Linkuri accesibilitate

„Procurorul cu trecut controversat, activitate și calificare «excelentă» în 2018” (Ziarul de Gardă)


Schimbări în conducerea Gazprom, cu impact asupra R.Moldova (mold-street.com)

Despre procurori cu calificări înalte pentru 2018 din partea Colegiului de Evaluare a Performanțelor Procurorilor, dar cu activitate și trecut controversat, scrie Victor Moșneag într-un articol publicat de Ziarul de Gardă. Jurnalistul menționează că niciun procuror din R. Moldova evaluat în 2018 nu a primit calificativele „insuficient” şi „eşuat” în cadrul evaluărilor ordinare la care au fost supuși de către Colegiul de Evaluare a Performanțelor Procurorilor. „Cu alte cuvinte, conform hotărârilor Colegiului, toți procurorii din R. Moldova evaluați pe parcursul anului trecut au avut o activitate corectă și merită să activeze în continuare în organele de drept,” subliniază autorul. Deși procurorii își apreciază reciproc activitățile, opinia publică nu are încredere în deciziile și acțiunile acestora, conchide Moșneag.

Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că blocul ACUM a ales o tactică politică care pare a fi una foarte irațională, dar pe care o promovează cu consecvență – a spus că nu va negocia și nu negociază. Însă, în opinia lui, în afară de această consecvență, blocul nu dă dovadă de nimic altceva, transmite IPN. Analistul spune că este puțin bizară poziția blocului atunci când înaintează candidați la cele mai înalte funcții în stat în condițiile în care refuză să negocieze o majoritate parlamentară fără mecanismul căreia nu pot să-și promoveze aceste candidaturi. Totodată, comentatorul spune că în afară de consecvență, blocul nu dă dovadă de nimic altceva. „Ei s-au condamnat înșiși atunci când au ales această tactică de conduită. Mai departe, comportamentul lor poate fi următorul: sau ei renunță la ceea ce au anunțat, cu toate pierderile de imagine aferente, sau continuă în speranța că oamenii vor începe să uite de aberația acestei poziții și vor începe să o ia în serios”, spune Anatol Țăranu.

Rusia încearcă pe toate căile să promoveze regiunea transnistreană ca la un moment dat să fie recunoscută suveranitatea acesteia, a declarant Ion Leahu pentru Radio Chișinău. Acțiunile din ultima perioadă ale Tiraspolului pe lângă Organizația Națiunilor Unite, inclusiv solicitarea unui statut special al regiunii transnistrene după exemplul Palestinei, este o inițiativă a Moscovei cu scopul de a legaliza regimul separatist de peste Nistru, atenționează fostul membru al Comisiei Unificate de Control. Leahu mai consideră că anterior, din punct de vedere al normelor internaționale, regiunea transnistreană nu avea nicio speranță de a fi recunoscută, însă astăzi aceste norme ale dreptului internațional sunt ignorate.

Partidul Democrat (PDM) și Partidul Socialiștilor (PSRM) ar putea crea, într-un final, o coaliție în viitorul Parlament, sunt de părere unii analiști politici, scrie TV8. Totuși, există opinii, potrivit cărora este prea devreme să discutăm acum despre o alianță între cele două partide, și există păreri că, în culise democrații și socialiștii împart deja funcțiile de speaker și premier. Analistul politic Corneliu Ciurea afirmă că din ceea ce au declarat liderii politici după discuții, nu reiese că sunt dispuși să creeze coaliții, de altfel, au și negat acest fapt. „Eu cred că o asemenea coaliție nu va fi una foarte fericită, dar, având în vedere că avem de-a face cu două partide pragmatice și profesioniste, care vor cu orice preț puterea, în sensul bun al cuvântului, cred că această cale este singura posibilă ca PD și PSRM să se unească în cadrul unei coaliții”, a comentat Corneliu Ciurea.

Igor Dodon susţine că a observat în cadrul discuţiilor cu liderii PDM şi cei ai PSRM un schimb de opinii echilibrat şi unele poziţii comune pe subiecte sociale, deşi nu fără invocarea anumitor divergenţe pe subiecte de ordin politic, scrie Adevărul.md. „Astăzi am reuşit să oferim continuitate procesului de dialog politic dintre partidele parlamentare, pentru a depăşi criza postelectorală. Dialogul de această dată s-a desfăşurat într-un format mai larg, cu participarea concomitentă a celor mai importante formaţiuni parlamentare”, îl citează pe Dodon jurnaliștii. Preşedintele a afirmat că regretă „că cea de-a treia formaţiune, Blocul ACUM, a refuzat categoric acest dialog şi a ratat oportunitatea de a face cel puţin un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală din ţară, pentru a clarifica poziţia fiecărui partid în acest sens.

Într-un articol de opinie publicat pe site-ul Deschide.md, Alexandru Vakulovski scrie despre turul întâi de alegeri din Ucraina și face o paralelă cu situația din Republica Moldova. În opinia sa, faptul că din primul tur a zburat Iulia Timoșenko spune multe: ucrainenii s-au săturat de politicieni, dacă e să fie circ, atunci să fie circ pe bune, iar varianta cu Zelenski, actor de comedie, se potrivește. Vakulovski scrie că „după consultările la care Dodon a invitat PD-ul, PSRM-ul și blocul ACUM, nici măcar el nu mai pare mulțumit, ci mai degrabă nervos”. Vakulovski opinează că în declarații nimeni nu vrea anticipate, iar pe de altă parte, nimeni nu negociază pe bune. „Fiecare e cu circul lui”, a conchis autorul.

Despre schimbări în conducerea Gazprom cu impact asupra Moldovei, scrie portalul economic Mold-Street. La mai mult de o luna după demisia lui Valerii Golubev, vicepreședinte al Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz, gigantul rus anunță cine îi ia locul. Potrivit Mold-Street, e vorba de Vital Markelov, care însă va fi responsabil de domeniul prospecțiuni, producție, păstrare și transport gaze, dar si de relațiile cu autoritățile. „Deocamdată nu este clar dacă Markelov va fi desemnat și în calitate de reprezentant al Gazprom și președinte al Consiliului de Obsrevatori Moldovagaz”, se subliniază în material.

XS
SM
MD
LG