Linkuri accesibilitate

De la o dictatură la alta: Hollywood, „Doctor Jivago” și zăpada din praf de marmură


Boris Pasternak la Moscova în 1958. Filmul bazat pe romanul său „Doctor Jivago”, mare succes al Hollywoodului, a fost turnat în Spania lui Franco, pe fundal de zpadă din... praf de marmură!
Boris Pasternak la Moscova în 1958. Filmul bazat pe romanul său „Doctor Jivago”, mare succes al Hollywoodului, a fost turnat în Spania lui Franco, pe fundal de zpadă din... praf de marmură!

Incendiile și noul val de Covid-19, sub forma virulentului mutant Delta, ocupă astăzi presa europeană.

În Italia, de pildă, unde începând de mâine, vineri 6 august, va intra în vigoare „pașaportul vaccinal” intern, acel Green Pass fără de care nu va fi posibilă frecventarea locurilor închise. La Repubblica le trece în revistă: restaurante, baruri, muzee, săli de fitness, fără a mai vorbi de transporturile în comun. Nu mai puțin de 48 de milioane de italieni l-au descărcat deja în telefon, sau îl poartă sub formă fizică, imprimat pe hârtie.

Sistemul italian îl imită pe cel francez, care trebuie să intre în vigoare luni 9 august, însă Corriere della Sera pune întrebarea dacă asemenea dispozitive au o reală bază legală. În vremea aceasta, Emmanuel Macron îi îndeamnă pe TikTok pe francezi să se vaccineze, lucru fără de care, spune el, „vom avea un nou lockdown”, o nouă carantină generalizată. Deocamdată, până luni 9 august, Curtea Constituțională franceză trebuie să-și dea avizul dacă impunerea acestui Green Pass pentru a avea acces la locurile închise este legală.

Dat fiind că “pașaportul vaccinal” este obligatoriu pentru a avea acces în spitale, conform legii din 25 iulie, Ordinul Medicilor din Franța a pus deja întrebarea dacă nu cumva această lege încalcă dreptul la asistență medicală.

De asemenea, a fost formulată și obiecția că este abuzivă obligativitatea „certificatului verde” pentru accesul la terasele în aer liber, deoarece asta n-ar avea o bază științifică.

La Figaro scrie că, în așteptarea avizului Curții Constituționale, președinția franceză declară că «nu are îngrijorări» în legătură cu verdictul și că prevederile legii «sunt echilibrate».

În Germania, în schimb, unde sunt analizate planuri similare, Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că asemenea măsuri ar fi „cu totul contraproductive”.

„Vaccine boosters”

Rămânând la subiectul pandemiei, El Pais, în Spania, anunță că în fața gravității noului val Delta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin persoana directorului general Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut țărilor bogate și care dispun de cantități mari de vaccinuri să renunțe pentru moment la a treia doză a vaccinului (așa-numitul: vaccine booster) propusă unei părți a populației pentru a completa lipsurile prin țările mai sărace.

Mai multe țări cu o rată a vaccinării foarte ridicată, precum Israelul, “au început deja să administreze o a treia doză celor mai vulnerabili”, relatează Financial Times. “La fel, țări bogate din UE precum Marea Britanie au anunțat că vor propune probabil o a treia doză începând din toamnă”.

OMS își propusese ca până la sfârșitul lunii septembrie, 10% din populația lumii să fie deja vaccinată cu cel puțin o doză. În Africa, însă, doar 2% din populație a primit până acum o doză de vaccin.

Dar, constată în Franța Libération, Washingtonul a respins deja apelul OMS. «Este o falsă alternativă», a spus Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, în legătură cu cererea OMS. «Noi considerăm că putem face ambele lucruri» și «nu este nevoie să alegem» între a oferi un rapel americanilor, ceea ce oricum nu este încă prevăzut oficial, sau a ajuta țările sărace.

Obama mai puțin festiv pentru aniversarea a 60 de ani. Pentru sâmbăta ce vine, Barack Obama, care a împlinit 60 de ani, își propusese o uriașă petrecere cu sute de invitați – printre care George Clooney, Steven Spielberg și Oprah Winfrey – pe insula Martha’s Vineyard. Dar Covid i-a ucis ambițiile: «”Dată fiind propagarea noului variant Delta în ultimele săptămâni, președintele a decis să reducă dimensiunile festivității”, care se va ține acum în familie și cu prietenii apropiați», a anunțat serviciul său de presă, potrivit New York Times.

Trump vrea să mențină secretul asupra impozitelor sale. În acest timp, Donald Trump a depus miercuri un recurs pentru a împiedica fiscul american să transmită Congresului fișele lui de impozit – ceea ce ministerul justiției aprobase săptămâna trecută. Avocații lui Trump estimează că singurul obiectiv al Congresului, cu majoritate democrată, este de “a divulga informații fiscale ale unei persoane private – fostul președinte Donald Trump – în scopuri politice”, potrivit NPR.

Rusia: «chestiunea sanitară» împotriva dizidenților

Tot pe fundal de pandemie, care poate fi folosită în scopuri politice, în Franța, Le Monde scrie că în Rusia puterea folosește acum «chestiunea sanitară» împotriva opozanților. Astfel, Liubov Sobol, o aliată a opozantului întemnițat Aleksei Navalnîi, a fost condamnată la un an și jumătate închisoare pentru «încălcarea regulilor epidemiologice».

