Linkuri accesibilitate

Coronavirusul amenință toate țările cu căderea în recesiune (Ion M. Ioniță/ blogurile Adevărul)


Revista presei de la București.

G4Media citează presă din Republica Moldova în legătură cu noua amânare a livrării împrumutului oferit de Rusia. Se știe că de la 500 de milioane de euro au rămas în discuție doar 200 de milioane, dar acum se observă că dobânda este dublă față de cea pe care ar fi perceput-o Fondul Monetar Internațional și cu 50% mai mare decât cea propusă de România. Recent președintele Igor Dodon declara că e tocmai bine: banii vor veni la sfârșitul lui martie, adică atunci când Moldova are nevoie de ei. Acum însă totul s-a mutat pe aprilie. Se fac ajustări complicate în bugetul Federației Ruse, a explicat premierul moldovean Ion Chicu.

Iulian Chifu descrie pe blogurile Adevărul o operațiune de „rupere în bucăți” a Partidului Democrat din Moldova condusă de președintele socialist Igor Dodon personal. Face parte din strategia de capturare integrală a tuturor pârghiilor, astfel încât să-și asigure realegerea în alegerile prezidențiale. Dodon are nevoie de majoritate în parlament, dar și de un ingredient care să dea bine în ochii Europei, iar acesta ar putea fi eticheta PDM-aliat.

Lui Dodon îi mai lipsesc 16 parlamentari, iar pentru asta ar fi purtat discuții cu Pavel Filip, liderul PDM, ba chiar și cu președintele de onoare al partidului, Dumitru Diacov, în vederea unei alianțe la guvernare. În paralel, se racolează pe capete parlamentari ai PDM. Unii se duc înspre Andrian Candu, care a fondat gruparea Pro Moldova, alții sunt capturați de socialiști. Dumitru Diacov deja apără public ideea de coaliție de guvernare. PDM este pierdut într-o asemenea variantă. În caz că totuși rezistă asaltului lui Dodon, cu un număr rezonabil de parlamentari, redevine frecventabil, spune Iulian Chifu. Pavel Filip se află în fața unei alegeri urgente, iar amânarea deciziei accentuează tendința de dezintegrare.


Comentatorii de presă din România încep să îndemne la abandonarea proiectului cu alegerile anticipate. În Adevărul, secțiunea bloguri, Ion M. Ioniță găsește imprudent să urmărești așa ceva câtă vreme concomitent de dezvoltă crize majore: epidemia de coronavirus și respectiv criza migranților. Coronavirusul amenință toate țările cu căderea în recesiune. În privința migranților, Uniunea Europeană ar fi mai pregătită de această dată, ajută Grecia să blocheze exodul spre Balcani. „Dar, în tehnicile războiului psihologic care se folosesc din plin în astfel de momente, România a fost pusă pe hărţile cu traseele care ar urma să fie folosite de migranţi pentru a ajunge în vestul Europei”. Anticipatele presupun dizolvarea prealabilă a parlamentului. Și dacă va fi, spune Ion M. Ioniță, stare de asediu sau de urgență, pe care președintele le decretează după consultări cu șefii celor două camere ale parlamentului?

Andreea Pora scrie în revista 22 că în situația dată, tema anticipatelor a început să enerveze chiar electoratul liberal. Circumstanțele sunt defavorabile: nu e vorba că se golesc rafturile mall-urilor, ci că România e extrem de nepregătită să facă față epidemiei. Va fi suficientă o singură victimă într-un oraș mare ca să se declanșeze adevărata panică. Or asta e o experiență căreia e posibil ca România să nu-i reziste. Oricum, calendarul alegerilor a rămas într-o marjă extrem de îngustă, din care se poate ieși oricând cu contribuția Partidului Social-Democrat. Deci șah la PNL, care trebuie să aleagă „între răul cel mare, alegeri la termen și mărirea pensiilor, și anticipate cu criza coronavirusului și erodare (inevitabilă). Problema e că alegerea o face PSD și nu PNL”.

XS
SM
MD
LG