Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: UE ar trebui să ofere R Moldova exact ceea ce îi oferă și Ucrainei (ZdG)


Imagine generică
Imagine generică

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Agenția de presă IPN publică o analiză cu titlul „Deriva iminentă a Rusiei lui Putin: lecții preliminare pentru Republica Moldova”, semnată de analistul politic Anatol Țăranu. Autorul scrie că războiul declanșat de Rusia lui Putin împotriva unei mari țări independente europene, precum Ucraina, a readus competiția geopolitică dintre marile puteri pe tărâmul confruntării dintre libertate și opresiune, democrație și autoritarism. „Cu cât mai mult va continua războiul în Ucraina, cu atât mai mult va avea de pierdut Rusia”, opinează Anatol Țăranu, precizând că Occidentul deja a activat scenariul dur al sancțiunilor, ale cărui efectelse vor manifesta tot mai pregnant în timp. Totodată, notează analistul, războiul din Ucraina a adus în prim - plan problema securității politico-militare a Republicii Moldova, în special, în raport cu forțele militare cantonate în Transnistria.

Radio Chișinău publică mai multe opinii despre declarația lui Nicu Popescu, potrivit căreia R. Moldova nu se va alinia statelor care au aplicat sancțiuni împotriva Rusiei. Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu este de părere că autoritățile moldovene ar fi putut folosi conjunctura actuală pentru a ieși de sub influența rusă, însă, au preferat să nu deranjeze Moscova. „Probabil că oficialii care au dat această declarație nu sunt suficient de convinși că pot să gestioneze asemenea proces. Pentru că sancțiunile trezesc contra-sancțiuni”, a mai spus Igor Munteanu.

Comentatorul politic Nicolae Negru, citat în material, consideră că decizia Chișinăului este una rațională, ținând cont de situația din regiune și de faptul că în Republica Moldova continuă să staționeze ilegal un contingent al armatei ruse. Nicolae Negru mai spune că guvernarea manifestă prudență și poate fi înțeleasă în sensul unor anumite acțiuni ostile ale Rusiei și asta ar fi, de exemplu, întreruperea livrării gazelor, este de părere comentatorul.

Ziarul de Gardă publică o declarație a europarlamentarului Siegfried Mureșan, în opinia căruia, Uniunea Europeană ar trebui să ofere Republicii Moldova exact ceea ce îi oferă și Ucrainei. El mai notează că Republica Moldova a acționat coordonat cu statele UE pentru sprijinirea victimelor din Ucraina, a acționat ca un stat european, în baza principiilor și valorilor europene. Siegfried Mureșan mai spune că sunt multe lucruri de îndeplinit, atât din partea Ucrainei și Republicii Moldova, cât și din partea Uniunii Europene, până la aderarea propriu-zisă a acestor țări. Eurodeputatul crede însă că este momentul ca Moldovei și Ucrainei să li se spună că locul lor este în Uniunea Europeană. „Acum este momentul să oferim ambelor țări o perspectivă mai clară și să începem procesul de aderare”, a precizat Siegfried Mureșan.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG