Linkuri accesibilitate

„Alianța dintre ACUM – PSRM a dezamăgit multă lume” (T.Băsescu pentru Ziarul Național)


Revista presei matinale de la Chișinău

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, câștigă oficial primăria municipiului Chișinău. Cotidianul.md îşi începe ştirea la această temă cu observaţia că „e pentru prima dată de la declararea independenței Republicii Moldova când locuitorii Chișinăului și-au ales un primar de stânga”.

O altă ştire de pe acelaşi site arată că “la miez de noapte, Dodon anunță că susține Guvernul Sandu, dar are unele „propuneri” pe care le va înainta în câteva zile”. Ştirea se referă la declaraţiile din această noapte ale preşedintelui. „Începând cu ziua de mâine vom face consultări pe intern. Susținem Guvernul Maiei Sandu, noi suntem pentru păstrarea acestei majorități parlamentare, chiar dacă avem unele propuneri de a spori eficiența actului de guvernare. Vom discuta aceste propuneri cu partenerii”, a spus Dodon.

Ziarulnational.md adaugă piper în ştirile sale cu referire la aceeaşi temă: “bastionul a căzut. Dodon jubilează”, scrie publicaţia. Tot ea citează opinia de la Bucureşti a fostului consilier al președintelui Traian Băsescu, comentatorul politic Cristian Hrițuc. Se aştepta la victoia lui Andrei Năstase. “Totuși, alianța dintre ACUM – PSRM a dezamăgit multă lume”, explică el. “Fenomenul care s-a întâmplat azi este foarte ciudat. La o prezență aproape ca cea de data trecută (37.78)% rezultatele sunt total inversate. A fost un factor puternic care a declanșat această schimbare, iar asta nu poate fi decât dezamăgirea produsă de o alianță contra naturii, de un discurs tembel mincinos de la zi la zi. Și aici mă refer la discursul lui Năstase, care la turul I atrăgea atenția că nu trebuie lăsat Chișinăul pe mâna socialiștilor, asta după ce ai dat toată țara pe mâna socialiștilor, tu făcând parte dintr-o alianță de guvernare. Un discurs cretin pe care nu putea să îl creadă niciun copil de clasa a doua. Iată că azi chișinăuenii au dat o palmă blocului ACUM. Pro-rușii și-au votat partidul lor”, menționează Hrițuc.

O ştire de pe Agora.md anunţă că Andrei Năstase a dispărut. Deși a fost anunțată o conferință de presă de la sediul Partidului Platforma DA, pentru ora 23:45, evenimentul a fost anulat. Andrei Năstase nu a mai ieșit în fața presei după ce a aflat că a fost învins de socialistul Ion Ceban. Tot Agora.md scrie că Năstase acuză posibile fraude, după primele rezultate. Publicaţia se referă la declaraţiile acestuia din platoul de la Tv8, unde a ajuns aseară venind de la Protv. „O asemenea diferență este destul de suspectă.”, a spus el. Şi tot pe agora găsiţi un TOP al partidelor cu cei mai mulți primari de centre raionale: PSRM - 8, PPPN - 5, ACUM – 3. Pe lângă capitală, socialiștii vor conduce și în opt centre raionale. Este vorba de Briceni, Ocnița, Dondușeni, Soroca, Florești, Criuleni, Anenii Noi și Comrat. Alte șapte centre raioane vor fi conduse de candidați independenți. Partidul Politic Partidul Nostru a câștigat cinci roimării de raion. Blocul ACUM și Partidul Liberal Democrat vor conduce în următorii trei ani în câte trei centre raionale. La egalitate se află Partidul Democrat și Partidul Șor, cu câte două centre raionale. Alte două primării se împart câte una pentru Partidul Popular European și Partidul Unității Naționale.

XS
SM
MD
LG