Linkuri accesibilitate

„Dependența energetică a Moldovei, evitarea transparenței și ignorarea datoriei pentru gazul rusesc” (D.Cenușă / IPN)


„Cine-l ia de urechi pe Președintele Dodon, care merge pe contrasens?” (I.Chifu / Derchide.md)

Agenția de Presă „IPN” publică o analiză semnată de politologul Dionis Cenușa, despre dependența energetică a Moldovei, evitarea transparenței și ignorarea datoriei pentru gazul rusesc. Autorul constată că sectorul energetic moldovenesc este unul din cele mai vulnerabile în regiune, și că prevederile Acordului de Asociere cu UE (2014) și apartenența la Comunitatea Energetică (2010) schimbă gradual calitatea guvernării în domeniul energetic. Însă transformările produse sunt destul de lente, pentru dimensiunea și oportunitățile geopolitice ale țării, notează politologul. El scrie că tentația autorităților de a promova interesele companiilor controlate de stat nu încetează nici sub supravegherea partenerilor europeni. Între timp, legislația energetică încă nu are impact vizibil asupra regulilor de joc din teren, iar o cauză primordială este menținerea reglementatorului în umbra politicului, atrage atenția Dionis Cenușa. În opinia sa, pe lângă sporirea independenței energetice a Moldovei prin diversificarea rutelor și surselor de furnizare a energiei, în atenția publicului trebuie să fie și dosarul privind datoria pentru gazele rusești. În multe privințe, aceasta reprezintă cea mai presantă problemă, care însă este lipsită de o abordare comprehensivă din partea partenerilor externi.

Jurnaliștii de la „IPN” îl mai citează pe analistul politic Alexei Tulbure, în opinia căruia alegerile parlamentare de anul curent sunt primele din istoria Republicii Moldova care pot fi prezise, ceea ce indică asupra deteriorării democrației. Potrivit lui, anul acesta puterea va fi câștigată de către democrați și socialiști. Alexei Tulbure este de părere că actualmente Comisia Electorală Centrală nu este independentă, iar noul sistem electoral mixt elimină orice șansă de câștig a unui candidat din partea opoziției în circumscripțiile uninominale. Analistul susține că în momentul în care europenii se vor dezamăgi total de actualul Guvern al Republicii Moldova, șansele acestei guvernări să se bucure de rezultatul viitoarelor alegeri sunt minime, pentru că o guvernare care nu are susținere pe interiorul țării și din exterior, nu poate să se mențină la putere, susține Alexei Tulbure.

Portalul mold-street.com titrează: Guvernul suspectat că a trucat licitația de achiziție a energiei. Jurnaliștii fac referință la o notă a Secretariatului Comunității Energetice în care se menționează că și în acest an licitația de achiziție a energiei a fost netransparentă și că există suspiciuni privind o înțelegere de culise. Jurnaliștii scriu că e vorba de licitația de achiziționare a energiei electrice, care s-a încheiat la mijlocul lunii trecute cu victoria companiei de stat Energocom. Experții Secretariatului Comunității Energetice susțin că Ministerul Economiei și Infrastructurii ar trebui să înceteze să susțină interesele Energocom și să oblige compania să respecte reguli mai stricte ce țin de guvernanța corporativă și transparență, pentru a asigura independența operațională și separarea de minister.

Cine-l ia de urechi pe Președintele Dodon, care merge pe contrasens? Este întrebarea pe care o ridică Iulian Chiu în editorialul său de pe deschide.md. În opinia sa, Cazul Skripal, cazul atacului chimic din Douma, cazul intervenției militare chirurgicale occidentale în Siria, votul din Consiliul de Securitate al ONU ar trebui, toate să genereze conștientizarea dispariției oricărui portret în griuri. Lumea s-a schimbat dramatic și se definește azi în alb și negru, notează editorialistul. El se întreabă cum va reacționa Republica Moldova și susține în continuare că se va baza pe componenta pozitivă a celor care s-au manifestat corect, decent, chiar dacă rezervat, și va minimiza ieșirea contrară a Președintelui Dodon, în plin delir de loialitate absolută prost înțeleasă față de Moscova. Editorialistul este de părere că nu mai e vorba nici măcar de a alege, ci de a te manifesta natural și în forma în care ai absorbit principiile și valorile instituțiilor către care tinzi. Iulian Chifu concluzionează că păstrarea sub tăcere și lipsa reacției față de Igor Dodon, ignorarea sa, fie și pe motivul de a nu-l introduce în joc din plin, în an electoral și în campania electorală locală pentru cele mai importante orașe, nu mai e posibilă.

Jurnaliștii de la portalul Anticorupție.md scriu că Judecătorii Curții Constituționale au avut în anul 2017 salarii lunare de peste 20.000 de lei. Potrivit declarațiilor de avere și interese personale, analizate de reporteri, doi dintre magistrații Curții au intrat în posesia unor apartamente, un alt judecător și-a procurat un automobil nou, iar actualul președinte al Curții a indicat suma de circa 328.000 de euro pe care o deține în două conturi bancare de peste hotare. Din material puteți afla că pe parcursul ultimului an, Mihai Poalelungi a adunat venituri de circa 420 de mii de lei din salariul de șef al Curții Supreme de Justiție (35.000 de lei lunar), funcție pe care a deținut-o până în luna martie, curent. La fel puteți vedea ce venituri și proprietăți au declarat magistrații Veaceslav Zaporojan, Victor Popa, Aurel Băieșu și Igor Dolea.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG