Linkuri accesibilitate

„Lumea post-liberală va fi una a conflictelor și diviziunilor” (Valentin Naumescu/ ziare.com)


Revista presei de la București.

Președintele Igor Dodon vrea alegeri anticipate ca să se demonstreze că partidele de opoziție nu pot forma o majoritate, rezultă din știrea publicată de Adevărul și care relatează despre ultimele declarații ale șefului statului din Republica Moldova. Ieșirea publică a lui Dodon e cauzată de plecarea unor parlamentari din Partidul Democrat la Pro-Moldova, condus de Andrian Candu. Fenomenul ar fi alimentat și urmărit de Vladimir Plahotniuc. Igor Dodon e de asemenea furios că liderii principalelor partide de opoziție, Maia Sandu și Andrei Năstase s-ar putea bucura de ce se întâmplă, dar dă asigurări că nu va îngădui „o majoritate parlamentară din transfugi”.

Tot Adevărul publică un interviu acordat Danielei Șerb de academicianul și universitarul Mircea Dumitru. Fostul ministru al educației spune că în acea funcție a lucrat pe baza unei legi a educației destul de bună, care necesita minime ajustări și mai ales trebuia aplicată. Acum însă legea a fost complet desfigurată. Impasul creat de necesitatea de a ține cursuri online se manifestă diferit în rândul cadrelor didactice din universități. Cel mai bine se descurcă cei tineri, care au crescut practic în era digitală. Mircea Dumitru însuși mărturisește că primele două săptămâni de cursuri online i s-au părut foarte dificile, dar apoi totul s-a limpezit. Va fi o problemă cu examenul de bacalaureat și cu criteriile de admitere în universități, dar Mircea Dumitru nu dă soluții, ci doar enunță poziția Universității București. E abordată și problema plagiatelor: în opinia academicianului, din 2012 până acum atitudinea față de acest fenomen a evoluat mult spre bine, iar numărul cazurilor a scăzut semnificativ.

Site-ul edupedia.ro publică (iar G4Media rezumă) un interviu cu ministrul moldovean al educației, culturii și cercetării, Igor Șarov, care arată că predarea online nu a prins aproape deloc nepregătit corpul profesoral din Republica Moldova. De altfel, reamintește Raluca Pantazi, autoarea interviului, Moldova a luat prin surprindere pe toată lumea prin rezultatele excelente obținute la testele Pisa din 2018: „A întrecut România la științe, a înregistrat al doilea cel mai mare salt în scorul la citire/ lectură între 2009 și 2018 dintre toate cele 79 de state testate și a ridicat în doar 3 săptămâni de la începutul crizei COVID-19 o platformă de educație online pentru toți elevii săi, în timp ce în România 11 miniștri au ignorat și continuă să nu pună în aplicare Biblioteca școlară virtuală prevăzută în lege din 2011”. În Republica Moldova, cursurile se desfășoară pe baza unui Cod al educației, inspirat, spune ministrul Igor Șarov, din Legea 1 a educației, din România, în varianta sa originară.

Valentin Naumescu scrie pe site-ul ziare.com despre prea scurta viață a „lumii liberale”. Convingerea sa este că această frumoasă paranteză, pe care unii o suprapun perioadei de după al Doilea Război Mondial până azi, iar alții includ și anii liniștiți dintre cele două războaie, a cam luat sfârșit. Lumea liberală reprezintă o scurta fereastră de timp, dar limitat și în spațiu: „un perimetru cultural-politic și civilizațional fericit, numit Occident, pe cele două maluri ale Atlanticului de Nord”. Profesorul de științe politice crede că lumea postliberală va fi una a conflictelor și diviziunilor, de radicalizare ideologică. Vor reapărea intoleranța și anxietatea, măsurile autoritariste, de limitare a libertăților, o lume mult mai controlată și mai nesigură.

XS
SM
MD
LG