Linkuri accesibilitate

„Binomul Plahotniuc-Dodon. Cronica unei manipulări de stat” (Dan Dungaciu / Adevărul)


Atacul și arestările în PL le creează autorităţilor două avantaje (Iulian Chifu / Deschide.md)

Într-un editorial pentru deschide.md, Iulian Chifu scrie că atacul și arestările în PL le creează autorităţilor două avantaje. În primul rând, continuă autorul, e rezultatul obținut pe baza unui subiect reclamat de România și UE: combaterea corupției, funcționarea liberă și independentă a instrumentelor statului de drept. Apoi, crede Iulian Chifu, este rezultatul și proba funcționării profesioniste a instituțiilor anti-corupție. Mai mult, se referă la persoane strict aflate la guvernare, PL fiind, la data arestării lui Chirtoacă, tocmai în această postură. Deci, se poate spune, nu e o răzbunare față de trecut. Mai mult, niciun alt partid de opoziție, nici societatea civilă nu au sărit în apărarea lui Chirtoacă sau a PL, remarcă autorul. În opinia sa, ideea că astăzi se face justiție selectivă exclusiv la nivelul PL, e ușor demontabilă de contra-exemplele din rândul Partidului Democrat (cazul Grama, Triboi), care au premers acestor arestări ale lui Chirinciuc și Chirtoacă. Firește, rămâne argumentul lipsei unor anchete care l-ar viza pe Plahotniuc însuși, susține editorialistul.

La reținerea edilului Dorin Chirtoacă se referă și Dumitru Spătaru într-un editorial publicat pe tribuna.md. În opinia sa, soarta politică a primarului de Chișinău a fost demult pecetluită, iar arestul său (fie şi la domiciliu) era doar o chestiune de timp. Acum, crede autorul, Dorin Chirtoacă trebuie să înţeleagă că aflarea lui în funcţie în continuare, nu e o oportunitate pentru el, ci pentru oponenţii lui politici. „Atâta timp cât Dorin Chirtoacă rămâne în funcţie oficial, dar nu-şi poate exercita atribuţiile, Primăria este la cheremul oponenţilor săi, care vor găsi argumentarea legală necesară pentru a conduce în locul lui”, este de părere autorul.

Adevărul.md publică un amplu comentariu semnat de analistul Dan Dungaciu. Acesta susține că principala acţiune de manipulare a liderilor de la Chişinău în acest moment este să convingă cetățenii că în Republica Moldova există o polarizare evidentă care capătă dimensiuni politice, geopolitice şi chiar morale, că după câştigarea alegerilor prezidenţiale, Igor Dodon se află în ofensivă, dar Vladimir Plahotniuc se lupă dârz să îi ţină piept și că bătălia cea mare care stă să vină este cea a parlamentarelor din 2018, în care se vor confrunta cele două forţe. În realitate însă, crede Dan Dungaciu, relaţiile dintre Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon sunt în realitate de altă factură: înţelegerile dintre cei doi sunt la ordinea zilei, strategice, profunde şi elocvente. Autorul mai scrie că legăturile dintre cei doi sunt vechi şi bazate pe legături nu tocmai principiale, care merg de la politică – marile privatizări de la stat ale lui Vlad Plahotniuc pe când Igor Dodon era la conducere Ministerului Economiei (2006-2009) – până la cele politice – defecţiunea lui Igor Dodon din Partidul Comuniştilor (2012) şi votarea preşedintelui Nicolae Timofti alături de coaliţia proeuropeană.

Portalul Anticorupție.md îl citează pe Sergiu Borozan, arhitectul şef al municipiului Chişinău, care a declarat în cadrul unui documentar al Centrului de Investigaţi Jurnalistice că cele două insule din Parcul „​La Izvor”, pe care Primăria Capitalei a fost obligată să le dea în arendă firmei Finpar Invest, companie afiliată democratului Vlad Plahotniuc, vor fi întoarse în gestiunea autorităţilor locale. Pe de altă parte, scriu jurnaliștii, viceprimarul Nistor Grozavu, între timp cercetat penal, declară că nu vede un pericol în faptul că reprezentanţii Finpar Invest manifestă interes faţă de mai multe terenuri din parcurile din Capitală. Potrivit experţilor, de multe ori instanţele de judecată sunt cele care dau verdictul şi decid soarta anumitor terenuri, dar şi a unor proiecte, chiar şi în detrimentul public. „Cert este că undeva este bătătorită o schemă. Deseori se merge pe calea deciziilor judecătoreşti. Aici este cea mai mare problemă”, susține experta Iuliana Cantaragiu de Centrul Naţional de Mediu.

Jurnal.md îl citează pe europarlamentarul Siegfried Mureşan, care susține că arestările şi dosarele făcute de ochii lumii sau din răzbunare nu conving Uniunea Europeană. În opinia sa, cei care cred că vor putea controla justiţia în Republica Moldova pe termen lung vor eşua. Combaterea corupţiei va avea succes, poate va dura mai mult decât îşi doresc cetăţenii, dar inevitabil lucrurile se vor schimba, susține europarlamentarul. Europarlamentarul constată că trebuie ca societatea civilă şi toate organismele internaţionale obiective, credibile, să evalueze ca pe un succes combaterea corupţiei în RM ca UE să fie satisfăcută. „Iar dacă tu, partid de la guvernare, crezi că poţi să-ţi bagi toţi opozanţii politici la închisoare şi să convingi UE că lupţi cu corupţia vei eşua. Atâta timp cât, de exemplu, în topul făcut de Transparency International, care e cel mai credibil şi important, Republica Moldova a scăzut cu 20 de locuri de la un an la celălalt în ceea ce priveşte combaterea corupţiei - e clar, combaterea corupţiei în RM încă nu merge în direcţia corectă”, susţine europarlamentarul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG