Linkuri accesibilitate

«Спросите у Додона» – De ce se implică Rusia în alegerile din 2019 în Republica Moldova? (WatchDog.md)


„Imixtiunile Rusiei în alegerile din Ucraina, studiu de caz și pentru R. Moldova” (E.Magda/ Deschide.md)

Expertul Evgheni Magda de la Institutul de Politică Mondială semnează pe deschide.md o analiză despre imixtiunile Rusiei în alegerile din Ucraina ca studiu de caz și pentru R. Moldova. Kremlinul abordează alegerile din Ucraina și cele prezidențiale, și cele parlamentare ca pe o oportunitate de a destabiliza situația în Ucraina, de a încetini pasul Ucrainei spre UE și NATO, iar, în circumstanțe favorabile, să schimbe vectorul de dezvoltare al Ucrainei, notează expertul. După părerea sa, Ucraina ca și R. Moldova ar trebui nu numai să apere dreptul la alegeri democratice, ci să învețe cum să folosească experiența în contracararea presiunii rusești în propriile interese politice. „Pentru Rusia este important, din punct de vedere strategic, să destabilizeze situația în Ucraina și, rezistența Ucrainei față de Rusia poate fi un exemplu și pentru alte state - Moldova, Belarus, reprezentanții Europei Centrale și Țărilor Baltice”, concluzionează între altele Evgheni Magda.

Expertul comunităţii WatchDog Valeriu Paşa observă într-un amplu studiu că Rusia se implică masiv în campania electorală din Moldova. Se utilizează intens manipularea în mediul on-line. „Au fost create produse mediatice de propagandă. Sunt atestate campanii publicitare foarte puternice pe Facebook și Odnoklassniki. Instituțiile de stat ruse, inclusiv cele de securitate, depun eforturi deschise pentru a susține un anumit concurent electoral – PSRM și pe Igor Dodon”. În analiză se mai spune că impactul campaniilor de manipulare este foarte mare. Video-urile de propagandă cumulează deja milioane de vizualizări ale utilizatorilor din R. Moldova. Narativul principal este denigrarea SUA și UE prin asocierea acestora cu regimul nepopular de la Chișinău. „Menținerea actualului format de guvernare pare a fi cel mai pozitiv scenariu pentru Moscova care ar putea însă să forțeze o guvernare pro-rusă în frunte cu PSRM. Chiar și un scenariu de destabilizare după modelul ucrainean din 2014 nu poate fi exclus”, mai cred Valeriu Paşa.

Ministerul de Externe moldovean a făcut verificări la Ambasada R. Moldova din Moscova, la puţine zile de la rechemarea ambasadorului Adrei Neguţă. S-ar fi descoperit că Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele Igor Dodon au transformat Ambasada într-un centru de comandă electorală, relatează deschide.md. În interiorul Ambasadei este oferit în chirie un birou în care activează o organizație ce pretinde că se ocupă cu problemele diasporei, în realitate fiind o organizație de tineret a PSRM. Aceasta este condusă de Olga Cebotari, care, pe tot parcursul activității, s-a ocupat de agitație electorală pentru PSRM, tot ea coordonând activitatea unui centru de apel creat pentru diaspora din R. Moldova. Cebotari crea organizații ale diasporei pe teritoriul Federaţiei Ruse și studia zonele unde trăiesc cei mai mulți moldoveni. În aceste zone se propunea ulterior deschiderea secțiilor de votare. În cadrul misiunii diplomatice se concentrau toate foile volante de agitație pentru PSRM și, ulterior, erau transmise în regiuni la liderii organizațiilor diasporei. „Toate aceste activități erau coordonate cu Ambasadorul Neguță, inclusiv întrunirile cu diaspora”, se mai spune în articol.

