Linkuri accesibilitate

Pandemia, criza energetică și economia lovesc în imaginea PAS (Adevărul.md)


Revista matinală a presei Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Despre o „piramidă a promisiunilor false” se scrie într-o anchetă pentru Ziarul de Gardă. În articol se subliniază că în spatele unor mesaje de recrutare a angajaților, distribuite pe rețelele de socializare, se află reprezentanții unei așa-numite companii de „marketing în rețea”. Sediul organizației se află în centrul Chișinăului, iar în interior, aparent, jubilează o atmosferă de maxim succes și progres continuu, se menționează în articol. În realitate, însă, jurnaliștii de investigație au găsit mai multe persoane care au pierdut mii de euro, acuzând compania de escrocherie și crearea unei piramide financiare.

Succesele și insuccesele noii guvernări sunt subliniate într-un articol publicat pe site-ul Moldova.org. Printre reușitele acesteia în material se menționează noul contract cu Gazprom, programul actual cu Fondul Monetar Internațional și majorarea pensiilor, printre altele, pe când la capitolul eșecuri au ajuns alegerile noi pentru funcția de primar de Bălți, afacerea Stoianoglo și numirea Nataliei Moloșag în funcția de Avocat a Poporului, decizie criticată de societatea civilă.

Anul 2021 este anul în care pe firmamentul politic s-a aprins și și-a început strălucirea steaua PAS, scrie Cristina Agatu, într-o analiză pentru portalul Noi.md. Autoarea subliniază că după alegerile parlamentare anticipate din vara anului curent, președinta Maia Sandu și partidul ei au obținut puterea absolută în țară. Dar, deși pentru noua putere vara a venit pe valul succesului, încă de pe atunci s-au făcut auzite primele sunete neplăcute, care în toamnă s-au transformat într-un vuiet alarmant, scrie autoarea.

Crizele pandemică, energetică și economică lovesc în imaginea PAS, se scrie într-un articol de opinie, publicat pe portalul Adevarul.md. În material se subliniază că cea mai mare realizare a Partidului Acțiune și Solidaritate din anul 2021 este victoria covârșitoare din cadrul alegerilor parlamentare anticipate, totuși, perioada care a urmat după scrutin n-a fost deloc prielnică actualei guvernări. În articol e citat sociologul român Dan Dungaciu care spune că tergiversarea de către organele de drept a dosarelor ce-l vizează pe fostul președinte Igor Dodon reprezintă o lovitură în imaginea guvernării care a militat în campania electorală pentru lupta cu corupția și reforma justiției. Potrivit lui Dungaciu, lipsa unei finalități pe aceste dosare denotă o incapacitate a sistemului justiției de a fi reformat.

Recuperarea economică rapidă din acest an, după recesiunea din anul 2020, poate fi catalogată ca cel mai important eveniment pozitiv al anului economic 2021, afirmă Stas Madan, expert economic la „Expert Grup”, citat de IPN. El susține că unul dintre elementele mai puțin satisfăcătoare este deficitul bugetar, care este unul „major” și tinde să devină „o nouă normalitate” pentru Republica Moldova. Expertul Veaceslav Berbeca de la IDIS „Viitorul” subliniază că cu toate că în 2021 economia Republicii Moldova și-a revenit în mare măsură din recesiune, inclusiv datorită faptului că agricultura moldovenească a înregistrat rezultate foarte bune, guvernarea nu a reușit să redreseze situația socială din țară.

XS
SM
MD
LG