Linkuri accesibilitate

„În alegerile parlamentare din R. Moldova un rol important îl va juca și Biserica Ortodoxă dependentă de Moscova” (G4media)


Ziare de la București.

Revista presei românești.

G4media rezumă o analiză apărută în publicația Sinopsis în care se spune că „în alegerile parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova, un rol important îl va juca și Biserica Ortodoxă, dependentă de Patriarhia Moscovei. Desigur, de acest lucru se bucură cel mai mult politicienii locali care au afinități sau interese legate de Rusia”. Relația e privită ca avantajoasă pentru ambele părți. „Biserica primește bani și prestigiu din partea statului și a politicienilor – în timp ce politicienii populiști primesc binecuvântarea episcopilor și a clerului superior, lucru care îi ajută în vânătoarea lor de voturi”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct


Victor Gotișan, expert în probleme politice și religioase, e citat cu opinia că socialiștii vor căuta sprijin în nordul țării, în timp ce democrații se vor concentra asupra centrului țării, sprijiniți de influenții episcopi locali. Episcopul Siluan de Orhei nu a evitat să-l laude pe Vladimir Plahotniuc în predica de Crăciun pentru o danie făcută unei biserici. Cum ramura Bisericii Ortodoxe ce ține de Patriarhia de la București nu are legături cu politicienii – poate după deziluzia colaborării cu Iurie Roșca, scriu analiștii de la Sinopsis ­– se conturează o „dilemă sensibilă”: biserica arondată Patriarhiei Moscovei pledează pro-est, ceea ce contravine pozițiilor declarative al Partidului Democrat (de guvernământ).

Pe site-ul marginalia, Tudorel Urian spune că odată cu preluarea președinției Uniunii Europene, „măștile au căzut și în numai câteva zile tot continentul a aflat cine sunt cei care guvernează astăzi România și care sunt idealurile lor politice. Fără a intra în multe detalii se poate spune că sunt o bandă de ticăloși îmbrăcați în haine de clovni. În țară, rețelele de socializare dau să crape sub povara glumelor și hohotelor de râs la adresa discursurilor rostite cu severă incompetență la Bruxelles de Vasilica Dăncilă, Petre Daea, Tudorel Toader și Eugen Teodorovici. În spatele bunei dispoziții, aparent inofensive, se ascunde însă rânjetul cinic al păpușarului tuturor acestor saltimbanci decerebrați, ucigașul de facto al statului de drept, Liviu Dragnea”.

O ipoteză poate hazardată lansează pe site-ul ziare.com expertul în probleme internaționale Hari Marcu-Bucur. „Una dintre cele mai serioase preocupări de securitate națională ale Federației Ruse, scrie el, este promovarea tezei așa-zisei cotropiri occidentale a statelor, teritoriilor și populației ce odinioară se aflau sub controlul strategic al Uniunii Sovietice”. Or, o Românie ilustrată de acești guvernanți, de care se uimesc în continuu colegii europeni, ar fi tocmai dovada că nu e vorba de o țară la nivelul Europei. Apoi, non-reacția oficialilor europeni la seria de gafe și declarații halucinante ale reprezentanților guvernului de la București ar putea fi folosită de propaganda rusă ca dovadă că, iată, Occidentul a primit România pe post de „colonie”.

„Metropola de la Bruxelles nu numai că accepta impostura, imbecilitatea și incompetenta în rândul guvernanților din colonia Romania, dar le și incurajează, pentru a o putea stăpâni și exploata mai lesne decât dacă ar fi avut de a face cu merituoși, inteligenți și competenți în fruntea autorităților publice naționale”. E vorba, evident, de ipoteză formulată de Hari Marcu-Bucur.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG