Linkuri accesibilitate

„Cine este de vină” că nu se încearcă recuperarea a milarde de lei de la patru firme din grupul Shor ? (Mold Street)


Spicuiri din presa zilei.

Mai multe media de la Chișinău publică reacția Băncii Naționale la un articol publicat de newsmaker.md care scoate la iveală faptul că la trei săptămâni până la expirarea termenului de prescripție, administrația BEM, aflată în lichidare, nu a depus cereri de chemare în judecată împotriva a patru firme afiliate lui Ilan Shor care obținuse credite dubioase în valoare de 5 miliarde de lei, potrivit raportului Kroll. Portalul publică şi un răspuns oficial din partea Judecătoriei Chişinău care confirmă informaţia.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00
Link direct

Pe de altă parte, BNM dezminte că nu au fost intentate acțiuni în justiție în privința companiilor cunoscute de public drept „grupul Shor”. „În scopul încasării datoriilor și recuperării prejudiciului cauzat celor trei bănci, lichidatorii acestora au înaintat acțiuni civile în instanțele de judecată și au depus sesizări de pornire a urmăririi penale în potriva unor foști administratori și debitori ai băncilor”, susține BNM.

Numai că BNM nu menţionează dacă sunt şi acţiuni contra firmelor despre care a scris presa, se remarcă într-un articol pe mold-street.com, care inserează şi schimbul de replici a fostului premier Ion Sturza cu Ilan Shor pe acest subiect. Sturza a spus, între altele, că miliardele nu vor putea fi recuperate pentru că BNM nu a acționat. În replică, Ilan Shor condamnat la 7,5 ani de închisoare, susţine că împrumuturile fac obiectul unei cauze penale, iar BEM a depus o plângere civilă şi a solicitat compensarea daunelor. Potrivit mold-street.com la mijloc ar fi şi un „veritabil sabotaj” din partea organelor de anchetă care sunt sub presiunea unor politicieni. „Multe dosare în care este investigată frauda bancară nu sunt duse la capăt de CNA, Procuratură sau alte structuri”. De cealaltă parte anchetatorii arată cu degetul la lichidatorii băncilor şi la BNM care nu şi-ar dori recuperarea miliardelor.

„Guvernarea este obligată să-l demită pe Igor Dodon”, scrie Dan Nicu în ziarul Timpul. El nu exclude existența unui cartel între Plahotniuc și Dodon, dar notează că guvernării îi va fi dificil să mențină acest cartel, dacă el există. „Costurile menținerii sale ar putea deveni prea mari pentru PDM, în ciuda faptului că acum controlează guvernarea”, scrie Dan Nicu. După părerea sa, acum se pregătește instaurarea unei „dualități” a puterii în stat – Igor Dodon îşi va chema susţinătorii la mitinguri, pe 24 septembrie, la care s-ar putea adopta o rezoluţie de convocare a „Marii Adunări Naţionale”, până la sfârşitul anului, pentru a forţa căderea guvernării şi alegeri anticipate. „Nu-mi este dragă actuala guvernare, dar ea trebuie să-l oprească pe Dodon, sau va ajunge distrusă de acesta şi de Moscova”, încheie Dan Nicu.

Puterea s-a trezit, opoziţia doarme cu batista pe ţambal” – este titlul editorialului semnat de Alexandru Vakulovski pe deschide.md. Autorul reproşează opoziţiei moldovene că ar fi cea mai „docilă de pe planetă” şi că „n-a organizat proteste, n-a avut nici o acţiune, atâta timp cât deputaţii erau plecaţi la odihnă”. Concertul „pentru sloboz” dodonist, întoarcerea legilor de către Dodon, declaraţiile separatiştilor, aducerea artiştilor ruşi de către PD de Ziua Independenţei – sunt doar câteva motive bune de protest ignorate de forţele protestatare de opoziţie, în speță de Platforma DA, notează Vakulovski. „Pe 17 septembrie, atunci când se anunţă marele protest … atât guvernarea, cât şi Dodonul ar trebui să le ducă lui Năstase şi celor de la microfoane nişte cafeluţe. Poate-poate se trezesc din somnul greu de pe ţambal”, încheie Alexandru Vakulovski.

În articolul „Eroii (in)justiţiei din dosarul Brăguţă” din Ziarul de Gardă aflaţi detalii despre procurorul, judecătorul şi avocatul din oficiu implicați în cazul lui Andrei Brăguţa, tânărul decedat în custodia statului, după ce a fost bătut. „Ivan Filimon, procurorul care a gestionat dosarul penal este acum în concediu. Șeful său, însă, îi aprobă decizia de a solicita arest în izolator pentru Brăguţa”, se arată în articol. Judecătorul Iurie Obadă care a admis demersul procurorului de plasare în arest în arest pare convins că decizia luată de el a fost una corectă. „M-am gândit la securitatea lui”, justifică magistratul, citat în articol. Avocatul Vladislav Nevreanschi, oferit gratuit de stat pentru a-l apăra pe Andrei Braguța, a refuzat să discute despre dosar, spunând, eronat, că a lipsit de la ședința de judecată în care lui Braguța i-a fost aplicat arestul. Detalii găsiţi în articol.

În viitoarea campanie electorală internetul va juca cel mai important rol, mai important ca tv-ul” crede consultantul în comunicare online, Artur Gurău. Într-un interviu pentru tribuna.md Artur Gurău spune că trecerea la sistemul electoral mixt crește importanța rețelelor sociale în comunicarea politică. „Combinația de succes pentru viitoarele alegeri va fi online-ul și ziarul”, crede consultantul. „Sistemul electoral mixt, combinat cu anumite metode eficiente de promovare online, poate să aducă foarte multe surprize și nume noi în politica moldovenească, concluzionează Artur Gurău.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG