Linkuri accesibilitate

„Rusia speră că PAS se va scufunda în problemele sistemice” (Ileana Racheru/ Revista 22)


Ziare de la București

Revista presei de la București.

Revista presei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00

Ileana Racheru reia îndemnul formulat și de alți comentatori politici ca Maia Sandu să-și întregească echipa cu care Partidul Acțiune și Solidaritate va guverna curând cu specialiști din Partidul Platforma "Demnitate și Adevăr". Articolul publicat în revista 22 amintește de recentul atac informatic care a distrus bazele de date ale Curții de Conturi, unde se aflau documente incriminatoare pentru guvernarea coruptă de până acum. Este, consideră analistă, doar un episod din ofensiva intereselor anti- anticorupție. Așteptările sunt foarte mari, PAS trebuie să livreze rapid rezultate.

După atâtea dezamăgiri, diaspora nu-i va acorda probabil un cec în alb. Or PAS este un partid de lider, cu cadre tinere foarte bine pregătite, dar lipsite de experiența admnistrației. Va fi nevoie de tact pentru a nu îngloda totul în dispute cu funcționărimea. „Rusia este în expectativă și speră că PAS se va scufunda în problemele sistemice ale Republicii Moldova. În afară de investiția politică majoră din Partidul Socialiștilor și de ocupația militară exercitată prin intermediul Transnistriei, oameni ai Moscovei sunt implicați în vaste rețele de afaceri din Republica Moldova, scheme de spălare de bani, trafic de droguri”, adaugă Ileana Racheru.

Pe blogurile Adevărul, George Damian scrie că unii analiști au camuflat greșelile politicienilor de la București preferând să scrie nu despre opțiunile greșite în favoarea lui Vlad Pahotniuc și a oamenilor lui, ci despre ajutorul instituțional oferit de România Republicii Moldova. Sunt urmărite replierile de ultimă oră către Maia Sandu și PAS. Dacian Cioloș, de pildă, optase ca premier pentru Plahotniuc, în perioada când și Casa Albă evalua în favoarea oligarhului. George Damian nu vede cu ochi buni presiunea ca Bucureștiul să renunțe la cartea geopolitică și identitară. Această variantă ar echivala cu trădarea celor 400.000 de români din Basarabia care au ales să treacă în România în 1944 pentru a fugi de Armata Roșie.

În aceeași publicație, tot în secțiunea de bloguri, Marius Ghincea pledează tocmai pentru o strategie românească în Moldova care să lase în urmă abordarea geopolitică și identitară, în favoarea dimensiunii economice și de anti-corupție. Doar procedând astfel Rusia va fi lipsită de actori interni (adică mişcări politice, publicaţii sau megafoane media, care produc conţinut mass-media fundamentat în premisele repertoriului rusesc).

Temele arzătoare ale politicii din România – inundațiile, reforma justiției, vaccinarea anti-COVID – au fost îngropate de „festivalul de poze” din campania internă a Partidului Național Liberal, scrie Cristian Pantazi pe G4Media. Cea mai mare decuplare de la problemele realității este cu siguranță situația vaccinării, pe care premierul Florin Câțu, coordonatorul campaniei, o îngroapă senin, arată Pantazi.

XS
SM
MD
LG