Linkuri accesibilitate

PAS vrea să treacă din nou Teleradio-Moldova sub controlul parlamentului (Media-azi.md)


Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță se referă la anunțul liderului PSRM, Igor Dodon, că depune mandatul de deputat. În opinia lui Tăbârță, era evident că PSRM și Igor Dodon trebuiau să identifice anumite soluții pentru a opri căderea politică a formațiunii. Retragerea liderului socialist este una logică, având în vedere că acesta a suferit în ultimul an două înfrângeri usturătoare, pierderea alegerilor prezidențiale și a celor parlamentare, iar criza lui de imagine s-a răsfrânt și asupra partidului. „El a făcut un pas înapoi, dar în continuare va rămâne cel mai influent în acest partid, va rămâne să controleze politic ce se întâmplă în PSRM”. Ion Tăbârță opinează că Igor Dodon va încerca să-și reface imaginea exploatând relațiile sale cu Rusia.

De aceeași părere este și comentatorul politic Nicolae Negru care într-o analiză pentru Ziarul Național opinează că Igor Dodon ar încerca să se replieze după înfrângerile suferite la alegerile prezidențiale și parlamentare, în speranța că ar putea candida pentru un nou mandat de președinte în 2024. Nicolae Negru crede însă că șansele lui Igor Dodon să revină în prim-planul scenei politice din R. Moldova sunt minime, chiar dacă va rămâne la butoane în ceea ce privește deciziile luate de PSRM. Nicolae Negru nu exclude că Igor Dodon ar fi făcut acest pas, pe care analistul îl consider unul „înapoi”, pentru ca ulterior să revină în politica mare”. „Sigur, Igor Dodon vrea să revină pe cal alb, va candida la prezidențiale, dar retras în umbră el riscă mult” și asta pentru că, în opinia lui Negru, cazuri de revenire spectaculoasă a unor politicieni „scăpătați” nu au fost înregistrate până acum.

Portalul Media-azi.md scrie că Partidul Acțiune și Solidaritate vrea să readucă Teleradio-Moldova sub control parlamentar. Mandatul șefilor TRM și membrilor Consiliului de Supraveghere ar putea să înceteze odată cu intrarea în vigoare a inițiativei. Potrivit PAS, prevederile „vor permite responsabilizarea furnizorului public național de servicii media, compania Teleradio-Moldova, prin instituirea unui mecanism de control parlamentar și prin reformarea organului de supraveghere a activității sale – Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare”. „Subordonarea TRM față de CA a dus la deteriorarea gravă a imaginii companiei și la scăderea calității produsului oferit de către furnizorul public național de servicii media”, a adăugat deputata PAS, Marcela Adam. Președinta comisiei de profil, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a precizat că modificările țin și de revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului Audiovizualului.

Criza energetică actuală, care afectează majoritatea statelor europene, inclusiv Republica Moldova, a fost provocată de o serie de factori, climaterici, economici, dar și geopolitici, iar autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să se grăbească și să cedeze foarte mult în fața Moscovei, consideră analiștii care au participat la o dezbatere organizată de agenția de știri IPN. În opinia experților, Guvernul ar trebui să identifice soluții pentru a sprijini cetățenii și economia în condițiile creșterii prețurilor la resursele energetice. Vlad Țurcanu, analist politic, a declarat că există motive politice din cauza cărora criza nu încetează. Or, astăzi, toți beneficiarii gazului rusesc se confruntă cu o blocare a raporturilor care au durat mai bine sau mai rău în ultimele decenii.

Newsmaker.md scrie că magistrații judecătoriei Chișinău nu au dat curs cererii jurnaliste Natalia Morari de a fi restabilită în calitate de membră a Asociației Obștești Media Alternativă (MA), deținătoarea licenței de emisie a postului TV8. Informația a fost publicată pe site-ul judecătoriei, pe 18 octombrie.

Amintim că organizația a anunțat printr-un comunicat de presă, despre faptul că a fost acționată în judecată de către fosta membră a Asociației, jurnalista Natalia Morari. Potrivit informației prezentate de reprezentanții postului de televiziune, Natalia Morari pretinde că ar fi scris cererea de retragere din Asociație în condiții de presiune psihologică și șantaj. Membrii Asociației MA și conducerea TV8 resping categoric aceste acuzații, pe care le califică drept false și calomnioase.

XS
SM
MD
LG