Linkuri accesibilitate

UE și NATO „pot fi distruse și din prea multă dragoste de Europa” (Valentin Naumescu/ contributors.ro)


Revista presei de la București.

Poziția Franței, a președintelui Emmanuel Macron în speță, în problemele viitorului european și al NATO fac obiectul analizei semnate de Valentin Naumescu pe platforma contributors.ro. Analistul pornește de la percepția de care s-a bucurat Macron la instalarea în fotoliul de președinte: că poate fi nu numai salvatorul Franței, dar și al Uniunii Europene. Dar ajunge la concluzia că Uniunea și NATO „pot fi distruse și din prea multă dragoste de Europa (sau poate din prea multă ipocrizie?), de către câinii de pază pro-europeni, care ar dori egalitate cu ogarii americani și cu ursul siberian, dar nu și pentru cățeii est-europeni”.

Valentin Naumescu critică mai ales tendința evidentă a președintelui francez de a reintroduce Rusia la masa marilor puteri, sau măcar în Europa, inclusiv în chestiunile de securitate. Or, „La înfiinţarea NATO în 1949, primul secretar general al Alianţei, lordul (Hastings) Ismay (citat aici de Naumescu) spunea sugestiv că «Alianţa a fost creată pentru a-i ţine pe americani înăuntru, pe germani cuminţi şi pe ruşi în afară»”. O bună relație economică cu Rusia e probabil foarte profitabilă pentru Franța, astfel că, deduce analistul de la contributors, „preşedintele Macron s-ar putea vedea peste câţiva ani încoronat ca lider politic al unei Europe «scăpată» de dominaţia SUA şi intrată într-un mare sistem de colaborare eurasiatică, în care va împărţi influenţa cu Berlinul în Vest şi o va ceda Moscovei în Est”.


Măsurile așteptate din partea guvernului liberal de la București sunt pândite cu anxietate. Sever Voinescu scrie în Dilema Veche că, de pildă, românii nu vor vedea legea care să interzică „amnistia și grațierea pentru fapte de corupție”. Ea nu va fi adoptată pentru simplul motiv că nu se poate. Constituția nu o face posibilă, iar organizatorii referendumului ar fi știut asta, dar au preferat să defileze la referendumul din luna mai cu o „minciună”.

Se așteaptă de asemenea revenirea la alegerile de primari în două tururi de scrutin. Invitatul Ioanei Ene-Dogioiu de la ziare.com, Septimiu Pârvu, de la Expert Forum, spune că ar trebui făcută până în ianuarie. Dacă nu trece în Parlament, poate fi asumată răspunderea guvernului, dar ordonanța de urgență n-ar fi o soluție fericită: „Constituția spune că nu se pot modifica drepturi electorale, aici ar fi vorba despre sistem electoral”.

Însă „discuţiile pe această temă par să nu ducă nicăieri, iar noua putere abordează subiectul din ce în ce mai puţin”, observă Ion M. Ioniță în Adevărul. Presupunerea lui este că liberalii ar prefera să se rămână la un singur tur. Greșit, arată Ioniță: „Sistemul într-un tur conservă ceea ce partidele mari au în momentul alegerilor. Însă nu permite câştiguri care ar duce partidul în poziţia de câştigător net, ceea ce ar contribui şi la mobilizarea aleşilor locali pentru alegerile parlamentare”.

Site-ul stiripesurse.ro vehiculează o informație incertă, pe surse. Liberalii ar avea un plan B în caz că eșuează în legiferarea alegerilor locale în două tururi: „să-i atragă în partid pe foștii primari PNL care au trecut în ultimii ani la PSD, peste 100 de edili fiind în această situație” și, eventual, „să deschidă ușile partidului și pentru primari PSD pe care îi tentează să treacă la guvernare”.

XS
SM
MD
LG