Linkuri accesibilitate

„Domnul Recean face parte din trecutul R. Moldova, un trecut dubios”(A. Slusari/ Pro TV)


Președinta Maia Sandu se confruntă zilele acestea cu un val de critici pentru că l-a angajat în calitate de consilier pe domeniul apărării pe un fost ministru de interne de pe vremea guvernului Vlad Filat, Dorin Recean.

Protv.md pune la un loc într-o știre aceste critici. Pentru fostul deputat PPDA, Alexandru Slusari, recenta numire, anunțată de președinție la sfârșitul săptămânii trecute, ar fi o greșeală, pentru că Dorin Recean ar fi tolerat, în vremea funcției din guvernul Filat, schemele puse la cale de acesta, preluate ulterior de alți doi foști conducători, Plahotniuc și Dodon. „Domnul Recean face parte din trecutul R. Moldova, un trecut dubios… Fost ministru de interne în perioada când s-a pornit masiv contrabanda prin Transnistria cu țigări”, susține fostul demnitar. Ștefan Gligor, un alt politician care a criticat avansarea, crede că ea va lovi puternic în încrederea președintei Sandu. Dumitru Alaiba, un parlamentar PAS care a apărat decizia, a spus că acuzațiile ar fi nefondate, iar numirea ar fi o știrea proastă pentru oligarhii fugari.

IPN.md publică un articol apărut pe emerging-europe.com, sub semnătura unui editor al publicației, Craig Turp-Balazs, care se referă la selectarea piesei „Trenulețul” a formației Zdob și Zdub pentru participarea la Eurovision. E un fel de „acum ori niciodată” pentru trupă, scrie portalul, apreciind că aceasta nu va avea niciodată o șansă mai mare de a câștiga competiția muzicală europeană. Va fi a treia oară când Zdob și Zdub – care combină folk cu funk, punk, rock și aproape orice alt gen muzical imaginabil pentru a crea un sunet distinct, imediat recunoscut – încearcă să aducă Eurovisionul la Chișinău, scrie autorul. „Dacă nu câștigă cu aceasta, nu vor câștiga niciodată”, se mai arată în articolul citat de IPN.

Adevarul.md publică câteva articole pe tema tensiunilor din jurul Ucrainei: întâi de toate, o declarație a secretarului general adjunct NATO, Mircea Geoană. Persoana cu a doua poziție în alianță, scrie publicația, susţine că în interiorul NATO şi în relaţia Alianţei cu UE există o coordonare impecabilă în ceea ce priveşte dosarul ucrainean, în condiţiile în care în estul acestei ţări are loc masarea unui număr considerabil de forţe ruse. Apoi, site-ul îl citează pe scriitorul rus Boris Akunin, care, referindu-se la Vladimir Putin, îl numește „un dictator rupt de realitate”. Cu ambiţiile sale postimperialiste şi-a adus ţara în pragul semidezintegrării, mai spune Akunin, prezentat de publicație drept cel mai popular scriitor din Rusia la ora actuală.

Și tot la această temă, adevărul.md îl citează pe ministrul de finanţe al Germaniei, liberalul Christian Lindner, care a avertizat că un atac al Rusiei împotriva Ucrainei ar atrage după sine sancţiuni dure pentru agresor. „O încălcare a integrităţii teritoriale a Ucrainei va primi răspuns din partea Uniunii Europene, din partea alianţei noastre defensive, NATO, şi din partea noastră, cu o hotărâre virulentă”, a declarat Lindner, într-un interviu acordat pentru postul NTV.

Săptămâna trecută a devenit cunoscut că Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) l-a nominalizat pe Cristian-Leon Țurcanu pentru funcția de ambasador al României în R. Moldova, în locul lui Daniel Ioniță, rechemat printr-un decret semnat de Klaus Iohannis după un mandat de șase ani. Radiochisinau.md îl prezintă pe noul ambasador: diplomat de carieră, exercită din 2016 funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina. Anterior, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, a ocupat funcția de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chișinău. În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Ambasadei României la Washington, în perioada 2008 – 2012, și la Ambasada României la Berlin, între 2003 și 2008. În Centrala MAE, a ocupat funcțiile de director general al Departamentului Comunicare, Diplomație Publică și Culturală, între noiembrie 2015 și august 2016, director al Direcției Europa de Est și Asia Centrală, între aprilie și septembrie 2014, respectiv director adjunct al aceleiași direcții, în perioada septembrie 2013 – aprilie 2014. Vorbește limbile engleză, germană, suedeză și are cunoștințe de franceză, italiană și rusă.

TV8.md este printre site-urile care au dat știrea despre decesul unui militar al forțelor de menținere a păcii în Zona de Securitate. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării, soldatul s-a rănit mortal duminică, 6 februarie, în rezultatul unei împuşcături cu arma din dotare, în timpul executării serviciului la post. „Incidentul a avut loc la 13:40, la postul nr. 11, Gura Bîcului. La fața locului s-a deplasat o echipă de criminaliști ai poliției, care investighează cazul. Ministerul Apărării regretă profund acest accident tragic şi exprimă condoleanţe familiei îndurerate”. Militarul prin contract executa serviciul în Forțele Mixte de Menținere a Păcii din anul 2020. Despre incident au anunțat anterior reprezentanții poliției, care au precizat că din informațiile preliminare ar fi vorba despre un suicid.

XS
SM
MD
LG