Linkuri accesibilitate

„Fondul de rezervă al Guvernului, tocat pe avocați, despăgubiri și servicii secrete” (Mold-Street)


Deschiderea Fundației „Transnistria” la Moscova: o sfidare a Rusiei care sprijină regimul separatist (V.Berbeca/ Radio Chișinău)

Fondul de rezervă al Guvernului, tocat pe avocați, despăgubiri și servicii secrete – titrează portalul economic Mold-Street. Potrivit sursei, banii din Fondul de rezervă al Guvernului au fost cheltuiți anul trecut, în mare parte, pe achitarea despăgubirilor unor investitori, pe plăți către proprietarii de terenuri din regiunea transnistreană, avocați, dar și pe Serviciul de Informații și Securitate. Din cele peste 91 de milioane de lei pe care le-a avut la dispoziție Guvernul în fondul de rezervă și cel de intervenție, au fost alocate circa 87 milioane de lei, subliniază Mold-Street.

Portalul Anticorupție.md continuă seria de investigații despre la alegerile din februarie. Promotor înflăcărat al familiei tradiționale și ortodoxiei, deputatul socialist Vladimir Odnostalco, numărul 16 pe lista PSRM pentru Circumscripția națională, a reușit în scurta sa activitate politică să se facă cunoscut datorită unei căsătorii fictive cu activista Marina Radvan și să conducă topul demnitarilor care au donat formațiunilor lor mai mult decât au câștigat, scrie Ilie Gulca. În plus, activistul socialist figurează într-un clasament al demnitarilor care promovează mesaje de ură, se subliniază în articol.

Deschiderea la Moscova a unei Fundații numită „Transnistria” reprezintă o nouă provocare la adresa Chișinăului din partea Moscovei și a Tiraspolului, care demonstrează că Rusia nu respectă, de facto, integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, atenționează analistul politic Veaceslav Berbeca, citat de Radio Chișinău. „Federația Rusă una declară și alta face […]. Federația Rusă își face interesele sale fără a ține cont de cele ale Republicii Moldova”, a menționat expertul.

După scandalul legat de trucarea licitațiilor la procurarea produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din Chișinău, izbucnit la sfârșitul anului 2016, conceptul de organizare a alimentației în instituțiile de învățământ așa și nu a fost modificat, consideră deputatul Partidului Socialiștilor, Radu Mudreac, transmite IPN. Nici recomandările comisiei parlamentare, create la acel moment, nu au fost implementate, afirmă socialistul, care a și fost președintele acelei comisii. Radu Mudreac susține că o altă problemă semnalată atunci era lipsa bucătarilor în instituțiile de învățământ, dar și a personalului tehnic. Situația la acest capitol rămâne neschimbată și astăzi, conchide deputatul.

Într-un editorial publicat pe portalul Deschide.md, Iulian Chifu scrie despre vizita Ministrului român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, care în opinia sa a trecut fără puține referiri. Una dintre concluziile lui Chifu în urma acestei întrevederi nepublice este că România ar transmite mesajul ca Republica Moldova să mențină cursul pro-european și să nu blocheze alcătuirea unei coaliții pro-europene după alegeri. Citez: „dincolo de bătălia electorală firească, ea trebuie să se desfășoare corect și pe reguli.”

Evgheni Ceban scrie pentru portalul de expresie rusă Newsmaker despre promisiunile lui Vlad Plahotniuc după alegeri. Partidul Democrat promite să majoreze alocația de naștere până la 10 mii lei și să plătească, de asemenea, 200 de lei lunar familiilor pentru fiecare copil, să ofere la Paști câte 600 de lei pensionarilor cu o pensie mai mică de 2 mii lei, se scrie în material. Autorul mai menționează și acuzațiile Asociației Promo-Lex care a afirmat că PDM ar fi folosit în mod repetat resurse administrative în scopuri electorale.

Formatul „5+2” este cel mai potrivit în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul unei întrevederi cu Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli, citat de IPN. Atunci când există suport, se pot obține rezultate, a afirmat oficialul. Citez: „O să depunem eforturi consolidate pentru a menține în continuare această dinamică pozitivă”, a mai spus Filip.

În cadrul unei emisiuni la postul NTV Moldova, președintele Igor Dodon a declarat că decizia de a nu candida pe lista Partidului Socialiștilor la următoarele alegeri parlamentare va aduce beneficii formațiunii. Șeful statului a explicat că astfel va putea avea întrevederi cu diferiți oficiali de peste hotare, fără să fie restricționat în vreun fel.

XS
SM
MD
LG