Alți opt apropiați ai lui Navalnîi sunt urmăriți la tribunal pentru afaceri similare, în general pentru „nerespectarea regimului carantinei”.

În același timp, în ultimele săptămâni, autoritățile ruse au permis organizarea de adunări festive și manifestații religioase masive, în vreme ce țara este lovită de un al treilea val provocat de variantul Delta, iar numărul zilnic al morților a atins un nivel record. Oficial, 161.000 de ruși au murit de Covid-19 de la începutul pandemiei, dar această cifră e privită cu îndoială de statisticieni și demografi, care își bazează calculele reale pe o supra-mortalitate de peste o jumătate de milion de persoane decedate de la începutul pandemiei.

Dar represiunea împotriva partizanilor lui Navalnîi se intensifică pe măsură ce se apropie alegerile legislative din 19 septembrie. Sondajele spun că partidul Rusia Unită, partidul puterii, care controlează actualmente trei sferturi din Duma, Camera inferioară a Parlamentului rus, se află la cel mai jos nivel în sondaje din ultimii 20 de ani.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat că nu va trimite observatori la alegerile rusești de luna viitoare, pentru prima oară din 1993, “datorită limitărilor impuse de autoritățile ruse observatorilor”.

Zbor deasupra unei dictaturi

Atleta bielorusă Kristina Timanovskaia a ajuns în Varșovia, unde ea va putea beneficia de azilul politic, ieri seară, miercuri 4 august, după un ocol de la Tokyo cu escală în Viena, iar nu direct spre capitala Poloniei.

Cum o scrie, la Londra, The Times, este limpede că ea a dorit să tranziteze prin Viena gândindu-se că avionul direct pentru Varșovia avea să zboare pe deasupra Bielorusiei, iar precedentul avionului Ryanair deturnat pe 23 mai pentru a-l aresta (răpi, de fapt) pe jurnalistul Roman Protasevici a arătat până unde poate merge regimul lui Aleksandr Lukașenka.

În acest timp, soțul Kristinei Timanovskaia se află în Ucraina, unde situația nu este foarte liniștitoare, mai ales pentru cei care se plimbă prin parcuri. Le Monde descrie de altfel spaima exilaților bieloruși. Este vorba de mii de oameni fugiți în țările vecine, care știu acum că nu pot fi în siguranță mai nicăieri.

Același The Times anunță că Lituania a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru a putea face față valului de refugiați central-asiatici care trec granița dinspre Bielorusia, ei fiind lăsați să treacă, sau chiar încurajați și ajutați de vameșii bieloruși. În weekend, numărul acestor ilegali a atins 270 pe zi, punând la grea încercare infrastructurile Lituaniei.

Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei, a avertizat că decizia lui Lukașenka de a permite mai multe zboruri dinspre Irak spre Minsk ar putea ridica numărul ilegalilor la 10.000 până la sfârșitul verii.

“Asta nu este o repetare a crizei din 2015. Aceștia nu sunt oameni care fug de războiul din Siria. Ce vedem aici este o armă hibridă, o armă politică”, a spus el pentru site-ul Politico. „Suntem o țară mică, cu 2,5 milioane de locuitori. Primim deja cel mai mare număr de migranți pe cap de locuitor din toată Europa.”

Afganistanul singur cu sine

Afganistan: haosul taliban, este în această dimineață titlul mare din prima pagină a cotidianului francez Libération. „Afganistanul lăsat singur cu sine”.

Violența nemăsurată a ajuns deja în capitală, în Kabul. Talibanii și-au asumat atentatul sinucigaș de marți asupra locuinței ministrului apărării, atentat comis în inima capitalei. “Talibanii au comis acel atac ca represalii pentru faptele criminale ale regimului din Kabul”, precum bombardarea inocenților, a populației civile”, a spus Zabiullah Mujahid, purtător de cuvânt al grupării islamiste.

De la o dictatură la alta: Doctorul Jivago în Spania lui Franco

În sfârșit, Le Monde are un foarte interesant articol-anchetă despre un episod mai puțin cunoscut din istoria Hollywoodului: cum celebrul film Doctorul Jivago (1965), al lui David Lean, după romanul laureatului premiului Nobel de literatură Boris Pasternak, a fost filmat în Spania lui Franco.

Un film despre o dictatură turnat de Hollywood într-o altă dictatură. În marginea Madridului a fost ridicată atunci o Moscovă cât se poate de credibilă, construindu-se cele mai mari decoruri ridicate vreodată în Europa.

Numai că în acea iarnă 1964-1965 nu a nins deloc în Spania, a fost cea mai blândă iarnă în jumătate de secol, așa încât producătorii au adus trenuri întregi de... praf de marmură! Totul, tras în vârtejuri cu tunuri speciale de gheață aduse din Elveția, pentru a da impresia de ninsoare și vijelie.

Problema: acel praf de marmură este la fel de nociv pentru oameni și sol pe cât este sarea, mai ales obligați cum erau actorii și figuranții, în scenele turnate, să se învârtă prin vârtejuri de pulbere minerală.

Moscova din film, reconstruită în Spania lui Franco, s-a dovedit însă de un realism izbitor. Atât de izbitor, încât, scrie Le Monde, poliția lui Franco a intervenit înarmată până în dinți atunci când în timpul turnajului personajele au început să cânte Internaționala.

O frumoasă parabolă a diferitelor sertare ale realității în care de multe ori descoperim ce nu știam că am ascuns.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG