Linkuri accesibilitate

„Pașii mici” s-au transformat într-o păcăleală prin care Chișinăul a acceptat de facto federalizarea cu Tiraspolul (I.Chifu / Deschide.md)


„Ce facem cu Rusia?” (V.Andrievschi / Ava.md)

Întâlnirea în formatul 5+2 de la Roma este și tema editorialului semnat de Iulian Chifu, pentru deschide.md. Autorul constată că aceasta se desfășoară în condițiile unei goane pentru rezultate și aură diplomatică din partea mediatorilor, cu presiuni majore pe Republica Moldova, cu cedări unilaterale din partea Chișinăului și cu flexibilități nepermise care merg de la compromis rezonabil până la trădarea națională. Cum arată astăzi situația negocierilor cu Tiraspolul? Editorialistul menționează în răspunsul la această întrebare efectul pozitiv al Acordului de Liber Schimb, dar și faptul că formula „pașilor mici” s-a transformat într-o păcăleală prin care Chișinăul a acceptat de facto federalizarea cu Tiraspolul pe domenii concrete, iar lucrurile merg înainte. În opinia lui Chifu, singurul gest cu adevărat relevant este cel pe care l-a reușit Republica Moldova cu sprijinul Ucrainei, și anume acordul pentru deschiderea punctului comun de la Cuciurgan.

Portalul Ava.md publică o analiză semnată de Vitali Andrievschi, în care acesta întreabă „Ce facem cu Rusia?”. Autorul scrie în continuare că fie că vrea sau nu, Republica Moldova este într-o anumită măsură dependentă de Federația Rusă. Comentatorul menționează aici și categoria de cetățeni pentru care bunăstarea țării depinde de apropierea de Moscova, convingeri care s-au accentuat după venirea lui Igor Dodon la președinție, remarcă analistul. Referindu-se între altele la interesele Rusiei în Moldova, Vitali Andrievski notează că Rusia râvnește statutul unui centru de influență într-o lume multipolară și tinde să aibă propria zonă pe care să o poată influența geopolitic. Analistul mai scrie că una din principalele sarcini ale lui Putin este să prevină extinderea NATO, adică să țină linia extremă la Prut și să nu admită ajungerea acesteia la Nistru, inclusiv din contul și prin prezența sa militară în regiunea transnistreană.

Agenția de presă „IPN” îl citează pe istoricul Octavian Țîcu, în opinia căruia după accederea candidatului PPDA, Andrei Năstase în turul doi al alegerilor, a devenit clar că guvernarea deținută de Partidul Democrat împreună cu Partidul Socialiștilor poate fi schimbată la alegerile parlamentare. Totodată, atrage atenția comentatorul, aceste alegeri au demonstrat că Andrei Năstase și Maia Sandu încă mai au mult până a deveni o echipă. În opinia lui, această formulă trebuie însă extinsă la nivelul întregii țări, în care să se meargă cu metode de convingere a oamenilor că există o forță de opoziție și ea este valabilă nu doar pentru alegătorul interior, dar și pentru partenerii externi.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă scriu că volumul transferurilor bănești a crescut în ultimul an. Astfel, în luna aprilie a anului curent, moldovenii din diasporă au transferat bani, în favoarea persoanelor fizice, în valoare de peste 98 milioane de dolari americani, cu 14,6% mai mult decât în luna aprilie 2017. Datele furnizate de Banca Națională a Moldovei, citate în material, mai arată că aproape 40% din transferuri provin din Uniunea Europeană, circa 28% vin din statele CSI şi 32% – din alte colţuri ale lumii unde sunt stabiliţi moldoveni. Jurnaliștii menționează că aceste transferuri nu constau doar din remiterile cetățenilor R. Moldova care lucrează peste hotare, dar includ și transferuri precum pensii, indemnizații, moşteniri, cadouri sau donaţii.

Portalul Media-Azi scrie că postul de televiziune PRO TV Chișinău s-a adresat din nou, Consiliului Concurenței, invocând o înțelegere de cartel pe piața publicitară. Anterior, încă în luna ianuarie a acestui an, Protv, alături de RTR-Moldova, Jurnal TV și TV 8 au depus o plângere la Consiliul Concurenței, în care au acuzat două case de vânzări publicitate că ar fi încheiat o înțelegere de cartel, creând astfel abuz de poziție dominantă pe piață. Textul sesizării a fost trimis concomitent autorităților din Moldova și ambasadelor străine acreditate la Chișinău. Radiodifuzorii cer acum intervenția urgentă a Consiliului, pentru că sunt „substanțial afectați de această situație”. Reprezentanții CC au declarat, la rândul lor, că în prezent investigațiile pe marginea acelei plângeri „sunt în derulare”.

Presa moldoveană continuă să mediatizeze intens cazul și adaugă noi detalii la omorul unui tânăr în noaptea de 18 spre 19 mai în faţa unui club de noapte din Chişinău, acolo unde a fost bătut cu bestialitate de un grup de luptători K-1. Mai multe instituții de presă au preluat așadar, comentariul lui Octavian Țîcu de pe platforma cotidianul.md. El susține că nu poate accepta ca un sportiv sau o federație întreagă să stea la cheremul unui partid politic sau, și mai rău, să fie folosită pe post de „comando” în reglările de conturi banditești. Autorul scrie în continuare că la acești sportivi-gangsteri mediocri se raportează alți tineri pentru care „performanța” și „palmaresul” lor constituie un model de emulație. „Iar această imitare, dacă e să dăm crezare psihologilor sportului, este urmată de obicei în integritate, deopotrivă în viața sportivă și extra-sportivă”, atrage atenția Octavian Țîcu.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG