare acestei jurnaliste (ca și multor altora) reacția relaxată a noului ministru al educației din guvernul PNL: nu sunt motive de îngrijorare, testele PISA nu măsoară nivelul de cunoștințe, ci capacitatea elevilor de a le folosi în situații concrete, a spus Monica Anisie, profesor și ministru. „Dna ministru pare a nu realiza ceea ce părinții și elevii încep să realizeze: că școala românească nu le folosește la mai nimic copiilor și că sistemul de evaluare este inept”.

Fostul ministru al educației Daniel Funeriu a formulat soluții pe pagina sa de Facebook: „Propun, a scris el, să fie date aceleași teste PISA profesorilor. Veţi avea o mare surpriză. Ar trebui evaluați toţi profesorii: celor sub nivel să li se livreze o formare adaptată timp de un an pentru a ajunge la nivel, iar dacă nu reușesc nici atunci... asta e. În loc de miliarde date ong-urilor de apartament mai bine am face un moment zero al reselecţiei profesorilor... Imbecilizarea adusă de pesedizare a cotropit de multă vreme universitățile, iar acum a ajuns la clasă şi schimonosește mințile copiilor noştri“.

XS
SM
MD
LG