Linkuri accesibilitate

„România renaşte” (Adevărul)


„Poate un popor să-și ia statul înapoi?” (V.Chirilă/ Ziarul National)

Adevarul scrie în ediţia online dedicate actualităţii din R. Moldova despre „mobilizare impresionantă la secţiile de votare deschise în Republica Moldova pentru alegerile din Parlamentul European”. În pofida cozilor imense, arată publicaţia, 37.888 de moldoveni care deţin şi cetăţenie română şi-au exprimat dreptul la vot, ceea ce înseamnă o prezenţă la vot a românilor din Basarabia aproape de patru ori mai mare decât la alegerile europarlamentare din 2014. În alte câteva ştiri dedicate europarlamentarelor, Adevărul îl citează pe preşedintele roman, Klaus Iohannis, spunând că „guvernul PSD trebuie să plece. Acest accident al democraţiei trebuie să dispară”. Adevărul îl citează și pe liderul PMP, Traian Băsescu, afirmând că „ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, nu este nimic altceva decât un birocrat ticălos care batjocoreşte cu bună ştiinţă românii din diaspora”, dar şi pe Dacian Cioloş cu declaraţia că „votul de azi arată că România renaşte”.

Într-un comentariu întitulat „Aliații obscenității: cum cauţionează politicienii români porno-politica de la Chişinău” şi publicat de contributors.ro, Valeriu Paşa, expert al comunităţii Watchdog, afirmă că Republica Moldova anului 2019 ar fi „un stat capturat, fără urmă de separare a puterilor, în care lupta politică împotriva opoziției se duce prin denigrare, fabricare de dosare penale, agresiune fizică și psihologică, condamnarea la ani grei de pușcărie a activiștilor opoziției și a denunțătorilor de corupție”. Cu toate acestea, crede autorul, „România va delega din nou în Parlamentul European politicieni care validează mizeriile regimului de la Chișinău, ce nu se vor disocia de politica „genitală” a guvernării PD”. Ca să nu se întâmple, Valeriu Paşa mai crede că ar fi nevoie în primul rând de mai multă informare la Bucureşti, adică ca Republica Moldova cel puţin să existe în spațiul media din România.

Poate un popor să-și ia statul înapoi?, se întreabă retoric într-un text publicat de ziarulnational.md Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău. „Sigur, poate, dacă este un popor-națiune, ai cărei membri împărtășesc un trecut, cultură și istorie comună; sunt conștienți că reprezintă o comunitate unică, ca alcătuiesc un tot întreg; au un set de valori statornice; doresc să trăiască împreună; și au voința de a construi un viitor comun”, scrie Chirilă şi continua: „un popor care nu se înscrie în acești parametri nu este altceva decât o populație care locuiește pe un teritoriu anume. De obicei, acestor populații le e specifică mentalitatea mulțimilor”. „Mulțimile sunt slugarnice, ele nu cumulează inteligența, ci mediocritatea. Urăsc inteligenta, sunt surde la argumente și respectă forța/puterea brută și se supun umil celuia/celora care le domina și le satisface instinctele primare. Un astfel de „popor”, mereu inconștient de sine, condus de instincte este și va fi pe vecie o prada ușoară intereselor meschine, intereselor de grup și clanurilor oligarhice.”

Vlad Ţurcanu semnează pe cotidianul.md un comentariu despre o eventuală coaliţie PD-PSRM. “Ca să supraviețuiască politic încă un ciclu electoral, într-o tovărășie cât de cât firească, PD și PSRM au nevoie de temeiuri mai puternice decât răsuflata lor stabilitate”, scrie el. Neavând un proiect de țară, PD și PSRM se vor vedea nevoite, probabil, să recurgă la practica veche și verificată de a inventa diverse himere cu care să amăgească sau să sperie populația. Cu cât mai intens și mai îndelungat vor impune ei societății teme provinciale, fără orizont, cu atât mai izolată va fi Republica Moldova de procesele moderne din regiune și de pe continent. Asta în timp ce, la părerea autorului, singura cale de propășire a Republicii Moldova este să scoată capul în lume, acolo unde o așteaptă normalitatea și prietenii care o vor ajuta să se repună pe picioare.

XS
SM
MD
LG