Linkuri accesibilitate

„Laisse béton”: cimentul francez și crimele împotriva umanității


France -- FILE PHOTO -- The logo of the French concrete maker Lafarge is seen in a plant in Paris, France, May 22, 2017.
France -- FILE PHOTO -- The logo of the French concrete maker Lafarge is seen in a plant in Paris, France, May 22, 2017.

Revistă a presei din care vom afla că există "talibani" și în practicile de yoga.

În Franța, cum o analizează astăzi în detaliu Libération, Curtea de Casație a decis că Lafarge, gigantul cimentului, poate fi urmărit în justiție pentru „complicitate la crime împotriva umanității” comise în Siria între 2012-2014. În acei ani, Lafarge și-a păstrat fabricile de ciment în funcțiune în nordul sirian controlat de Statul Islamic, ba chiar a plătit aproximativ 15 milioane de dolari sub formă de mită pentru a putea continua să funcționeze, alimentând astfel cuferele Statului Islamic, ba chiar și banditismul pur și simplu.

Decizia Curții de Casație nu înseamnă că grupul Lafarge sau conducerea lui ar fi acum inculpați, ci că ei ar putea fi, ulterior, trași la răspundere, dacă vor exista plângeri împotriva lor.

Noile-vechi fețe ale talibanilor

La Kabul, talibanii au anunțat ieri un guvern dominat de toate fețele din vechea gardă. Un guvern fără femei și fără minorități etnice, cu toate că talibanii promiseseră un cabinet „inclusiv”. Nu s-a găsit niciun loc pentru figurile importante ale vechiului regim, precum fostul președinte Hamid Karzai și fostul vicepreședinte și ministru de externe Abdullah Abdullah, rămași la Kabul și gata să colaboreze cu islamiștii.

Inițial s-a crezut că talibanii s-ar pregăti să-și anunțe guvernul sâmbătă, 11 septembrie (9/11), dar dacă a fost ceva adevăr în acel zvon, e limpede că ei au renunțat pentru că gestul ar fi fost considerat o insultă pentru victimele atentatelor din 2001.

Un cabinet alcătuit numai din bărbați, printre care un ministru urmări de FBI, constată la Londra The Guardian. Este vorba de nimeni altul decât ministrul de interne Sirajuddin Haqqani, a cărui rețea din Pakistan si Afganistan a comis nenumărate atentate si pe capul căruia FBI-ul a pus o recompensă de 5 milioane de dolari.

Ministrul apărării este Mullah Yaqoob, fiul fondatorului talibanismului (despre natura specifică a acestui curent vezi mai multe în revista presei de ieri), răposatul Mullah Omar. De altfel, printre forțele acestuia se afla si foști militari guvernamentali care au fost antrenați de instructori britanici, cum o constată The Times. Experții britanici care au analizat clipuri si fotografii ale talibanilor au indicat atitudini, gesturi si tehnici imitare care arată o pregătire efectuată de instructori britanici si americani.

"Talibanii care n-au cunoscut decât războiul si armele nu pot accepta schimbările din societate.", este ceea ce a declarat pentru Le Monde fosta deputata afgană Fawzia Koofi, pe care cotidianul francez a intervievat-o in Qatar, unde ea a reușit sa se refugieze.

Fosta deputată a făcut parte din delegația guvernamentală trimisa la Doha, in Qatar, unde aveau loc negocierile, si este foarte critică față de SUA, care au semnat un acord cu talibanii fără a implica în asta membrii fostului guvern pro-occidental.

Tot ieri, doi oameni au murit împușcați și șapte au fost răniți în curajoase și spontane manifestații împotriva talibanilor în orașul vestic Herat.

Bitcoin: virtualul ban calp

Într-un cu totul alt domeniu al actualității, Financial Times analizează eșecul parțial, cel puțin într-o primă etapă, al introducerii Bitcoin ca monedă națională de către El Salvador, țară central-americană. El Salvador nu are o monedă proprie si folosea pana acum dolarul, la fel cum in Europa țări mici ca Muntenegru si Kosovo folosesc euro ca moneda oficială.

Euro si dolarul sunt, fiecare, o monedă adevărată, in schimb Bitcoin a stârnit scepticismul unei părți a populației din El Salvador, așa încât și-a pierdut din start parte din valoare, ceea ce, desigur, prin ricoșeu, nu face decât sa întărească si mai tare scepticismul.Ba chiar, în capitală au avut și au loc mari proteste împotriva introducerii Bitcoin ca monedă oficială.

Rămânând în regiune, în Mexic, Curtea supremă a votat ieri în unanimitate depenalizarea avortului, pas uriaș în această țară cu una din cele mai mari populații catolice din lume, iar măsura, cum o remarcă Washington Post, contrastează total cu ceea ce se petrece peste graniță, în SUA, în Texas, unde au fost introduse restricții extrem de severe. Tot Washington Post remarcă însă că în Mexic femeile reprezintă acum jumătate din parlament.

Yoga în Franța în fruntea derivelor sectare

Yoga în Franța formează comerțul multor grupuscule și structuri care nu sunt altceva decât niște secte, scrie Le Monde, prezentând raportul Misiunii interministeriale de luptă împotriva sectelor.

La nivel științific, yoga este pusă în acest raport în aceeași categorie cu astrologia, diferitele tipuri de „regim alimentar”, tehnicile de meditație New Age sau șamanismul.

Este menționată însă în raport și una din cele mai mari escrocherii planetare, care generează venituri considerabile și care este „coachingul”. În mare, sunt trecute în revistă toate activitățile presupuse de „wellness” și „dezvoltare personală”, dar mai ales cele care produc o dependență afectivă, morală sau financiară și al căror rezultat este de multe ori cu totul opus celui anunțat și promis. De asemenea, sunt analizate abuzurile sexuale care se petrec în multe secte, „yoga” fiind una dintre acestea. Un alt abuz este deseori munca la negru la care sunt supuși, sub felurite pretexte, „discipolii”. Și, desigur, abuzul financiar, prelevarea unor mari sume de bani, cum se întâmplă – caz de acum clasic – în „scientologie”, sau chiar în psihanaliză.

«Sunyoga» promite să «inactiveze» Covid-19

La fel, deseori asemenea secte de yoga generează obsesii complotiste, inducând în credințe iraționale în „puterea corpului” și ducând la refuzul vaccinului. Când acestea se mai combină și cu un guru care e un prădător sexual și financiar, rezultatul poate fi transformarea discipolului într-o epavă morală și emoțională, pradă ușoară, ulterior, pentru extremismul politic. „Talibanii „nu sunt doar fundamentaliștii islamici. Oricine trece printr-o astfel de spălare doctrinală a creierului poate fi considerat un „taliban”.

Explozia feluritelor escrocherii de tip yoga sectar a fost întețită și exacerbată, desigur, de pandemie și de izolarea la care au fost supuse multe persoane, care au avut – și au în continuare – nevoie de un surogat de comunicare și de stimulare artificială a personalității sau a corpului, precum «Sunyoga», care promite să «inactiveze» Covid-19.

Raportul – și articolul din Le Monde – stabilesc femeile fragilizate și izolate ca fiind o pradă esențială a unor asemenea secte, care folosesc concepte obscure sau absurde precum „imunitatea naturală” sau „sacrul feminin”.

Mai aflăm că recent mișcarea conspiraționistă din SUA QAnon a beneficiat de un sprijin important pe lângă cercurile yoghice.

Yoga, un instrument de comunicare politică

În India, această situație a atins dimensiuni extreme. Yoga este, desigur, o comoară atât de intim-națională, din punct de vedere al imaginii, dar și al veniturilor financiare (în special prin turismul „medical”), încât e prezentată ca un remediu absolut. Președintele ultranaționalist Narendra Modi apără astfel „virtuțile protectoare” ale yoga împotriva virusului, precum și plantele medicinale care au dus la o explozie în vânzări, în special din partea companiei Baba Ramdev, un guru yoghin apropiat de putere.

Acest auto-proclamat guru, șef extrem de bogat al unei companii de îngrijire ayurvedică, asigură că al său medicament Coronil vindecă de Covid-19, că a fost recomandat de OMS (ceea ce este fals), că 10.000 de medici au murit de coronavirus pentru că s-au vaccinat (ceea ce este arhi-fals). Mulți medici indieni au protestat împotriva acestor minciuni, dat fiind că pandemia face ravagii în țară, însă respectivul guru se bucură de sprijinul complezent al puterii.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG