Linkuri accesibilitate

„Acest guvern e unul de sacrificiu, pentru că nu se pot face reforme” (Dacian Cioloş/ G4Media)


Revista presei de la București.

Anul începe cu repetarea sintagmei alegeri anticipate. Comentatori, dar și politicieni se exprimă pentru devansarea alegerilor parlamentare – singura soluție de ieșire din situația actuală.

Dacian Cioloș a declarat la un post de televiziune și este citat pe larg de G4Media: „Nu există alternativă în momentul de față. Decât sa orbecăim cu cârpeli pe ici pe colo, cu modificări care pot fi făcute pe ici pe colo, mai bine venim cu această viziune pe care sper ca Guvernul PNL o are”. Viziunea de care vorbește Dacian Cioloș, președintele PLUS, i-ar fi fost transmisă premierului liberal Ludovic Orban: să vină în Parlament cu toate propunerile de reformă pe care le avea în vedere și în programul de guvernare, pe care PNL le susține: reașezarea unor instituții din justiție, eliminarea pensiilor speciale, alegeri în doua tururi, „și dacă nu există susținere pentru o angajare a răspunderii pe pachete de reformă și se depune moțiune și Guvernul pică, atunci mergem la alegeri anticipate". În clipa de față, a mai spus Cioloș, „acest guvern e un guvern de sacrificiu, (…) pentru că nu se pot face reforme”.

Comentatoarea Ioana Ene-Dogioiu susține această poziție într-un text apărut pe ziare.com. O face cu doza de scepticism care o caracterizează: „În mod normal, dar teoretic, PNL ar trebui să-și dorească alegeri anticipate cât mai repede. Este ceea ce încerci să faci atunci când stai bine în sondaje, mai ales când eşti în perioada de bonus al unei victorii electorale și ai nevoie să-ți îmbunătățești poziția în Parlament. Practic, însă, încălcarea logicii politice a început demult și ratarea logicii nici nu ar fi o premieră istorică”.


Ioana Ene-Dogioiu a susținut mereu că trebuie forțate cât mai repede alegerile anticipate. „Ar mai fi fost sacrificate, spune ea, câteva luni cu un guvern cu atribuții limitate, dar PSD ar fi fost prins în totală degringoladă, prizonierul Vioricăi Dăncilă, și împins spre un dezastru electoral. Adică sacrificam câteva luni pentru cel puţin 4 ani”. Din păcate, revigorarea PSD ar fi și început. Vor avea în curând congres, o altă conducere și: ce au de făcut? „Din poziția dominantă din Parlament, deținând preşedinția camerelor, toacă mărunt un guvern minoritar căruia îi mai trage câte o scatoalcă gen dublarea alocațiilor când și unde îi e mai greu voinicului”.

Soluția sigură ar fi, consideră jurnalista, demisia Guvernului Orban. Chiar dacă are aer de înfrângere, premierul ar trebui să-și asume de asemenea „umilința” de a candida încă de două ori la postul de premier, cu riscul de a fi respins de Parlament. Oricum, va fi bine: dacă e acceptat, măsurile de reformă vor fi adoptate. Dacă nu, vor fi anticipate.

Incitat mai ales de ultimele declarații ale fostului președinte Ion Iliescu, Radu Paraschivescu ține să-l portretizeze în primul număr din acest an al revistei Newsweek. „Dominanta vieţii politice a lui Ion Iliescu” nu poate avea decât culoare roșie. „E roşul liniştii şi al consensului, termeni care au mascat presiuni, timorări şi manipulări abjecte”. Paraschivescu consideră că „moştenirea pe care o lasă Ion Iliescu României are la un capăt o minciună («FSN nu va deveni partid politic şi nu va candida în alegeri»), iar la celălalt o flegmă pe cruci (adică una dintre ultimele declarații publice făcute de fostul șef de stat): «E momentul să încetăm să căutăm vinovaţi»“.

XS
SM
MD
LG