Linkuri accesibilitate

„Ce așteaptă poporul de la procurori, sau tizicul ca abordare creativă a politicii” (Nicolae Negru, Ziarul Național)


Imagine generică.
Imagine generică.

Revista presei matinale.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct

Republica Moldova are nevoie de surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale, deoarece, în prezent, din punct de vedere al securității energetice, este foarte vulnerabilă și dependentă de Federația Rusă. De această părere este analistul Ion Tăbârță, invitat al emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. În opinia lui, proiectul de cumpărare a gazelor din Azerbaidjan, discutat săptămâna trecută la Baku de către oficialii moldoveni și azeri, este unul real. Acesta poate fi un proiect regional de lungă durată, dar realizarea lui nu ține de Chișinău, ci de acțiunile autorităților de la Baku și de cele ale partenerilor europeni, mai crede Ion Tâbărță.

În același timp, în opinia expertului, Republica Moldova ar trebui să facă tot posibilul ca gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău să devină unul funcțional.

Comentatorul Agenției de știri IPN, Victor Pelin, își îndreaptă atenția spre subiecte regionale, cum ar fi confruntarea dintre Rusia și Occident. În opinia lui, aceasta comportă un pericol imens de securitate. Pretențiile ultimative ale Rusiei față de Occident au fost respinse, însemnând iminența fazelor următoare ale tensiunilor. Victor Pelin observă că în spațiul public există păreri că Republica Moldova ar trebui să evite implicarea în confruntările geopolitice, chiar și prin exprimarea simpatiilor față de marile puteri. Adică, Republica Moldova ar trebui să facă echilibristică în politica externă, urmărind anumite avantaje de pe urma gudurării pe lângă potențialii învingători. Actualmente, pentru prima dată în confruntarea dintre Rusia și Occident, s-a ajuns în situația când Republica Moldova este invocată în calitate de victimă a pretențiilor Rusiei. Acest fapt implica oportunități și pericole pentru Republica Moldova, care trebuie puse în balanță în vederea optimizării politicilor în domeniul securității, crede autorul.

În articolul „Ce așteaptă poporul de la procurori sau tizicul ca abordare creativă a politicii”, editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, se întreabă de ce a fost nevoie de arestarea și plasarea în penitenciar a cinci foști deputați comuniști transfugi, bănuiți de îmbogățire ilicită, de ce nu a fost posibilă anchetarea lor în stare de libertate sau în arest la domiciliu? Și răspunde: „Să fie din cauza că aceasta așteaptă „poporul” de la procurori, că arestările sunt singura dovadă a activității lor?” (...) În opinia autorului, o explicație suplimentară ar putea fi că sistemul nostru penitenciar este finanțat generos la capitolul camere de detenție și alimentare, iar odată cu reducerea numărului de anchetați în stare de arest în penitenciar ar apărea un surplus financiar care ar trebui restituit, lucru imposibil, foarte dureros pentru orice bugetar.

TVR Moldova îl citează pe vice-prim ministrul Andrei Spînu, care a comentat anunțul că acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional va fi semnat la şedinţa comună a guvernelor de la Chișinău și București. „Odată cu semnarea acestui Acord, în câteva luni, pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puţin 10 ori, iar pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif. Pentru serviciile internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puţin 5 ori”, anunță Andrei Spînu. El a mai observat că între 25% şi 33% din întreg traficul de roaming utilizat de cetăţenii R. Moldova este cu România.

Previous Next

XS
SM
MD
LG