Linkuri accesibilitate

Igor Dodon nu a devenit președintele tuturor cetățenilor R.Moldova și nici nu a încercat să fie (N.Negru / Ziarul Național)


Revista presei matinale.

Portalul deschide.md publică un editorial despre un an de mandat prezidențial al lui Igor Dodon, sub semnătura lui Alexandru Vakulovski. Acesta scrie între altele despre promisiunea președintelui că va rezolva problemele cu actele migranţilor moldoveni din Rusia. „Nu, nu le-a rezolvat”, notează în continuare autorul, în opinia căruia Igor Dodon nu se înţelege chiar atât de bine cu ruşii, cum se laudă. Alexandru Vakulovski mai scrie că nici produsele moldoveneşti nu sunt în siguranţă în Rusia, tot mai puţini producători de la noi riscă să facă afaceri cu ruşii, pentru că se pot trezi cu produsele strivite de buldozere, deşi Igor Dodon părea aproape credibil când promitea de pe afişe că nu va fi nici o problemă cu vechiul „frate mai mare între cel 15 republici surori”, mai scrie autorul.

Despre primul an de mandat al președintelui Dodon și-a exprimat opinia și editorialistul de la Ziarul Național, Nicolae Negru. Acesta susține că Igor Dodon nu a devenit președintele tuturor cetățenilor Republicii Moldova și nici nu a încercat să fie, iar acest lucru este „cel mai mare posibil eșec al unui președinte”, este de părere editorialistul. El susține că ajuns președinte, Dodon și-a continuat campania electorală, cu scopul de a asigura victoria PSRM în alegerile parlamentare viitoare, începându-și prima zi de mandat cu înlăturarea drapelului UE de pe sediul Președinției și a „limbii române” de pe site-ul președintelui. Iar ca „cetățenii Republicii Moldova pe care i-a ademenit în campania electorală cu promisiuni irealizabile să nu-i ceară socoteală, a inventat un referendum pentru a obține împuterniciri suplimentare și a organizat strângerea semnăturilor pentru trecerea de la republica parlamentară la cea prezidențială”, este de părere Nicolae Negru.

Despre recenta întrevedere a vicepremierului Gheorghe Bălan cu reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Igantiev, au discutat jurnaliștii de la tribuna.md cu analistul politic Anatol Țăranu. În opinia lui, ultima întâlnire dintre negociatori nu va avea consecințe radicale pentru că este o acțiune de rutină în cadrul unui conflict congelat fără perspective palpabile de progres serios pe dimensiunea reglementării politice, susține analistul. El mai spune că o eventuală întrevedere în formatul 5+2 favorizează mai degrabă Moscova și Tiraspolul care sunt cointeresați să aburească opinia publică internațională prin faptul mimării procesului de reglementare a conflictului secesionist din Republica Moldova, crede Anatol Țăranu. Întrebat despre acordarea a două mandate de deputat în Parlamentul RM pentru regiunea transnistreană, analistul politic a spus că în opinia sa, „cota de mandate de deputat pentru Transnistria în cadrul sistemului electoral mixt este unul din punctele cele mai vulnerabile ale noului sistem electoral”.

Agenția de presă „IPN” publică un articol de opinie semnat de Veaceslav Crăciun, în care acesta constată că experiența Adunării Populare a Găgăuziei, felul în care s-au desfășurat alegerile și componență în care a fost aleasă, în ultima instanță, constituie o eventuală versiune demo, prin ce ar putea să treacă Moldova. Fraudele înregistrate de observatori comise de către mai mulți concurenți electorali și justiția selectivă, candidații „independenți”, precum și alte istorii surprinzătoare de formare a „majorității de guvernământ” o așteaptă pe Moldova peste un an, susține autorul. În același material, Veaceslav Crăciun notează că pe teritoriul Găgăuziei au fost constituite două circumscripții, dar în opinia sa raționamentul teritorial-demografic nu se prea întrezărește în decizia Comisiei. În varianta finală, diferența dintre numărul alegătorilor în circumscripțiile nr. 45 și nr. 46 a constituit 4386 de persoane. Aceasta în condițiile când există o soluție mult mai fină, cu menținerea hotarelor administrative obișnuite și o diferență minimă de 600 de persoane a numărului de alegători în aceste circumscripții, precizează autorul.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG