Linkuri accesibilitate

UE a renunțat la limbajul diplomatic în relația cu R.Moldova (Oazu Nantoi / Report.md)


De ce a fost declarată incompatibilă cu funcția de judecător Domnica Manole? (Anticorupție.md)

Decizia Parlamentului European de a acorda sprijinul financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica este unul din subiectele de top în presa de la Chișinău.

Adevărul.ro o citează pe europarlamentara Monica Macovei, care susține că banii vor fi viraţi în conturile BNM, doar dacă va fi retras din Parlament proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral, va spori lupta anticorupţie, se va combate evaziunea fiscală şi se va promova o justiţie independentă.

Radio Chișinău publică opinia analistului Vlad Țurcanu, care susține că în raport cu partenerii săi, Uniunea Europeană se poziționează astfel încât să le mai acorde acestora o șansă, dar dacă autoritățile nu vor îndeplini toate condițiile și banii nu vor fi acordați, atunci unele procese vor stagna. Vlad Țurcanu este de părere că relația Chișinăului cu Uniunea Europeană va depinde mai departe de modul în care autoritățile moldoveni își vor asuma responsabilitățile.

La același subiect, jurnaliștii de la portalul report.md i-au cerut o opinie analistului Oazu Nantoi. El susține că Uniunea Europeană a renunțat la limbajul diplomatic în relația cu Republica Moldova. „Vom fi monitorizați mai atent decât până acum. Prin decizia de a continua finanțarea Moldovei, cred că UE s-a gândit mai mult la stabilitate, la granițele sale decât la alte aspecte.”, este de părere Oazu Nantoi. Analistul politic Victor Ciobanu, citat în material a menționat că acum cel mai important este mecanismul prin care Uniunea Europeană va monitoriza îndeplinirea condițiilor înaintate Chișinăului.

Jurnaliștii de la portalul Anticorupție.md scriu că Judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole a fost declarată incompatibilă cu funcția de judecător. Consiliului Superior al Magistraturii a decis eliberarea ei din funcție după examinarea unui aviz al Serviciului de Informații și Securitate. Autoritatea a constatat existența unor factori de risc în activitatea magistratei, făcând trimitere la mai multe hotărâri de judecată, dar și la dosarul penal cu privire la referendum, în care magistrata este cercetată pentru că autorizase organizarea unui referendum privind alegerea șefului statului prin votul direct al cetățenilor. Jurnaliștii mai scriu că subiectul a fost examinat cu ușile închise, chiar dacă Manole a solicitat ședință publică.

Autorii amintesc că în cadrul unui club de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice, mai mulți experți, dar și membrul CSM Anatolie Țurcanu au exprimat opinia că avizele SIS de multe ori se referă la lucruri subiective, cum ar fi interpretarea legalității hotărârilor emise de judecători.

Jurnaliștii de la portalul mold-street scriu că începând cu 1 iulie au intrat în vigoare modificările operate în Legea privind sistemul public de pensii, și anume majorarea treptată a vârstei de pensionare și majorarea stagiului de cotizare atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Autorii materialului notează că potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, vârsta standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbați va fi atinsă pe 1 iulie 2019, iar pentru femei, pe 1 iulie 2028.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG