Linkuri accesibilitate

Adoptarea bugetului prin asumarea răspunderii creează un precedent, iar precedentele mai întotdeauna se răzbună (ziare.com)


Revista presei de la București.

Comentarii jurnalistice, dar și juridice în legătură cu varianta asumării răspunderii guvernului pe proiectul de buget pentru 2020. Părerile sunt împărțite. Premierul Ludovic Orban dorește asumarea răspunderii – iar președintele Iohannis îl susține – pentru că nu consideră util pentru români să înceapă anul fără buget, mai ales că urmează vacanța parlamentară și, după ea, avalanșa de amendamente depuse în mod tradițional de opoziție la dezbaterea în legislativ.

Da, dar și liberalii, când se aflau în opoziție, au depus multe amendamente – 600 la bugetul guvernului Viorica Dăncilă, reamintește Ioana Ene-Dogioiu în articolul de la ziare.com. În opinia ei, asumarea răspunderii ar trebui folosită doar în situații care nu pot fi surmontate altfel, or de această dată nu ar fi așa. În fond, bugetul a fost mereu votat în anul fiscal următor. Chiar dacă nu e ilegală, asumarea răspunderii creează un precedent, iar precedentele mai întotdeauna se răzbună: „Dacă accepți din diferite motive circumstanțiale această angajare de Crăciun, fără obiecții, doar pentru că PSD e mai rău și PNL e al nostru, data viitoare când ai lor vor face același lucru, nu vei mai avea niciun drept să ridici glasul. Pentru că ai creat precedentul acceptării încălcării unor principii democratice când ți-a convenit”.


Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, nu e de acord că așa stau lucrurile și o spune chiar pentru ziare.com: asumarea răspunderii guvernului e chiar cea mai potrivită variantă de adoptare a acestei legi, care prin definiție este misiunea guvernului și numai a guvernului. Zegrean atrage de asemenea atenția guvernului că deja și-a asumat răspunderea pe un pachet de trei acte normative și ele trebuiau să fie deja trimise la promulgare, de vreme ce opoziția nu a introdus moțiune de cenzură. Faptul că Partidul Social-Democrat intenționează să atace două dintre ele la Curtea Constituțională nu are legătură procedura asumării răspunderii. Odată asumată răspunderea, o lege se consideră adoptată și, odată promulgate, intră în vigoare. Dacă, eventual, Curtea Constituțională (care și-a stabilit să discute acest pachet de legi la sfârșitul lunii ianuarie 2020!) va găsi că legile sunt neconstituționale, vor fi retrase și asta e.

„Comunismul a desfigurat societatea cam la fel, pe unde a trecut, iar efectele se întind pe încă o generație. (…) Chiar și azi, după trei decenii, est-europenii se poartă cu o anumită asprime, par mai puțin șlefuiți, mai puțini empatici, mai flexibili. Cu o capacitate mare de adaptare, se arată deseori dispuși să facă aproape orice pentru supraviețuire, reflexe moștenite de la părinții lor”, scrie Dan Tăpălagă pe site-ul G4Media. El mai spune că „Generația Revoluțiilor din 89 (…) a învățat din mers democrația, dar nu a internalizat-o. (…) Din acest motiv, generațiile încă bulversate de ieșirea din comunism au fost mereu tentate să renunțe foarte ușor la democrație, căzând ușor sub vraja mirajelor propagandistice naționaliste, eurosceptice sau antioccidentale”.

Analistul G4Media nu trece însă cu vederea faptul că lucrurile încep să se miște în direcția cea bună. De pildă, ieri, primarii capitalelor central-europene Praga, Varșovia, Bratislava și Budapesta au încheiat „Pactul orașelor libere” – „un gest simbolic menit să exprime protestul față de politica guvernelor din aceste țări marcate de populism, iliberalism și euroscepticism”.

XS
SM
MD
LG