Monitorulapararii.ro publică a analiză semnată de eurodeputatul român Andi Cristea despre alegerile parlamentare moldovene. Noutatea sistemului electoral, are potenţial să producă rezultate surprinzătoare. „Resursele organizaţionale şi umane ale partidelor vor influenta rezultatul în colegii uninominale, şi aici avantajul este al partidului aflat la guvernare, cu cel mai mare număr de primari”, notează Cristea. După părerea sa, opţiunea europeană însăşi va fi testată la vot. „Frontul pro-european este mai divizat ca niciodată, ceea ce dă muniţie PSRM - partidul preşedintelui Dodon”, mai nutează politicianul. „Cred că această campanie electorală trebuie să fie mai mult decât despre cine reprezintă mai bine publicul pro-european. Cu cât mai intensă este bătălia dintre PD şi blocul ACUM, cu atât mai puţin se discută despre proiectul falimentar pe care îl propune PSRM”, mai observă Andi Cristea.

Analistul politic Alexei Tulbure observă într-un comentariu pentru NewsMaker.md că în istoria R. Moldova nu au avut loc mai nedemocratice alegeri ca cele de duminică. Analistul notează că PD şi acolitul său Partidul Şor vor lua maxim 30 fotolii de deputat, iar restul fotoliilor, 70 la număr, le vor obţine PSRM, blocul Acum şi Partidul Nostru care se pretind a fi antioligarhice. „E o minunată posibilitate de a demonstra asta. 70 de mandate de deputata vor fi a oamenilor care doresc înlăturarea actualului regim”, scrie Tulbure. El precizează că nu e vorba despre nici o coaliţie între ACUM şi PSRM, dar că aritmetic se poate crea o majoritate ad hoc antioligarhică sarcina căreia va fi curăţarea statului de funcţionarii loiali lui Plahotniuc şi crearea unor condiţii minime pentru alegeri democratice anticipate. „Asta înseamnă – demiterea procurorului general, a membrilor CEC, a Consiliului Superior al Magistraturii, după care declanşarea alegerilor anticipate”, precizează Alexei Tulbure. El crede că doar astfel liderul PD Vlad Plahotniuc poate fi exclus din joc.

Dacă în Republica Moldova instituțiile statului ar fi fost libere, cel puțin trei partide politice, PD, PSRM şi Partidul Şor, ar fi trebuit excluse din cursa electorală pentru încălcarea grosolană a regulilor de finanțare. De această părere este expertul în politici publice Ștefan Gligor, citat de Radio Chişinău. El afirmă că în actuala campanie electorală se folosește ca niciodată instrumentul coruperii electoratului. „Cred că PDM, PSRM și Partidul Șor trebuie să fie excluse din această cursă și pentru aceasta sunt toate temeiurile. Din păcate, acest lucru nu se va întâmpla având în vedere că în țară demult nu există instituții de stat funcționale și independente”, spune Ștefan Gligor. Expertul spune că nu vede o confruntare reală între concurenți și consideră actualele alegeri drept o simulare a scrutinului.

Radio Chişinău mai publică explicaţiile CEC despre strămutarea secţiilor de votare la care ar urma să voteze alegătorii din regiunea transnistreană. „O bună parte din sediile secțiilor de votare se aflau în localitățile din zona de securitate și nu eram siguri în privința asigurării securității procesului de votare. Astfel, au fost strămutate în localitățile apropiate pentru a putea garanta securitatea procesului de votare”, a afirmat vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru. Şeful misiunii de observare a alegerilor din cadrul Asociația Promo-Lex, Pavel Postică, a spus că asociaţia se va expune ulterior la acest subiect, dar el a exprimat dubii că alegătorii din stânga Nistrului sunt informați suficient în privința procesului electoral. „Partea proastă este că au schimbat sediile unor secții pe parcurs. Nu prea s-a văzut campanie de informare în regiune, respectiv nu putem ști cât de informat și cât de conștient este votul alegătorilor de acolo”, a precizat Pavel Postică.

XS
SM
MD
LG