Linkuri accesibilitate

„O indemnizație pentru sărăcie” - despre pensia minimă și pensiile „elitare” (V.Sainsus/Radio Chișinău)


Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00
Link direct

Toate dividendele sociale, economice sunt „mâncate” de pensiile elitare. 2000 de lei este la limita extremă a sărăciei - așa comentează demograful Valeriu Sainsus, citat de radiochisinau.md, majorarea de pensii tocmai aprobată de executiv și care ridică cele mai mici pensii din R. Moldova la marja de 2000 de lei. Iată explicația expertului:

Nivelul de indexare nu reflectă niciodată pierderile în valoare pe care le are pensionarul. Criteriul de bază care nu este inclus în indexarea pensiilor este diferența de devalorizare a valutei naționale raportată la dolar și euro. Este salutabil faptul că urmează să sporească pensia până la 2000 de lei. Am auzit și explicații că sunt și cele mai mari majorări de până acum. Eu rămân rezervat la acest capitol. Nu pot să cred că este bine, atâta timp, cât în sistemul de pensii se vor păstra pensiile elitare. Dacă cu adevărat se dorește ca cetățeanul să rămână în Republica Moldova, să vedem dacă vor reuși să scoată pensiile elitare. Toate sistemele sociale care nu asigură un minim de existență pentru cetățenii lor după o viață de contribuții, acestea intră în categoria de existență la limita extremă a sărăciei(…) În Republica Moldova pensia nu este pensie. Pensia care nu asigură minimul de existență este o indemnizație pentru sărăcie, pentru pierderea capacității de muncă”, a declarat Valeriu Sainsus.

Opiniilor critice dedicate autorităților moldovene de observatori pentru felul cum s-au comportat în subiectul interdicției ucrainene legate de circulația transportului din regiunea transnistreană s-a adăugat zilele trecute cea a fostului președinte socialist. Optică lui Igor Dodon, citată de IPN.md, e distinctă: decizia Kievului nu ar reprezinta nimic altceva decât o înțelegere dintre Zelenski și Sandu privind blocarea economică a regiunii transnistrene. Potrivit lui Dodon, scandalul plăcuțelor neutre este unul artificial, creat cu scopul de a stopa orice activități economice din regiunea transnistreană. „Este jocul autorităților de la Chișinău. S-au înțeles, din start, cu ucrainenii despre acea scrisoare prin care s-a cerut amânarea interdicției. Scopul a fost să-i joace pe degete pe ruși spunându-le că s-a încercat aplanarea conflictului, dar ucrainenii n-au cedat. Ca ucrainenii să iasă răi, iar cei de la Chișinău – buni. Nu cred că Zelenski aflându-se la Chișinău n-a abordat acest subiect și nu s-a ajuns la vreun consens. Maia Sandu i l-a dat pe Ceaus în portbagaj, nu cred că nu s-au înțeles și aici. Miza este ca să se instituie o blocadă economică în regiunea transnistreană”, a spus Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Primul în Moldova, în care a mai afirmat că Ucraina ar încerca să atragă Republica Moldova de partea sa în conflictul cu Federația Rusă.

Pe site-ul CJI.md al Centrului de Jurnalism Independent apare o declarație, semnată de trei organizații de media, inclusiv CJI, în care cele trei își exprimă regretul în legătură cu scandalul din jurul jurnalistei TV8 Natalia Morari. Ea a recunoscut miercuri public că tatăl copilului ei care are câteva luni este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, fugit în străinătate de cercetarea penală în R. Moldova. “Considerăm că relația Nataliei Morari cu Veaceslav Platon ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă. Regretăm declarația întârziată a Nataliei Morari. Gestul ei ar putea afecta imaginea TV8 drept o instituție media integră și independentă din punct de vedere a politicii editoriale.” Organizațiile neguvernamentale de media amintesc, de asemenea, breslei că integritatea morală este una dintre rigorile profesionale „esențiale pentru jurnalist și pentru jurnalism”. Declarația se încheie cu un îndemn către jurnaliștii din Republica Moldova: să se ghideze în activitatea lor de echidistanță și să fie ei înșiși un exemplu de corectitudine, evitând conflictele de interes și alte acțiuni care ar putea prejudicia imaginea și credibilitatea meseriei.

XS
SM
MD
LG