Linkuri accesibilitate

Bolsonaro acuzat de „crime împotriva umanității”


Militar brazilian încercând să stingă un foc în regiunea Nova Fronteira, în Novo Progresso, Brazilia. 3, septembrie 2019.

Gestiunea «criminală » a pandemiei a lui Bolsonaro

Publicarea raportului comisiei parlamentare de anchetă asupra gestionării crizei de Covid-19 în Brazilia a produs efectul unei bombe, deoarece președintele Jair Bolsonaro este acuzat, nici mai mult, nici mai puțin, de „crime împotriva umanității”, sau cel mai puțin de „neglijență intenționată”, pentru felul în care a negat sistematic realitatea pandemiei și a căutat să ascundă numărul morților.

Le Monde, în Franța, care pune asta în prima pagină, scrie că senatorii brazilieni nu-și fac iluzii în legătură cu șansele de a-l vedea judecat pe președintele Bolsonaro. Chiar și așa, raportul are nu mai puțin de 1180 de pagini, iar Le Monde scrie că există cel puțin zece delicte în acele pagini pentru care Bolsonaro ar putea fi inculpat.

Cum o scrie Washington Post, raportul recomandă urmărirea penală a încă 60 de persoane, apropiați ai lui Bolsonaro.

Dar și în Statele Unite, aleșii americani sunt gata, la rândul lor, să-l dea în judecată pe Steve Bannon, fostul consilier al lui Donald Trump, pentru obstrucţionarea lucrărilor Congresului

Aleșii Camerei Reprezentanților au votat, joi, în favoarea inițierii procedurilor pentru obstrucționarea activității Congresului împotriva acestui apropiat al lui Trump, care refuză să colaboreze cu comisia care investighează în chestiunea atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

Deputații au votat joi, 21 octombrie, în favoarea unei urmăriri penale pentru obstrucționarea justiției împotriva lui Steve Bannon. În ciuda acțiunii în justiție, acest aliat apropiat al lui Donald Trump nu s-a prezentat săptămâna trecută în fața comisiei speciale a Camerei Reprezentanților care investighează rolul fostului președinte republican în asaltul discipolilor săi extremiști asupra Capitoliului, din 6 ianuarie.

Rezoluția în favoarea acțiunii în justiție a fost adoptată cu 229 de voci pentru, contra 202 împotrivă, în Camera Reprezentanților dominată de democrați, relatează Wall Street Journal.

Doar nouă aleși republicani au votat împotriva lui Trump, printre care Liz Cheney, vicepreședinta comisiei de anchetă. „Ceilalți au urmat exemplul lui Trump, care, într-o declarație înainte de vot, a repetat că alegerile pierdute de el au fost fraudate și a lăudat atacul gloatei extremiste - care s-a soldat cu câțiva morți și rănirea a 140 de polițiști și – drept un răspuns legitim al populației, scrie New York Times.

Depinde acum de Departamentul Justiției să decidă dacă îl judecă pe Bannon, „ceea ce, potențial, ar putea să declanșeze o bătălie juridică care ar dura luni sau chiar ani de zile”, explică cotidianul. Ministrul Justiției, Merrick Garland, a refuzat până acum să spună public ce intenționează să facă. Steve Bannon riscă amenzi de până la 100.000 de dolari și până la un an de închisoare.

„Front unit al republicanilor în fața anchetei”

Dar pentru New York Times, „ceea ce a devenit clar joi a fost că la nouă luni după cel mai devastator atac asupra Capitoliului din ultimele două secole, mulți republicani din Congres rămân hotărâți să măsluiască, să ignore sau chiar să aprobe acest act criminal.” Site-ul Axios oferă o concluzie similară: “În vreme ce votul a demonstrat că democrații sunt uniți în încercarea de a folosi orice mijloace necesare pentru a face lumină asupra rolului lui Trump în atacul din 6 ianuarie, se vede o unitate similară în mijlocul republicanilor în a se opune anchetei.”

Comisia specială a Camerei Reprezentanților care investighează asupra evenimentelor din 6 ianuarie a cerut ca Bannon să depună mărturie, totul pe baza unor rapoarte conform cărora fostul consilier în vârstă de 67 de ani, care la acea vreme nu deținea niciun post oficial, i-a încurajat pe fostul președinte Trump și pe membrii Congresului să refuse să accepte rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, cum o scrie Wall Street Journal. Bannon afirmă că avocații lui Trump l-au sfătuit să nu se prezinte în fața comisiei, invocând dreptul de a păstra confidențialitatea anumitor documente și discuții.

Bannon “a a scăpat până acum de toate acțiunile penale împotriva lui”, rezumă Politico. El a fost inculpate anul trecut, dar a fost grațiat de Trump.

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul francez a anunțat „compensații pentru clasele de mijloc”. Guvernul va vărsa câte 100 de euro francezilor care câștigă mai puțin de 2.000 de euro pe lună, pentru a-i ajuta să facă față creșterii prețurilor energiei și combustibililor, a anunțat premierul Jean Castex joi, 21 octombrie, în jurnalul de televiziunii TF1. Se estimează că aproximativ 38 de milioane de francezi vor beneficia de această inițiativă. Asta vine în vreme ce liderii celor 27 de țări member ale Uniunii Europene discută astăzi la Bruxelles despre criza energiei, notează Politico.

„În Franța, subiectul prețului carburanților este deosebit de sensibil și a contribuit la declanșarea violentelor manifestații antiguvernamentale ale „vestelor galbene” (gilets jaunes) în 2018”, amintește săptămânalul american instalat la Bruxelles.

Regina Elisabeta a II-a a petrecut o noapte la spital. Suverana Marii Britanii,în vârstă de 95 de ani, a fost internată miercuri într-un spital din Londra pentru „analize”, după ce medicii i-au cerut să-și anuleze activitățile oficiale săptămâna aceasta, a anunțat ieri serviciul de presă al Palatului Buckingham, cum o relatează The Telegraph.

Gunfight at the O.K. Corral

În sfârșit, la rubrica culturală aflăm astăzi că în SUA, actorul Alec Baldwin și-a împușcat și omorât fără să vrea operatoarea, șefa echipei de turnaj, în filmul western la care el lucrează în Santa Fe, în SUA.

Actorul (care e și producătorul filmului) a tras cu un pistol de recuzită spre camera de turnaj, însă pistolul era încărcat cu gloanțe reale. Cum se vede, tehnicile actoricești faimoase ale școlii americane Actors Studio, care impun cel mai strict realism în joc, sunt luate uneori prea à la lettre.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG