Linkuri accesibilitate

Eșecurile guvernului Filip (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Moldova - Newsstand, generic

Procuratura Generală îl protejează pe Chiril Gaburici (Ziarul de Gardă).

Nicolae Negru, editorialist la ziarulnational.md, consideră că guvernul Filip are un mare eşec, cel că nu a reușit să restabilească relațiile de încredere cu UE. Vă mai amintiți de perioada când ne vizitau Merkel, Biden, Barroso, Tusk?, îşi întreabă cititorii Negru. Nu se va mai repeta. Merită să ne amintim, însă, ca să ne dăm seama cât de mult am regresat. În opinia comentatorului, nu doar adoptarea sistemului electoral mixt în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția ar fi cauza acestei neîncrederi și a atitudinii rezervate a Bruxelles-ului și a Washingtonului față de liderii actuali ai R. Moldova. Motivul principal este, la părerea autorului, furtul miliardului. „ Încercarea guvernării de a simula căutarea miliardului este o nerușinare, o ofensă adusă inteligenței cetățenilor R.Moldova”, scrie el.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00
Link direct

Petru Bogatu publică pe deschide.md un comentariu în care caută semnificaţii „pe cât de profunde, pe atât de emotive” în gestul unor localităţi moldovene de a semna declarații simbolice de unire cu România. Un început al „unirii de jos”, realizată de oamenii de la țară – vede autorul în acest demers. Declaraţiile ar arăta că unionismul nu este o construcție intelectualistă sau politicianistă, dictată de sus, ci o predispoziție populară. Dincolo de încărcătura lor simbolică, declaraţiile ar fi acțiuni politice prin excelență. Iar acțiunile politice, precum se știe, produc neapărat efecte politice, notează Bogatu.

Galina Vasilieva de la Newsmaker.md este ironică în raport cu autorii legii anti-propagandă intrată luni în vigoare. Specialiştii moldoveni în spălare de creieri au scăpat de concurenţa rusă; democrații au izbăvit poporul de propaganda externă, iar cea internă înflorește luxuriant – scrie jurnalista. Ea mai menționează că „dușmanul extern” a fost întotdeauna o bună acoperire pentru putere, iar acum, în opinia autoarei, „dușmanul” va fi căutat în interiorul țării. Soldații din arama de vloggeri și bloggeri aflați în slujba puterii au început procesul de identificare a spionilor, continuă în cheie ironică să comenteze noua lege Galina Vasilieva.

Decizia României și R. Moldova de a crea un batalion militar mixt îi atrage atenţia deputatului transnistrean, Andrei Safonov, care scrie într-un comentariu publicat în ziarul rus Nezavisimaia Gazeta (ng.ru) că se creează un precedent, de unificare a structurilor de forță. Potrivit lui Safonov, acest precedent înseamnă amplificarea cooperării R. Moldova cu NATO, fortificarea armatei moldovenești cu ajutorul Bucureștiului și canalizarea strategiei de securitate națională a R. Moldova în direcția cuvenită. Deputatul mai scrie că în fața Transnistriei apare pericolul unirii cu România, iar, odată creat, batalionul mixt se va afla în preajma graniței cu Transnistria. În aceste circumstanțe locuitorii regiunii au nevoie ca trupele ruse să staționeze pe un termen nedeterminat, declară Safonov, să fie suplimentate numeric și bine înarmate.

Lovitură de teatru la Bălți: Renato Usatîi și-a anunțat demisia din funcția de primar. Această ştire face ocolul mai multor publicaţii, inclusiv unimedia.info. Declarația edilului de Bălţi a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8. Usatîi, care anterior insistase pe un referendum, spune acum că la Bălţi nu va avea loc nici un plebiscit în care cetăţenii să fie întrebaţ-i dacă îl vor în funcţie. El a declarat că în acestă săptămână își va depune demisia, iar în luna mai vor avea loc alegeri locale. „Eu demisioniez, pentru ca toți să se poată pregăti sincer de alegeri”, a spus Usatîi.

Procuratura Generală îl protejează pe Gaburici, iar ministrul „driblează” discuţiile despre studiile sale, scrie ziaruldegardă.md după ce jurnaliştii de la această publicaţie au încercat să obţină informaţii despre diploma de bacalaureat şi studiile de doctorat ale lui Chiril Gaburici. Autorităţile evită subiectul în fel şi chip, iar şeful de la Economie afirmă că nu are timp pentru discuţii. Publicaţia „Ziarul de Gardă” notează că a trimis o solicitare de informaţii la Procuratura Generală încă pe 11 ianuarie, cerând acces la dosarul penal deschis pe faptul deţinerii de către fostul premier a unei diplome false. Abia peste 16 zile, Igor Popa, adjunctul procurorului general care i-a invitat pentru discuţşşii la procuratură, le-a declarat că solicitarea „Ziarului de Gardă” nu poate fi satisfăcută pentru că, în dosar, pe lângă Chiril Gaburici, care este persoană publică, figurează şi alţii, care nu deţin funcţii publice.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG