Linkuri accesibilitate

Noua atitudine a guvernului de la București față de Republica Moldova (Marian Chiriac/ Sinopsis)


Revista presei de la București.

Marian Chiriac semnează în publicația Sinopsis un articol (reluat parțial și de G4Media) despre noua atitudine a guvernului de la București față de Republica Moldova. După cum se știe, ministrul român de externe i-a transmis omologului său moldovean că sprijinul din partea României va fi de acum strict condiționat de respectarea unor exigențe, între care cele legate de democrație și statul de drept sunt subliniate în mod deosebit.

Sunt pomenite și vizitele recente la București ale premierului Maia Sandu și, respectiv, cea a primarului Chișinăului, Ion Ceban, vizite care l-au condus pe autor la următoarea concluzie: „Devine evident că actuala putere de la București nu mai sprijină actorii decizionali de la Chișinău exclusiv pe baza unor considerente de ordin geopolitic. După ce ani buni, PSD a fost un susținător discret, dar constant, al regimului Plahotniuc, strict pentru că acesta se opunea în unele privințe Rusiei, acum guvernul liberal are relații privilegiate cu opoziția de centru-dreapta. În schimb, PSD (sau cel puțin un anumit grup de interese legat de acesta) pare să mizeze pe Ion Ceban, tot un socialist”.


În presa de la București se scrie azi destul de mult despre runda de negocieri de la Paris, în formatul Normandia, și care privește soarta estului ucrainean. Cristian Unteanu, blogger la Adevărul, consideră însă că acest dosar atinge serios și interesele strategice ale României. Jurnalistul prezintă poziția cu care s-a dus la Paris Volodimir Zelenski și pe care acesta a detaliat-o într-o conferință de presă cu trei publicații europene: Ucraina dorește alegeri în Donbas, dar numai „după încheierea ocupației militare şi doar cu respectarea prevederilor legislației ucrainene” și după ce va fi clarificată problema granițelor cu Rusia.

Mai limpede s-a exprimat Vadim Pristaiko, șeful diplomației ucrainene, într-o declarație în care a vorbit despre „două variante de comunicat final asupra rezultatelor reuniunii. Sunt două demersuri posibile. Primul constă în a ne controla așteptările şi a nu fixa ținte prea ambițioase. (…) Este un demers prudent”. Un alt demers va decurge din eventualul progres, cât de mic, în negocieri. Într-un asemenea caz, va fi formulat un alt comunicat, iar partea ucraineană speră să se ajungă aici.

G4Media informează despre manifestațiile de ieri de la Kiev, în declanșarea cărora a pus umărul și fostul președinte Petro Poroșenko. E vorba de cei circa 5.000 de manifestanți care au făcut apel la președintele Volodimir Zelenski să nu cedeze presiunii Moscovei.

La București, se consemnează tot felul de bilanțuri după Târgul de carte Gaudeamus, care s-a încheiat nu cu mult timp în urmă. Într-un interviu publicat de platforma contributors.ro, directoarea editurii Humanitas Fiction, parte a Grupului Editorial Humanitas, e vorba de Denisa Comănescu, nu s-a mulțumit să pomenească cele mai de succes titluri, ci a făcut o comparație de luat aminte: „La târgurile de cărți din Franța copiii sunt aduși cu autocare, li se dau bonuri valorice să își cumpere cărți. Scriitorii sunt invitați să meargă în școli să le citească copiilor din cărțile lor. În Marea Britanie e o tradiție în acest sens, încă de la clasele primare. Copiii au contact direct cu scriitorii, văd că nu sunt niște monștri. La noi, în orașele mici au dispărut și librăriile. În România cititul nu este încurajat”.

XS
SM
MD
LG